Talajművelés – No-till vetés

Agro Napló
A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikeljen a búza.

A talaj nedvességtartalma sohasem jó – néha magas, azonban az utóbbi időkben, főleg nyáron, meg igen alacsony. A vizet valahogy úgy kellene megtartani, hogy aztán ne hátráltassa a felszínen történő művelést. Természetesen most rákapcsolt a politika is, és ki lesznek takarítva az árkok, fel lesz töltve vízzel ott, ahol lehet és reméljük, hogy a talajvízszint is előbb-utóbb visszajön. Kérdésem csak az, hogyha lesz talajvíz, akkor megint visszaáll mindenki szántani – mert hát van víz?!

Azonban addig is, amíg a karbantartott csatornákból visszatápláljuk a földekbe a vizet kell tenni egyet s mást. A talajtömörödöttségekre kellene odafigyelni! A meglévőket fellazítani, és arra koncentrálni, hogy ha lehet ne képezzünk újakat! A talajban levő víz elpárolgását drasztikusan csökkenteni.

Nagyon sok mindenre, ami a termőföldön körülöttünk történik, igenis ráhatással tudunk lenni. Az aratás előtt pl. el kell dönteni, hogy fogunk-e tarlót hántani vagy sem? Amennyiben tarlót hántunk, akkor az aratásban a tarlót vágjuk igen alacsonyra és a kombájn mögött azonnal végezzük el a tarlóhántást. Ezt lehet Joker rövidtárcsával, Cruiser sekélykultivátorral vagy éppen a Cultro késhenger-nehézgereblye kombinációval. Ez utóbbi az ultrasekély művelés, ez egy ujjnyi mélységet jelent, és a teljes keresztmetszet átdolgozásáért, a kötöttebb talajokon valószínű, hogy 2 menetre lesz szükségünk. (Repcetarlón egy munkamenet.) Azonban ez sem gond, mert óriási sebességgel lehet üzemelni a gépet, így a területteljesítmény sem marad el! A Cultro dupla késhenger és nehézgereblye kombináció aprítja a szármaradványt, megsérti a talajfelszínt és a nehéz gereblyével teríti a szalmát, illetve kirázza a szalma közül a kihullott magokat, amelyek a talaj felső rétegébe vagy a felszínre kerülnek. A szalmatakaró alatt a leggyorsabban kicsíráznak, így a következő kultúrnövényben jóval kisebb a gyomnyomás.

Cultro – sekély tarlóhántás – kemény, kiszáradt talajon

Az árvakelés bedolgozása is nagyon fontos, mert ha nagyra hagyjuk és ősszel ezen a területen vetés következik, elviheti a nedvességet és a nagyon megerősödött gyökérzet bedolgozásánál is nehézségekbe ütközhetünk.

Egy ujjnyi vastag tarlóhántás

 

A túl nagyra nőtt árvakelés bedolgozása nehézkes

Az őszi magágykészítést érdemes olyan mélyen, amennyire csak lehet és olyan kevés intenzitással, amennyire csak lehet elvégezni. A mélység fontos, hogy a téli csapadék le tudjon szívódni, és egyáltalán a víz közlekedése minél jobb legyen mindkét irányba. A minél kevesebb intenzitással azt érjük el, hogy a felszíni takarót csak annyira keverjük be, hogy a vetést és a kelést ne hátráltassa. A Terrano vagy Tiger kultivátorokra tegyük fel az LD+ kapákat. A talajművelésnél ezenfelül figyeljünk még arra is, hogy a mélyben ne maradjanak nagy légüres terek.

A vetést különböző vetőgépekkel végezhetjük. Kinek milyen vetőgépe van, ennek megfelelő magágyat képez. Egy kicsit elmentünk az agronómia mellett, mert nagyon sokan a vetőgépnek és sokszor még inkább a szemnek és nem a növénynek csináljuk a magágyat.

A nagy mennyiségű szármaradvány borította felszínt optimálisan a Sprinter vetőgéppel lehet vetni. A Duett csoroszlya félretaszítja a szalmát a vetési síkból, és ez alá vet, valamint műtrágyáz. Az orrbetét által fellazított talajt a ferdén futó talp letömöríti, így áll a kemény ágy-puha takaró elv. A vetett sávok lezárásáról a gumikerekes henger gondoskodik.

Duett PPF csoroszlya – műtrágyáz és vet

A Pronto vetőgépben a talajművelést, magágynyitást a rövidtárcsák végzik. A lazított, kevert talajt a gumikerekes henger egyengeti és tömöríti, és erre jön a TurboDisc vetőcsoroszlya, ahol a mélységtartó kerék egyben le is zárja a vetést. A műtrágya többféleképpen kerülhet ki a vetőmag mellé, alá. A PPF-műtrágyázás hasonlóan a Sprinterhez, a fiatalkori fejlődésben segít a növényeknek, és a pillanatnyi N-hiányt nagyon könnyen át lehet így hidalni.

A Pronto 6 DC talajt művel – egyenget, tömörít, vet, lezár

A csapadékszegény időjárás következtében, egyre többen szeretnének kevesebb talajművelést végezni, vagy sokan nem is tudnak olyan morzsás talajt előállítani, ami a vetőmagvak számára optimális lenne. Az utóbbi időben viszont elindult egy mozgalom a no-till irányába is. A minimális talajművelésnél és a no-tillnél a tökéletes vetésminőség biztosítása az Avatar vetőgéppel lehetséges.

Avatar 12.25 SD

Az Avatar egytárcsás csoroszlyás és mellette mélységtartóval ellátott vetőgép. A kukorica vetőgépeknél a vetőtárcsák mellett találjuk a mélységtartó kerekeket. A robbanásszerű, egyöntetű kelés záloga a maximális termésnek. Hasonlóra jöttek rá a búza esetében is.

Mitől fog egyenletesen kelni a búza?

Az összes magot egyenletes mélységben, a magárok aljában, jól beágyazva találjuk. A mélységtartó kerék ferdén betömörít a magárok alá, így a kicsírázott növényke gyökere egyenletesen tömörödött talajban tud fejlődni.

A magok a barázda aljában egyenletes mélységben

A precíz mélységtartás azért is fontos, mert így be tudjuk állítani a vetésmélységet és ez sem mindegy, hogy milyen mélyen van, ugyanis nem mindegy, hogy a bokrosodási csomópont hova kerül.

Az egytárcsás csoroszlyánál megtaláljuk a kukorica vetőgépekben jól ismert magfogó kereket is, azonban itt ezt lehet egy guminyelvre is cserélni. Ezt akkor kell elvégezni, amikor késő ősszel az igen nedves talajokon a kerék ragad és kiszedi a magárokból a vetőmagot. Ebben az esetben a guminyelv tovább dolgozik.

Avatar egytárcsás csoroszlya magfogó és tömörítő kerékkel

A vetőbarázda lezárására rugó előfeszítésű profilozott öntvény tömörítő kerék szolgál. A tömörítő kereket lehet állítani szögben. No-tillben párhuzamosan fut a vetőbarázdával, művelt talajokon szögbe áll. És földet visz magával, így takarjuk be a vetőbarázdát.

Az Avatar 3–18 m munkaszélességek között akár 3 tartállyal is szerelhető. A nagy tartályok előnye, hogy vetésnél még akár műtrágyát is tudunk kijuttatni a vetőbarázdába.

A precíz vetés és a növények fiatalkori fejlődése az alapja a maximális terméspotenciál kiaknázásának.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A csapból is az aszály folyik

A csapból is az aszály folyik

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szi...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

A szárazság velejárója a direktvetés

A szárazság velejárója a direktvetés

A nagyon nagy szárazság és erős szelek óriási termőföldvesztést okoznak. Szó szerint elszáll a talpunk alól a termőföld. Az igen intenzív talajművelés...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!