2024. április 23. kedd Béla

Sok csapadék várható átmeneti enyhüléssel

Agro Napló
Az Alföld déli és keleti tájain egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága, ami nem tesz jót az őszi vetéseknek.

Az elmúlt héten téliesre fordult időjárásunk, hosszú idő óta először alakult az átlaghőmérséklet alacsonyabban az ilyenkor szokásosnál (1. ábra). Már múlt csütörtökre virradó éjszaka országszerte fagyott, és -1 és -4 fok közötti minimumok voltak jellemzőek, vasárnap és hétfőn reggelre pedig többfelé -5 fok alá hűlt a levegő (2. ábra). Pénteken egy melegfront hatására többnyire 10 fok közelébe melegedett még a levegő, de a hétvége óta nagy területen a maximumok is csak 5 fok körül vagy az alatt alakulnak. A múlt péntektől hétfőig többfelé fordult elő gyenge eső, havas eső, havazás az országban, de összességében is csak kevés helyen hullott 2-3 mm-t meghaladó mennyiség (3. ábra). Hétfő estétől azonban egy mediterrán ciklon hatására jelentősebb csapadék érkezett, és kedd estig a déli és a keleti országrészben 10-20 mm hullott (4. ábra) nagyrészt eső, de északon, északkeleten havas eső és hó formájában, az Északi középhegységben többfelé 10 cm-t meghaladó hóréteg is kialakult (5. ábra). Szerdán átmenetileg szárazabbra fordult az idő, de csütörtökön ismét sokfelé esik. A november a mai csapadék nélkül is országszerte csapadékosabban alakult a sokéves átlagnál, az elmúlt harminc napban a déli és az északkeleti országrészben sokfelé 50-80 mm-rel, míg máshol 10-40 mm-rel esett több az ilyenkor szokásosnál (6. ábra). A talaj felső fél méteres rétege sokfelé telített (7. ábra), az Alföldön egyre nagyobb területeken jelentkezik belvíz – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai jelentésében, melyet az Agro Napló is megkapott.

1. ábra: Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. november 29-ig (Celsius fok)
2. ábra: Minimum hőmérsékletek 2023. november 27-én (Celsius fok)

3. ábra: 5 napos csapadékösszeg 2023. november 27-ig (mm)
4. ábra: 24 órás csapadékösszeg 2023. november 28-án (mm)

5. ábra: Hóvastagság értékek 2023. november 29-én reggel 7 órakor (cm)
6. ábra: Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. november 29-ig (mm)

7. ábra: Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható víztartalom arányában 2023. november 28-án (%)

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj. A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot, az árpára már jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig többfelé 3-5 leveles állapotban van. A műholdképek tanúsága szerint a hosszú, enyhe, esős ősz hatása az NDVI vegetációs index térképeken is megmutatkozik, nagy területen jóval nagyobb a zöld tömeg mennyisége a szokásosnál, elmaradás az Alföldön van (8. ábra).

8. ábra: NDVI anomália a 2023. november 9. és 24. közötti időszakra

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (9. és 10. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepére helyenként már belvizes területek is megjelentek. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 10-30, a Dunántúlon és az északi országrészben 30-90 mm-rel meghaladja az optimális értéket. A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul.

9. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2023. november 29-ig (részletes magyarázat a szövegben)
10. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2023. november 29-ig (részletes magyarázat a szövegben)  

A hét végéig még további számottevő mennyiségű csapadékra van kilátás. Ugyanakkor ma megenyhül az idő, a havazást ónos eső, havas eső, majd eső váltja, és pénteken is eső várható. Szombat reggeltől északnyugatról délkelet felé ismét egy csapadékzóna vonul át hazánk fölött, ebből eleinte még havas eső, hó is lehet, majd napközben eső várható, ami este a keleti országrészben havas esőbe, hóesésbe vált. Szombat estig összességében 15-30 mm közötti mennyiség valószínű, de az ország középső nyugat-keleti sávjában 40-50 mm is eshet, így a belvízfoltok további növekedésére van kilátás. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam, akkor már csak elszórt hózáporok lehetnek, a jövő hét első felében pedig többnyire száraz idő várható. A ma átvonuló melegfront mögött megenyhül az idő, pénteken és szombaton csak kevés helyen lehet gyenge fagy éjszakánként, napközben pedig a déli, délkeleti országrészben 10 fok fölé melegedhet a levegő, miközben északon csak 1-3 fok lesz. Vasárnaptól ismét lehűlésre lehet számítani, országszerte fagypont alá hűl a levegő, a jövő hét első napjaiban többfelé -5 foknál is hidegebbek lesznek a hajnalok, és többfelé napközben is fagyni fog. A hét közepétől is csak kis mértékben nő a nappali felmelegedés mértéke.

(Forrás: OMSZ)

Kövesse napról-napra az agrometeorológiai elemzéseket az Agro Napló főoldalán: www.agronaplo.hu!

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jön az enyhe, szeles idő

Jön az enyhe, szeles idő

Hamarosan jelentős enyhülés érkezik megerősödő nyugatias széllel. Kevés csapadék várható, így tovább szárad a talaj fölső rétege, és egyre jobban viss...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!