Víz, ami kincs

Agro Napló
A 2022. év tavasza és nyara durván bizonyította, hogy hazánkban a növénytermesztésben minimum tényező a csapadék, a növények által a talajból felvehető víz. A többi meghatározó inputot vagy készen kapjuk (és van belőle elég, például napfény vagy CO2 a levegőben), vagy  a termelő határozza meg (műtrágyaadagja, fajtaválasztás, növényvédelem stb.).

Már most fel fognak értékelődni a vízmegőrző technológiák, eljárások, a talajműveléstől kezdve, a növényvédelmi eljárásokon keresztül, a növény- és fajta/hibrid választásig.

Az őszi búza és néhány közismert gyomnövény transpirációs együtthatója (1 kg száraz anyag előállításához mennyi vizet használ fel az adott növény):

A fenti példákból is látható, hogy a gyomnövények sokkal jobban pazarolják a rendelkezésre álló csapadékot, mint az őszi búza. Ebből következik, hogy a gyomirtást minél hamarabb és lehető legszélesebb hatásspektrummal kell elvégezni. A védekezésnél legyen célkeresztben már ősszel csírázó víz- és nitrogénpazarló tyúkhúr, széltippan, veronika, árvácska, árvacsalán, ebszikfű stb. Ezek a gyomok a tavaszi gyomirtásra már fejlettek lesznek, vagyis már sok vizet elhasználtak a búza elől a saját testük felépítésére.

Kezeletlen őszi búza

A vízmegőrzéshez legjobb megoldás az, hogy az őszi kalászosokat még ősszel, 2-3 leveles korban (BBCH 12-13) gyomirtjuk, így biztosítva kultúrnövényeink zavartalan fejlődését. A Kwizda Agro erre a célra a Staccato Trio technológiai ajánlatát javasolja. A Staccato Trio három hatóanyaga széles hatásspektrumot, jó levélaktívitást, illetve hosszú talajon keresztüli hatást biztosít, megakadályozva az ősszel és enyhe télen csírázó gyomok kelését.

A kalászosok őszi gyomirtásával teszünk egy lépést arra, hogy minimum tényezőben lévő vizet, a kincsünket megőrizzük és a kultúránk a termésképzéshez fel tudja használni, így nagyobb termést arassunk 2023 nyarán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!