2024. április 28. vasárnap Valéria

Signal 300 ES rovarölő csávázószer gabonafutrinka lárvája elleni hatékonyságának vizsgálata őszi búzában

Agro Napló
Az ipari termelés és a piaci igények következtében a vetésszerkezet néhány növényfajra szűkült (őszi búza, kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce), amely kényszerűségből számos gazdaságban előidézheti a 2 vagy 3 éves monokultúra megjelenését, főként kalászosok és kukorica termesztése során.

Ez utóbbi, valamint a klímaváltozás negatív hatásaként megjelenő, és az utóbbi években tapasztalt enyhébb, tartós fagyoktól mentes téli időjárás kedvező hatással van nem csak a kórokozók, de a talajlakó kártevők áttelelési esélyének megnövekedésére is. Azokon az őszi búza táblákon, ahol az elővetemény is kalászos volt, a talajlakó kártevők áldrótférgek, drótférgek, pajorok és a gabonafutrinka lárvájának (csócsárló) a felszaporodása figyelhető meg (1. ábra). Az esetenként súlyos kártételek kialakulása és a bekövetkező jelentős termésveszteség ellen a leghatékonyabb megelőzési mód a vetőmagok rovarölő szeres csávázása.

2020 őszén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szeged-Öthalmon található 20 éves, kalászos monokultúra kísérletében a UPL Hungary Kft. Signal 300 ES cipermetrin hatóanyagú, kontakt hatású rovarölő csávázószerével 8-ismétléses kisparcellás kísérletet állítottunk be hatékonyságának vizsgálatára 2 őszi búza fajtával. A kísérleti terület a korábbi évek tapasztalata alapján a gabonafutrinka (Zabrus tenebrioides) lárvájával erősen fertőzött. A vetés ideje 2020. október 22. volt. A kártétel felvételezésére kora tavasszal minden parcella közepén 1 m2-es mintaterületet jelöltünk ki, ahol megszámoltuk a károsított növények számát, illetve mértük az egységnyi területről vett minták gyökerének és hajtásának tömegét. Az aratást az őszi búza teljes érésekor (2021. július 9.) parcellakombájnnal végeztük a termésmennyiség mérésével.

A kora tavaszi felvételezés során a kártétel jól azonosíthatóan, de eltérő mértékben minden ismétlésben megjelent a kontroll és csávázott parcellákon is (2. ábra). Az 1 m2-es mintatéren a Signal 300 ES rovarölő csávázószerrel nem kezelt kontroll parcellákon több mint 200%-kal több károsított növényt azonosítottunk a csávázott parcellákhoz képest (3. ábra). Megállapítható tehát, hogy a Signal 300 ES kísérletünkben hatékonyan csökkentette a károsított növények számát.

Az egységnyi területről származó gyökér- és hajtástömeget vizsgálva a Signal 300 ES rovarölő csávázószerrel kezelt parcellákon 17%-kal nagyobb hajtástömeget és 19%-kal nagyobb gyökértömeget találtunk (4. és 5. ábra), amely szintén a kezelés hatékonyságát támasztja alá.

A vizsgálat eredményeként a Signal 300 ES rovarölő csávázószerrel kezelt parcellák átlagában 7,92 t/ha, míg a nem kezelt kontroll parcellákon 6,74 t/ha termést takarítottunk be (6. ábra). Megállapítható, hogy a kezelés következtében 18%-kal több betakarítható termést kaptunk a kontroll parcellák átlagához viszonyítva.

Összefoglalva, a vizsgálat idei évi eredményei rávilágítottak arra, hogy a Signal 300 ES rovarölő csávázószer használatával hatékonyan védekezhetünk a gabonafutrinka lárvája ellen. A kezdeti védelem az őszi búza növények fejlődésére pozitív hatással volt, amely a termésmennyiségben realizálódott.

Dr. Tar Melinda
tudományos főmunkatárs, kutatóállomás vezető
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Növénytermesztési és Agrotechnikai Kutatóállomás, Szeged

 

A cikk szerzője: Dr. Tar Melinda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Éled a határ!

Éled a határ!

A tél fogságából kiszabadulva végre ébredezik a határ, mozgásba lendülnek a traktorok. A sok esetben későn elvetett őszi búza vagy a vöröslő, liluló r...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!