A magyar mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás színe-java mutatkozott be az OMÉK-on

Agro Napló
A 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) ötnapos árumustrája jól mutatta, hogy a magyar élelmiszerek és mezőgazdasági cikkek kínálata mennyiségét és minőségét tekintve is jelentős mértékben fejlődött az elmúlt két évben - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap Budapesten, a kőbányai vásárvárosban.

A tárcavezető szerint a minőségi megújulást mutatja, hogy a kiállított élelmiszerek kitűnő ízeket hordozva, tetszetős csomagolásban és a termőföldtől az asztalig nyomon követhetően jelennek meg a kiállítók kínálatában. A vasárnap záródott OMÉK nagy érdeklődést váltott ki mind a szakmai résztvevők, mind pedig a látogatók körében. A rendezvényt közel százezren tekintették meg, és a szakmai programok is jelentős számú résztvevőt vonzottak - mondta a miniszter.

Az OMÉK utolsó napján Fazekas Sándor elismeréseket adott át. A Miniszteri Nagydíjat a Favory XXVII-11 mén nyerte. A 14 éves mént 2003 óta a Lázár Lovasparkban képzik, 2007-től ért el jelentősebb eredményeket 2-es és 4-es fogatban egyaránt.

Az OMÉK Közönségdíjat az idén a Debreceni Csoport Kft. a megújult, eredetvédett, bükkfán füstölt csabai vastagkolbászért, valamint a Kocsis Manufaktúra Kft. a szamócalekvár citromfűvel és levendulával csíkos lekvár termékért kapta meg.

Az idén 60 település 939 kertje jelentkezett a Magyarország legszebb konyhakertje programra. Az országos versenyre 35 település 67 kertet nevezett be, amelyből vasárnap 24 kert kapott oklevelet Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől és Kovács Szilvia ötletgazdától, Karcag alpolgármesterétől.

Idén a legkedveltebb borvidéki település Magyarországon Hajós volt, ezért a vidékfejlesztési miniszter a „Koccintás - Legkedveltebb Borvidéki Település Magyarországon 2013” díjat adta át a település képviselőjének. Fazekas Sándor elismerő oklevéllel jutalmazta Reinhardt Pannát, aki a Kiváló Minőségű Sertéshús tanúsító védjegy pályázatra szabadkézi rajzot nyújtott be.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája/MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!