Elhunyt Helmut Claas, a mezőgazdasági ipar úttörője

Agro Napló
A CLAAS csoport egykori ügyvezető igazgatóját, a Felügyelő Bizottság és a Részvényesi Bizottság elnökét január 5-én, 94 éves korában érte a halál – tette közzé honlapján a CLAAS Group és közleményben az AXIÁL Kft.
  Fotó: AXIÁL Kft.

Egy egész iparág gyászol, ugyanis egy jelentős európai üzleti személyiség távozott az élők sorából – emeli ki a hivatalos nekrológ.

Helmut Claas 1926-ban született Harsewinkelben. Szülei, August és Paula Claas egy kis, nagyjából 100 embert foglalkoztató mezőgazdasági gépgyártó vállalatot vezettek. Az iskola elvégzése után géplakatosnak tanult. Fémmegmunkáló cégeknél szerzett gyakorlati tapasztalatot és öntödékben képezte tovább magát. A Párizsban elvégzett felsőfokú mezőgazdasági tanulmányai után egy CLAAS gépeket forgalmazó vállalat megalapítását végezte el Franciaországban, amely ma CLAAS France SAS néven működik. 1958-ban csatlakozott szülei családi vállalkozásához Harsewinkelben. Itt kezdetben elsősorban saját szakterületének, a mérnöki tevékenységnek szentelte magát.1962-ben ügyvezető igazgatóvá nevezték ki. Amikor a vállalat 1978-ban felvette az új közkereseti társasági cégformát, Helmut Claas korlátlanul felelős beltagként csatlakozott hozzá. A társaság 1996-os részvénytársasággá alakulásakor a vállalatnál betöltött szerepét módosította, és ügyvezető igazgatói szerepkörből a Felügyelőbizottság mellet a Részvényesek Bizottságának elnöke is lett.

Mindig különös figyelmet fordított az úttörő termékek fejlesztésére és azok gazdaságos sorozatgyártására. Az ő irányítása alatt a DOMINATOR kombájnmodell sikerét követte a teljesen új kombájn-konstrukció, a LEXION, amely ma a világ leghatékonyabb kombájnja. Helmut Claas irányítása alatt a sikertörténet a JAGUAR szecskázóval és a XERION nagy teljesítményű traktorral folytatódott.2003-ban fontos lépést tett a vállalat jövője szempontjából: sikeresen átvette a teljes traktorüzletágat a Renault Agriculturtól Franciaországban. Egyéb szempontból is folytatódott a nemzetközivé válás, Oroszországban, az USA-ban és Kínában működő telephelyek létrehozásával és bővítésével.

Négy nemzetközileg elismert egyetem - Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában és Németországban – adományozott Helmut Claasnak díszdoktori címet. 2000-ben a Stuttgart-Hohenheimi Egyetemen megkapta az „Agrártudományok doktora” megtisztelő címet. Az egyetem tiszteletbeli szenátorává is avatta 2004-ben.

2009 júniusában a moszkvai Goryachkin Egyetem tiszteletbeli professzori címet adományozott számára. Szintén 2009-ben Helmut Claast a Francia Köztársaság Becsületrendjek lovagjává ütötték, ezzel ismerve el a francia-német együttműködés úttörőjeként tett erőfeszítéseit. 2013 novemberében Helmut Claas felkerült az amerikai berendezésgyártók (AEM) Dicsőségcsarnokába. Kiemelkedő esemény volt a 2017-ben a Német Találmányi Intézet által odaítélt Diesel-érem.

Személyes kitüntetések, például szülővárosa, a németországi Harsewinkel díszpolgársága, Baden-Württemberg német tartomány érdemérme, valamint a francia mezőgazdasági miniszter érdemrendje teszi teljessé életművét.

Helmut Claas mindenekelőtt gazda volt. Saját gazdaságot vezetett Kelet-Angliában, és gyakran tartózkodott ott feleségével, Erikával. Élvezte a kapcsolattartást a környékbeli gazdákkal, és élénken érdeklődött a mezőgazdasági cégeket érintő kérdések iránt. Szenvedélye volt a vadászat is.

Már korábban gondoskodott a családi vállalkozás folyamatos fejlődéséről, átadta a következő generációnak a CLAAS Csoport vezetését. Lánya, Cathrina Claas-Mühlhäuser, mint a Részvényesek Bizottságának elnöke irányítja a sikeres cégcsoport fejlesztését és döntéshozatali testületét.

Helmut Claas halála olyan űrt hagy maga után a mezőgépészet világában, amelyet nem lehet kitölteni. Családja, a Részvényesek, a Csoport Igazgatótanácsa és az alkalmazottak egy kiemelkedő személyiség elvesztését gyászolják, és az ő szándékainak szellemében folytatják a CLAAS Csoport fejlesztését.

A CLAAS Csoport alábbi megemlékező oldalán lehetősége van részvétet nyilvánítani.
https://www.claas-gruppe.com/gruppe/helmut-claas

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03