Mindjárt itt az őszi kalászos vetési szezon!

Agro Napló
A hűvös, csapadékos tavasz után megjelenő gombabetegségek jelentős problémákat okoztak az őszi kalászos vetőmagoknál is.

Csapadékos és hűvös időjárás jellemezte a 2023-as tavaszi időszakot. Ennek eredményeképpen az ország jelentős részén jelentkezett sárgarozsda és más gombabetegség is a területeken. Ezek együttes hatása egyértelműen látszik az őszi búza és árpa betakarítási eredményeken is, amelyek sok esetben lényegesen alacsonyabbak a vártnál – értesült a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményéből az Agro Napló.

Az őszi árpák esetén a korábbi termésbecslésekhez képest akár több tonnás vetőmag-átlagtermés elmaradás is tapasztalható. A vetőmag-szaporításokban is jelentkeztek az őszi vírusfertőzések és a zászlóslevelet érintő gombafertőzések negatív következményei, melyek hatással voltak a szemkitelítődésre és a magegészségi állapotra. Az őszi vetési szezonban a termelésbiztonság érdekében ezért kiemelt jelentősége lesz az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag használatának és a gombabetegségek elleni vetőmagkezeléseknek, hangsúlyozta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Takács Géza ismertette: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szaporító területekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatait is figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40% feletti felújítási lehetőséget biztosítanak.

A szövetség tagságától kapott információk alapján az ókészlet mennyisége minimális, érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza és őszi árpa tekintetében az 4,0-5,4 tonna/hektár, a tritikálé esetében 4 tonna/hektár körül lesz.

A kalászos terményárak jelenleg is jelentősen alacsonyabbak az egy évvel ezelőttinél. A termelők várhatóan komoly mértékben fogják költségeiket csökkenteni, amely alól várhatóan a vetőmag sem lesz kivétel.

A Vetőmag Szövetség illetékes szekció bizottsága az előző évekhez hasonlóan az idei évben is széleskörű felmérést végzett, majd a beérkezett információk feldolgozása után tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira:

  • őszi búza esetében ez 158.000 Ft/tonna + ÁFA,
  • míg az árpa, tritikálé esetében 141.000 Ft/tonna + ÁFA.

A tájékoztató ár a csomagolt, csávázott, fémzárolt vetőmagra vonatkozik és az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Ez az ár nem rögzített, nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A tájékoztató ár nem jelent árrögzítést, elsődleges célja a jelzés, a várható piaci árinformáció közreadása.

Nemcsak a szövetség tagjai (akik egyben termelők is), hanem az árutermelők számára is fontos, hogy a földbe igazolt származású, kiváló minőségű vetőmag kerüljön és ehhez a szükséges mennyiség rendelkezésre áll.

(Forrás: VSZT)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Milyen lesz az idei termés?

Milyen lesz az idei termés?

Fennakadás nélkül zajlanak a nyári betakarítási munkálatok a földeken, az aratás közepén vagyunk – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi olda...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!