Mi újság? Gépes információk és érdekességek a nagyvilágból - 2019. június

Agro Napló

Megnyitották a CLAAS új tesztcentrumát Harsewinkelben

Cathrina Claas Mühlhauser tulajdonos a konszern vezetői és a cég munkatársai, valamint regionális politikusok jelenlétében avatta fel a CLAAS Csoport újonnan épült tesztcentrumát a konszern székhelyén Harsewinkelben. A tesztközpont 22 hónap alatt készült el és 15 millió euróba került. Az épületegyüttesben 13 tesztállomáson képesek vizsgálni, tesztelni és tartós igénybevételeket szimulálni a CLAAS által gyártott traktorokkal, kombájnokkal és magajáró szecskázókkal, lerövidítve a gyakorlati körülmények közötti hosszadalmas tesztelési időket. A tesztcellák (állomások) 24 órás üzemben képesek dolgozni, a hét minden napján. A tesztcentrum energiaellátását nagyrészt megújuló energiából fedezik. Az épületegyüttesbe 1200 kW hűtési teljesítményt építettek be a gépek termelte hő elvonásához. A csarnok klimatizációja 120 családi háznak megfelelő teljesítményű. A tesztállomások mellett 7.000 m2 irodahelyiségeket is kialakítottak a vizsgálati eredmények feldolgozását végző munkatársak számára. A vizsgálóállomásokon 12 méteres vágóasztallal felszerelt kombájnok is tesztelhetők. A vizsgálópadok akár 600 tonnás alappal és légrugós csillapításokkal is rendelkeznek. A tesztcentrum felszereltsége Európában is egyedülállónak számít. Az elektronikai laborban a traktorok és magajáró gépek teljes elektronikai tesztelését tudják elvégezni. Pl. a gabonakombájnokon 30 vezérlőegység mintegy 50.000 féle funkcióját teszteli a mérőpad automatikusan. A tesztlaborok nagymértékben meggyorsítják a gépek konstrukciós és funkcionális tökéletesítését.

Eilbote 2019/15-20 old.

Növekvő gépeladások Oroszországban

Dzsrambulat Csatov mezőgazdasági miniszterhelyettes által megtartott moszkvai sajtótájékoztatón elhangzottak szerint tavaly jelentősen növekedtek a traktor- és mezőgazdasági gépeladások Oroszországban. Traktorból 12.200 db-ot vásároltak a gazdaságok, 1800 darabbal többet, mint 2017-ben. A gabonakombájn-eladások 200 darabbal növekedtek és így 5.400 db új kombájn állt munkába. A tavaly eladott magajáró szecskázók száma 813 db volt, amely 167 darabbal haladta meg az előző évit. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy a növekedésnek indult orosz mezőgazdasági termelés egyre több korszerű gépet igényel a jövőben. A termelés növeléséhez elsődleges prioritást kaptak a gépek. A gépvásárlásokat és a hazai mezőgépgyártást is támogatja a kormány. 2018-ban 20%-kal növelte az állami budget a gépgyártóknak juttatott fejlesztési támogatásokat, amely meghaladta a 8 Mrd rubelt (108 millió eurót) is.

Eilbote 2019/13-7 old.

Yara Irix N-Tester mobiltelefonos kommunikációval

A Yara International műtrágyagyártó új nitrogéntesztert fejlesztett ki, amely mobiltelefonos applikációban használható. Az új precíziós műtrágyázási rendszerben használható gyors nitrogénigény meghatározó szoftvert a gyártó ingyenesen teszi hozzáférhetővé Android és iOS applikációkkal felszerelt okostelefonnal rendelkező ügyfelei részére. A szoftver búza, árpa, kukorica és repce N-hatóanyag igényének felmérésére alkalmazható. A hardvernek része egy szenzoros klip, amelyet a növények leveleire kell csíptetni, és amely a mért adatokat Bluetooth segítségével továbbítja feldolgozásra az okostelefonba. Néhány másodpercen
belül a képernyőn megjelenik, hogy mennyi a növény nitrogénhiánya és a hektáronként kijuttatandó N-hatóanyag mennyisége. A hardvernek van egy másik megoldása is, amikor az N-szenzort közvetlenül az okostelefonhoz csatlakoztatják és a klipszével ugyancsak a növény leveleit kell becsíptetni. Ebben az esetben az adatok közvetlenül az okostelefonba jutnak feldolgozásra, majd képernyőjén megjelenik a nitrogénpótlási igény.

Eilbote 2019/15-17 old.

140 éves a Kverneland

Az egykori ekegyárból longlinerré (széles mezőgép portfólióval rendelkező gyártóvá) vált mezőgépgyártó, amely néhány éve már a Kubota tulajdonában van, az idén ünnepli alapításának 140 éves évfordulóját. A vállalkozást 1879-ben alapította Ole Gabriel Kverneland a norvégiai Kverneland faluban, egy kovácsműhelyben. Kezdetben a helyi gazdáknak nyújtott szolgáltatásokat végzett, majd lóvontatású ekék és fogasboronák gyártására specializálódott. 1894-től traktorokhoz is gyártottak ekéket. Az 1920-as években már évi 7.000-8.000 db traktorvontatású ekét állítottak elő. 1955-től kezdődően 1983-ig több kisebb norvég, dán és holland mezőgazdasági gépgyárat vásároltak fel. Majd 1993-tól kebelezték be a dán Taarup szálastakarmány betakarító gépeket gyártó vállalatot, amely ma is a Kverneland Group egyik fő gyártóbázisa. 1996 és 2010 között további cégek kerültek a Kverneland csoporthoz. Ekkor olvadt be a groupba az olasz Meletti Agricole, az Accord német pneumatikus vetőgépgyártó vállalkozás, a Silo Wolf, a holland Grenland Csoport, a német RAU, a Gregoire SA (amelyet később eladtak az SDF-nek), a Weenhouis hígtrágya technológiáiról ismert holland vállalkozás és a Gallignani olasz bálázókat gyártó cég is. 2010-ben Oroszországban Lipeckben, majd a kínai Dagingban hoztak létre telephelyeket. Ebben az időszakban a Kverneland volt a legnagyobb mezőgazdasági munkagépgyártó tömörülés a világon. 2012-ben jött a Kubota, és szőröstől-bőröstől felvásárolta a Kvernelandot. Azóta a gépeik kétcsatornás értékesítése zajlik. Az eredeti márkanéven és színekben is értékesítik a gépeket, és az egységes Kubota márka narancs színében is piacra kerülnek azok.

Traction 2019/märz-ápr/14 old.

Kubota-Buhler (Versatile) együttműködés a nagy teljesítményű univerzális traktorok fejlesztésében

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött a 80%-ban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. US. kanadai vállalkozással, amely tulajdonosa a Winnipegi Versatile traktorgyárnak is, a 200 LE feletti teljesítményű traktorok közös fejlesztésére és gyártására, alapvetően az észak-amerikai és az európai piacokra. A Kubota jelentős piaci pozíciókkal rendelkezik a 25–172 LE közötti teljesítményű traktorok eladása terén a térségben, de a kínálatából hiányoznak az ennél nagyobb teljesítményű traktormodellek. A piaci szegmens mihamarabbi pótlására szövetkezett most a Buhler Industries/Versatile vállalkozással gyorsítandó a saját (Kubota) néven is megjelenő nagytraktorok fejlesztését és gyártását. A Buhler a Versatil márkájú traktorait 190 és 575 LE közötti teljesítményekkel gyártja standard/univerzális és törzscsuklós kivitelben. Ezeknek zömét az észak-amerikai régióban értékesíti, de az oroszországi Rostovban is szerelnek össze Versatile traktorokat az orosz és a kelet-európai piacokra. A Kubota a Versatile traktorok konstrukciójának és gyakorlati tapasztalatainak hasznosításával kíván időt nyerni nagy traktorainak fejlesztésében.

Eilbote 2019/12-24 old.
Profi 2019/5-9 old.

Fliegl HAWK és EAGLE biztonsági kamerák járművekre

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást. A veszélyforrás megszüntethető a frontfüggesztésű munkagépekre felszerelt jobb- és baloldali, nagy felbontású Flieg HAWK kamerával, amelyek kereszteződésbe érve jobbra és balra akár 100 méterre, ill. előre 6 méteres távolságba beláthatóvá teszik, egy a traktorban elhelyezett képernyőn keresztül az útszakaszt, és a vezető biztonságosan hajthat be az útkereszteződésbe. A kamerarendszer DLG, TÜV és DEKRA (német tesztállomások) certifikátjával is rendelkezik. A Fliegl HAWK kamerarendszert akár 3,5 méterre előrenyúló frontfüggesztésű munkagépek esetében traktorokon, vagy pl. kanalaikkal és gémmel előre lógó és hátrább elhelyezkedő vezetőfülkével rendelkező magajáró homlokrakodókon használják elterjedten. A Fliegl másik EAGLE univerzális rendkívül kisméretű, de nagy felbontású járműkamerája a legtöbb járműre (traktorra, tehergépkocsira, magajáró rakodókra és magajáró gépekre, kombájnokra stb.) egyszerűen felszerelhető, akár tolatókameraként, vagy oldaltávolságot belátó kameraként, vagy vontatmányellenőrző kameraként is használható. A kamera 160°-os látószöget fog be. A kamera (mint az előbbi is) időjárásálló, militari kivitelű és hosszú élettartamú. A kamerák képeinek megjelenítéséhez kétféle 7 collos átmérőjű monitor választható, éjszakai LED-világítással, akár IP 69K nedvességvédelemmel is. A gyártó Fliegl a kamerarendszereket a különböző traktorokhoz és egyéb járművekhez adaptálva szállítja. A tápfeszültségük általában 10 és 32 volt közötti.

Eilbote 2019/16-15 old.

A John Deere PIN kóddal látta el a Star Fire műholdas vevőit

A John Deere a legutolsó szoftverfrissítéssel, biztonságból PIN kóddal szereli fel a 4. generációs GNSS műholdvevőit és a traktorok vezetőfülkéjében elhelyezett 4. generációs monitorjait, mert az utóbbi időben több jogtalan hozzáférhetőséget tapasztaltak a felhasználói, amely anyagi veszteséget okozott a tulajdonosaiknak. A PIN kód rendszere hasonló az okostelefonoknál használatos négyszámjegyű kódhoz. A Master Outlock Code rendszer a StellarSupport Portalon generálható. A felhasználók a saját MyJohnDeere felhasználói fiókjukba, a StellarSupport weboldalon regisztrálhatják magukat az AMS komponenseket azonosító számaikon. Amennyiben az ügyfél elfelejti a belépéshez szükséges azonosító PIN kódot, még rövid ideig (max. 24 óráig) használhatja az eszközt, azonban ezt követően a rendszer letiltja azt. Ezután az elfelejtett jelszó csak a felhasználó saját MyJohnDeere fiókján keresztül állítható vissza.

Eilbote 2019/16-9 old.

Lemken Rubin 10 kompakt tárcsa – kevesebb gázolaj-felhasználás

A Lemken az új fejlesztésű Rubin 10 kompakt tárcsáit 2,5 és 7 m közötti munkaszélességgel gyártja, de Gigant vonókocsi kapcsolásban 8 és 10 méteres változatban is elérhető. Az új fejlesztések révén a Rubin 10 tárcsasorai teljesen szimmetrikus X elrendezésűek, azaz a kompakt tárcsa középvonalától jobbra elhelyezkedő tárcsák balra kitérésű, a balra elhelyezkedők pedig jobbra kiterjedésű ráhelyezési (haladási iránnyal bezárt) szöggel rendelkeznek, és így a tárcsás boronánál nem jelentkezik oldalra húzás. A tárcsalapok egyenkénti rugalmas felfüggesztésük révén akadályba ütközve 15 cm-re felemelkednek és így elkerülhető azok törése, vagy deformációja. Mindkét tárcsasor három középső tárcsája hosszabb függesztőkarral szereltek, így egyenletesebben tartják a munkamélységet. A Rubin 10 kompakt (rövid) tárcsás boronák csipkés tárcsalapjai nagyobb, 645 mm átmérőjűek a korábbi Rubin 9-es 620 mm-es tárcsáival szemben. A tárcsalapok is vastagabbak, 3 mm-esek. A két sorban elhelyezett tárcsalapok húzástávolsága (művelt sávok közötti távolsága) 12,5 cm. Az új tárcsaelrendezés, a magasabb, jobban szabályozható hordozókeret, illetve az új, hosszabb kialakítású vonórúd és szállítókeret a tárcsás boronának nyugodtabb járást tesz lehetővé tarlóhántáskor és szállításkor egyaránt. Az új, szimmetrikus tárcsaelrendezés és a két tárcsasor közé beépített erősebb rugósfogú boronák révén, a Rubin 10 tárcsás borona jobban aprít és keveri a talajba a mulcsot. A féligfüggesztett kivitelű tárcsák vonórúdjain található hidraulikával a vonóerő egy része átterhelhető a traktor adhéziós tömegének növelésére és így az kisebb szlippel dolgozik.

Eilbote 2019/4-21 old.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!