2024. április 28. vasárnap Valéria

Törökszentmiklós, Harsewinkel és a kínai tavaszi eső: minőséget szolgáltat a CLAAS

Agro Napló
Magyarország legnagyobb mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalata, a CLAAS Hungária Kft. 19. alkalommal rendezte meg a CLAAS Konferencia Napot, melynek fő témája az élelmezés-ellátási piac változása volt.

A Föld népesedésének folyamatos növekedése ugyanis folyamatos próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. Ehhez a legfontosabb cél az elérhető, elegendő és jó minőségű élelmiszerek fenntartható előállítása, valamint a termelékenység növekedése. Az előadók szerint a kihívásokra a digitalizáció adhat választ: a terméshozamok és a hatékonyság biztosításának egyetlen módja a fejlett technológiák és gépek alkalmazása.

A márciusi online rendezvényen 14 egyetem közel 200 mérnökhallgatója vett részt. Az esemény lendületes megvalósítása Nóvé Mária HR-vezető, a szakmai kérdések megválaszolása pedig Csanádi Tamás fejlesztési igazgató vezetésével valósult meg.

Ázsia a legnagyobb élelmiszerfelvevő piac

Az előadások fő témája az volt, hogy milyen szerepet vállal a CLAAS cégcsoport az élelmezés-ellátási láncban, hogyan tudja növelni a termelékenységet fejlesztéseivel és gépeivel. Elhangzott, hogy napjainkban a legnagyobb próbatételt Ázsia élelmezése jelenti, hiszen területének csupán 30 százaléka művelhető, viszont a világ népességének fele ezeken a területeken él. Éppen ezért a mezőgazdaság gépesítése nem opció, hanem szükségszerűség – mondta Jan-Hendrik Mohr, a CLAAS Business Unit Grain (gabona üzletág) ügyvezetője.

A jól összehangolt és egymásra épülő rendszerek jelentősen növelik a hatékonyságot és a termelékenységet egy-egy nagyüzem esetében is. Nagyon fontos és megoldandó feladat, hogy a betakarítás minden területen néhány hetes, hónapos időablakban lehetséges, amikor mindenki egyszerre igyekszik elvégezni a szezon egyik legfontosabb műveletét. Erre folyamatosan készülni kell, a szezonalitás kezelése, a külső és belső erőforrások csoportosítása minden szereplőt jelentős kihívás elé állít.

A hatékonyság kulcsa az agrárdigitalizáció

A termelő gazdaságoknak a jövőben törekedniük kell a technológiai fejlődésre és a digitális átalakulásra, mert a gazdálkodás javítása, a menedzsment rendszerek fejlesztése és a gépflotta kezelésének korszerűsítése mind a közeljövő feladata. A gépfejlődés jövőjét a szenzorrendszer, az algoritmus és a műszaki lehetőségek kombinációja alakítja ki, ehhez több dolgot és szakterületet kell összehangolni. A részegységek optimalizálása, az azok közötti együttműködés és az elemek felokosítása a kutatási és fejlesztési részleg feladata, így válik elérhetővé a fejlesztések eredményeként az egyre nagyobb termelési potenciál és az élelmiszer-biztonság növelése.

Gazdák nélkül nincs étel és nincs jövő sem

A családi gazdálkodók – mintegy 800 millióan a Földön – mindig is a mezőgazdaság megújítói voltak. Ők kezelik a szántóföldek 75 százalékát és adják az élelmiszerek 80 százalékát, miközben folyamatosan alakítják és fejlesztik módszereiket az időjárás és a kártevők függvényében – mondta a CLAAS termékek kizárólagos magyarországi forgalmazója, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Harsányi Zsolt.

„Bár a hagyományoktól eltérően 2021-ben online rendeztük meg a CLAAS Konferencia Napot, örülök annak, hogy ilyen sok egyetemista kapcsolódott be és vett részt aktívan a rendezvényen. A világ élelmezése napjaink égető kérdése és mi a cégcsoportnál büszkék vagyunk arra, hogy hatékony és fejlett technológiánkkal jelentős szerepet vállalunk a kihívások megoldásában” – mondta el Andreas Szakácsi, a CLAAS Hungária Kft. ügyvezetője.

Vágóasztal-világgyártás: Törökszentmiklós a Föld élelmezésének egyik kulcsa

A CLAAS Hungária is felkészült a megnövekedett keresletre, a digitalizáció segítségével folyamatosan növeli a termelés hatékonyságát. A világon egyedül Törökszentmiklóson gyártják a CLAAS kombájnokhoz szükséges vágóasztalokat, illetve ott történik ezek fejlesztése is. Mivel minden betakarító adapter ott készül, ezek eljuttatása a felhasználókhoz egy összehangolt és jól szervezett folyamat része, amely pontos tervezést, szervezést igényel a vágóasztalok mérete miatt. Továbbfejlődésüknek az egyik legfontosabb kulcsa, hogy a jövő generációjának kínáljanak együttműködést, agilitást, csapatmunkát – mondta Andreas Szakácsi.

Az Agro Napló kérdésére a harsewinkeli csapat válaszolt Németországból, a CLAAS központjából:

– Mi jellemző a kínai mezőgéppiacra és milyen kihívásoknak kell megfelelnie a kínai CLAAS gyárnak?

– Kína méretéből adódóan óriási piacról van szó, amelyen belül nagyon nagy különbség van a déli és az északi országrész között. Míg délen többnyire kisebb területen gazdálkodó termelők dolgoznak főleg saját célra, addig északon akár több 100 ezer hektáros gazdaságok is léteznek. Így a gépesítési igény is rendkívül eltérő.

A Farming 4.0 fejlesztései Kínában is folyamatosak, a technológiailag magasabb szinten lévő, északi területeken termelő vállalatoknak nagyobb gépekre, LEXION kombájnokra és silózókra is szükségük van a gabona, a kukorica és a szója termesztéséhez.

A CLAAS helyi értékesítési vállalata több évtizede jelen van Pekingben, a gyártóegység pedig Gaomi városában található, onnan látják el gépekkel a kínai mezőgazdaságot. Erre egy saját márkát is létrehoztak: ez a piros-fehér színű Chunyu (春雨), ami magyarul tavaszi esőt jelent.

A középtávú célunk a folyamatos piaci terjeszkedés azáltal, hogy hozzájárulunk a minőségi betakarításhoz – közölték.

www.claashungaria.hu

 

-cszs-

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!