MENÜ

500 zsák vetőmag érkezik Kárpátaljára

Agro Napló 2023.03.29.

Magyarországi gazdák és agrárcégek vetőmagadománya is segíti a kárpátaljai magyar gazdákat a tavaszi vetési munkák során. Az adomány átadására március 28-án került sor, Beregszászon.

 

A 2022. évi Veszprém Megyei Gazdabálon számos gazdálkodó tett nagylelkű felajánlást a kárpátaljai magyar gazdák számára, jóvoltukból 80 zsák vetőmag juthatott el kárpátaljai magyar gazdákhoz. A felajánlásokhoz kapcsolódott a martonvásári Marton Genetics cégcsoport 420 zsáknyi adománya, így most 500 zsák vetőmag kerülhetett átadásra.

A szállítmányt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke adta át a Kárpátaljai Református Egyház és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége képviselőinek, Beregszászon. A vetőmagoknak jó hasznát veszik a kárpátaljai gazdálkodók, akik köszönettel fogadták anyaországi gazdatársaik felajánlásait. A megtermelt terményt helyben feldolgozzák, és az így előállított élelmiszert helyi gyermek- és idősotthonok, a háború miatt egyedül maradt idős, rászoruló emberek étkeztetésére fordítják – értesült a NAK közleményéből az Agro Napló.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a korábbi években is számos, határon inneni és túli magyar gazda adománya jutott Kárpátaljára, aminek mennyisége 2022-ben jelentősen megemelkedett.

 

 

 krptalja-2-fill-576x383

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

 

Az ukrajnai háború kitörése óta a program keretében érkezett felajánlások révén egyebek közt több tonna liszt, tartós húsáru, gombakonzervek, alma, vöröshagyma, számítástechnikai eszközök kerültek rászoruló családokhoz, szervezetekhez. Mindemellett a kárpátaljai magyar gazdákat segítendő vetőburgonya, tavaszi búza, árpa, zab vetőmag, hibridkukorica vetőmag, műtrágya, őszibúza vetőmag érkezett a térségbe.

Sok ezer magyarországi, horvátországi, szlovéniai, vajdasági, felvidéki, erdélyi magyar gazda évről évre csendben mutat példát nagylelkűségből, emberségből, segítve a rászoruló határon inneni és túli magyar családoknak. A mostani vetőmagadományokkal a felajánló gazdák közvetlenül kárpátaljai gazdatársaiknak is segítenek.

 

(Forrás: NAK)