A kormány támogatja a hazai öntözésfejlesztést

Agro Napló
Az aszálykárok utólagos kezelése helyett a következő időszakban a károk megelőzésével összefüggő feladatokra kell koncentrálni, ezért a kormány támogatja a hazai öntözésfejlesztést – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK) megszervezett vízügyi konferencia megnyitóján.

Az AM által közzétett tájékoztatás szerint Feldman Zsolt a fórumon kiemelte: ez év márciusában döntött arról a kormány, hogy 2020-tól 2030-ig, évente 17 milliárd forint többletforrást biztosít az öntözésfejlesztéssel összefüggő feladatok ellátására. A jövő évi beruházások tervezése meg is kezdődött. Fontos tény – húzta alá -, hogy ennek keretében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által felmért termelői igényekhez igazodva történik a vízkínálati oldal, az állami főművek fejlesztése.

Elhangzott az is, hogy az öntözési beruházások könnyebb, gyorsabb megvalósítása érdekében az elmúlt két évben jelentős mértékben sikerült csökkenteni az adminisztratív terheket. Példaként hozta: a beruházások kiszámíthatóságát segítő, eddig csak 5 évre kiadott vízjogi üzemeltetési engedélyek 20 évre történő kiadását. Hangsúlyozta: a következő évtől pedig újabb, jelentős adminisztrációs könnyítéseket tervez a tárca bevezetni a vízjogi engedélyeztetés terén.

Feldman Zsolt, fotó: Fekete István

Az államtitkár a jövőbeli feladatok közül megemlítette: a termelői öntözési közösségek létrehozását és szabályozását, valamint azt, hogy Szarvason egy öntözésfejlesztési bemutató gazdaságot hoznak létre az öntözési technológiák alkalmazásának előmozdítása érdekében. Kitért arra is, hogy a termelői, vízkeresleti oldal megszervezésére a Nemzeti Földügyi Központon (NFK) belül létrejött az Öntözésfejlesztési Főosztály, az agrártárca öntözési igazgatási szerve. Továbbá folyamatban van a Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) projekt részeként az engedélyezési eljárás elektronizálása is.

Kis Miklós, az AM vidékfejlesztésért felelős államtitkára ugyanitt előadásában a Vidékfejlesztési Programban (VP) még nyitva álló, öntözésfejlesztési támogatásról nyújtott tájékoztatást.

Kis Miklós, fotó: Fekete István/AM

Elmondta: nagyon fontos szerepe van az öntözésnek a mezőgazdaságban, hiszen a termelés biztonsága mellett jövedelembiztonságot és versenyképesség-javítást jelent, emellett a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást is  eredményez. A VP keretében jelenleg is elérhető egy öntözésfejlesztési felhívás, 50 milliárd forintos kerettel – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hozzátette: több egyszerűsítést is bevezetett az agrártárca annak érdekében, hogy minél több gazdának legyen lehetősége pályázni. Egyéni projekt esetén 1 milliárd forintra, kollektív projekt esetén 2 milliárd forintra emelte a tárca a vissza nem térítendő támogatás felső határát. Emellett további tíz százalékponttal megemelte a támogatási intenzitást, hogy nagyobb komplexebb beruházások valósulhassanak meg.

Az egyszerűsítésnek köszönhetően már csak a legszükségesebb esetekben kell jogerős elvi vízjogi engedélyt csatolni a kérelmekhez, illetve az osztatlan közös földtulajdon estében már nincs szükség minden tulajdonosi hozzájárulásra.  Az államtitkár kiemelte, hogy azok számára is lehetővé teszik az újrapályázást, akik már részesültek az öntözésfejlesztési támogatásban – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!