Gondolatok az idei tavaszról

Agro Napló
Az a szép ebben a szakmában, hogy nincs két egyforma szezon. Persze trendek azért vannak. Sajnos ilyen a kora tavaszi aszály legalább 5-6 éve. Tudjuk, hogy fel kellene készülnünk rá, de valahogy nem igazán sikerül.

Jól látható, hogy a klímaváltozás miatt minden előrébb kerül. Mindenki kapkod és siet addig műtrágyát szórni, amíg még biztosan várható eső. Be kell látni, ha kivárjuk a törvényes határidőt, szinte már el is késtünk.
A gyártók és forgalmazók mindig elmondják, hogy az őszi szezon végére legalább az első fejtrágya legyen raktárban.

Sajnos az idei tavasz is igazolta ezt a tételt. Egyetlen gyártó vagy forgalmazó sem tudta a teljes tavaszi felhasználású műtrágyát időben kiszállítani. Mi sem – ezt őszintén meg kell mondanunk.

A Keleti Agrár Kft. jó minőségű import műtrágyái nagyon messziről érkeznek. A PhosAgro cserepoveci és balakovói gyárai 2.600–2.800 km távolságra vannak Bátaszéktől közúton. A műtrágyák vízi úton érkeznek és jó esetben is 6–8 hetet utaznak. A közúti szállítás tengeri kikötőből, Koperből, vagy hazai dunai kikötőkből történik. A Covid miatt minden lelassult és megdrágult. 

A kikötők, az árufogadó telepek nyitvatartása szigorodott, az árumozgás sokszor erősen korlátozott. A tengeri és folyami szállítás a korábbi 6–8 hét helyett inkább 8–10 (12) hétig tart.

A logisztika támogatására 20 db új nyergesvontatót vásároltunk, így saját flottánk közel 40 db tehergépkocsi.

Új nyergesvontatók Bátaszéken

Alvállalkozóinkkal együtt biztosítani tudjuk, hogy a kikötőkbe érkezett áru a lehető legrövidebb időn belül telephelyeinkre, illetve partnereinkhez érkezzen. Rábahídvégen is létrehoztunk egy logisztikai központot, nyugat-magyarországi partnereinket onnan szolgáljuk ki.

A PhosAgro műtrágyagyár és a Keleti Agrár Kft. egy műtrágya impregnáló és logisztikai központot létesített Bátaszéken. December végén érkezett meg a Holland EMT gyár mű­trágya impregnáló gépe, amivel a BASF Limus Pro-val kezelt karbamidot gyártjuk. A termék neve: PhosAgro Nitriva Pro L.

A karbamidra felvitt kétkomponensű ureáz inhibitor egyik lehetőség a műtrágyázásból származó üvegházhatású gázkibocsátás és ezzel együtt a nitrogénveszteség hatékony csökkentésére. Sok inhibitorral kezelt műtrágya kapható már a hazai piacon, de Magyarországon a gyártást a Keleti Agrár Kft. kezdte meg elsőként Bátaszéken. Idén tavasszal több, mint 10.000 tonna Nitriva Pro L műtrágyát gyártottunk és szállítottunk ki magyar gazdáknak, valamint a szomszédos országokba.

Inhibitoros PhosAgro granulált karbamid – Nitriva Pro L 600 kg-os big bag csomagolásban

A Keleti Agrár Kft. lehetőségeihez mérten mindent megtett, hogy ha némi késéssel is, de mindenki megkapja a megrendelt árut. Noha a Covid jelentős késéseket okozott, nem jelentettünk vis maiort és nem utaltunk vissza le nem szállított áru ellenértékét. Köszönjük minden partnerünk türelmét és kitartását.

Az import műtrágyák esetén fel kell készülnünk arra, hogy ez a helyzet csak nagyon lassan fog javulni. A vállalat vezetése azt a kereskedelempolitikát határozta el, hogy az import műtrágyákat beérkezésük és csomagolásuk után rövid időn belül vevői telephelyekre szállítjuk. Számítunk a gazdák partnerségére.

A Keleti Agrár Kft. nagy perspektívát lát a folyékony műtrágyázásban, ezért létrehoztunk egy folyékony üzletágat. Komoly tárolókapacitást építettünk ki Bátaszéken és Kétyen létrehoztunk egy folyékony műtrágya töltő üzemet, ahol 10/1 kannás 200/1 hordós és 1.000/1 IBC kiszerelésbe töltjük a folyékony műtrágyákat.

A jövő tavaszi szezonra 10 db tartálykocsit fogunk vásárolni. A gazdákat is támogatjuk abban, hogy ruházzanak be folyékony technológiába. Kulcskérdés a tárolókapacitás, ezért segítünk a tartályok telepítésében.

A termékportfólióban a kén- és mikroelem-tartalmú nitrogénoldatokon (BÁTASOL) kívül magas hatóanyag-tartalmú PhosAgro APALIQUA® APP NP 11-37 ammónium-polifoszfát (APP 11-37), kálium-tioszulfát (KTS 25-17) és ammónium-tioszulfát (ATS 12-26) valódi oldat műtrágyák vannak.

A termékekből különböző elemarányú folyékony NPK műtrágyák készülnek mikroelem-kiegészítéssel. Ezek a valódi oldatok kiváló starter, kiegészítő és öntöző műtrágyák. Jól használhatóak szántóföldön és ültetvényben levéltrágyaként. A termékcsalád óriási előnye, hogy ezekkel az oldatokkal a különböző technológiai elemek teljesen átjárhatók. Az NP, vagy NPK oldat műtrágyák kijuttathatók vetés előtt starter célból magágykészítés előtt, vagy vetéssel egy menetben, akár magárokba permetezve is. Használhatjuk tápkultivátorral fiatal növényállományban, de kijuttathatók öntözővízbe keverve is. Az oldatok teljesen tiszták, üledékmentesek, ezért a legfinomabb berendezésekkel – mikroöntözéssel is – kiszórhatók.

APP NP 9-29 + 1B + Zn magas hatóanyag-tartalmú folyékony starter és levéltrágya

Az APP NP 11-37 magas felvehető foszfortartalma miatt kifejezetten alkalmas hirtelen fellépő foszforhiány akár levélen keresztül történő megszüntetésére. Az mindig nagy dilemma, hogy van-e értelme egy erőteljes foszforhiányt mutató ám csak pár leveles fiatal kultúrában levéltrágyát szórni? A PhosAgro APP NP 11-37 esetén ez nem akkora kérdés, hiszen a polioszfát nem kötődik a talajhoz, vagyis a talajra jutó foszfor a csapadék hatására bemosódik és a gyökéren keresztül hasznosulni fog.

Ha nem vagyunk felkészülve folyékony technológiára, lehetőség van szilárd starter mű­trágyák alkalmazására is. A Keleti Agrár Kft. által forgalmazott granulált PhosAgro NP műtrágyák kiváló fizikai és kémiai (igen alacsony Cd-tartalom és nagyon jó vízoldhatóság) tulajdonságainak köszönhetően kifejezetten alkalmasak vetéssel egy menetben kijuttatva starter trágyaként is. A hagyományos MAP és DAP mellett bevezetünk egy új NP 10-46 terméket MAPÍTÓ néven és forgalmazzuk a PhosAgro NP 14-40 + 7 S + 1 Mg és az NP 16-20 + 12 S termékeket.

Bővebben: www.keletiagrar.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?