2024. április 23. kedd Béla

Végre jelentős nedvességtartalom halmozódott föl a talajokban

Agro Napló
Az elmúlt hét időjárása a nagy mennyiségű csapadékról szólt, és sokfelé hó is volt. A legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021 nyara óta ki vannak száradva.

Az elmúlt egy hét időjárását döntően a hét végén érkezett két mediterrán ciklon alakította, mely szinte az egész országra igen nagy mennyiségű, áztató csapadékot hozott. Többnyire eső esett, de vasárnapra északon már hó is hullott, sőt hétfőn reggelre a keleti országrész nagy területen kifehéredett (1. ábra). Hazánk nagyobb részén 30-60 mm csapadék hullott, a legtöbb az Alföldön, de északnyugaton kevesebb esett (2. ábra). Megdőlt a napi csapadékrekord, ugyanakkor Sopron környékén alig esett 2-3 mm. A 30 és 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, északnyugaton van jelentős hiány. (3. ábra). A talajok felső fél méteres rétege Sopron térségének kivételével telített. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben (4. ábra) – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentésében, melyet az Agro Napló is megkapott.

1. ábra: Hóvastagság 2022. december 12-én reggel 7 órakor (cm, L: hólepel, F: hófolt)

2. ábra: 5 napos csapadékösszeg 2022. december 12-ig (mm)
 

3. ábra: Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. december 13-ig (mm)
 

4. ábra: Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. december 13-ig (mm)

hőmérséklet szombaton nagy területen 10 Celsius fok közelében tetőzött (5. ábra), majd vasárnaptól erős lehűlés érkezett. Kedd reggelre országos fagy alakult ki, a hóval fedett északi tájakon -10 fok alá csökkent a hőmérséklet (6-7. ábra).

5. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj 50-100 cm közötti rétegében 2022. december 13-án (%)
 

6. ábra: Maximum hőmérsékletek 2022. december 10-én (Celsius fok)

7. ábra: Minimum hőmérsékletek 2022. december 13-án (Celsius fok)

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, A talaj nedvességtartalma rohamosan növekszik, egyre mélyebben ázik meg a talaj. Most sokkal jobban állunk, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon[i] (8. és 9. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén az optimális mennyiség fölött jár, a Kisalföldön van elmaradás. A szokásosnál kissé enyhébb ősz hatására az összegzett hőösszeg pedig számottevően meghaladja az optimális értéket.

8. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2022. december 13-ig (részletes magyarázat a szövegben)
 
 
9. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2022. december 13-ig (részletes magyarázat a szövegben)

A folytatás is csapadékos időt ígér, ugyanis újabb mediterrán ciklonok érkezése várható térségünkbe. Az első csapadékhullám csütörtökön este, a második pénteken este indul délnyugat felől. Zömében eső várható, de szombaton egyre inkább hó váltja majd az esőt. Összességében országszerte újabb 10-30 mm csapadék valószínű. Vasárnapra megszűnik a csapadék, és a jövő hét első felében újabb már nem is valószínű. A talajok tovább nedvesednek a következő időszakban, bár a beszivárgás egyre lassul, főleg az eketalp-betegségben érintett táblákon belvizes részek is kialakulnak. Péntekig felmelegedés zajlik fölöttünk a magasban, emelkedik majd a hőmérséklet, megszűnnek a fagyok is. Szombattól aztán újabb lehűlés kezdődik, vasárnaptól pedig a kevesebb felhő miatt visszatérnek a keményebb éjszakai fagyok.

 

Kövesse napról-napra az agrometeorológiai elemzéseket az Agro Napló főoldalán: www.agronaplo.hu!

 

(Forrás: OMSZ)

[i] Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Északkeleten hiányzik a csapadék

Északkeleten hiányzik a csapadék

A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét el...

A májusi eső aranyat érne az Alföldön

A májusi eső aranyat érne az Alföldön

A hét elején a Dunántúlon sokfelé esett eső, ugyanakkor főleg az Alföldön régóta nem volt jelentős csapadék. A héten csak elszórtan esik, a jövő héten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!