Heti fókusz: Tarlóápolás ekével?

Agro Napló
A tarlóhántást lehetőség szerint minél sekélyebben kell elvégezni, hogy a kiszáradás mértékét minimalizáljuk. Amikor erről a műveletről beszélünk, a gazdálkodók jelentős részének a rövidtárcsa, vagy a szántóföldi kultivátor ugrik be a feladat elvégzésére. De vajon létezik-e más alternatíva? A Kverneland szakembere elmondja.

Mészáros Rajmund
Kverneland Group Hungária Kft.

Tarlóápolás ekével? Igen, Kverneland Ecomat-l.

Az aratást követő tarlóápolásnak nagyon fontos szerepe van, hiszen a művelet megfelelő elvégzésével, nagymértékben csökkenthető a talajnedvesség kipárolgása, a kapillárisok átvágásával. Továbbá ezzel a művelettel végezhető el az elsődleges mechanikus gyomirtás is, és készíthető el a megfelelő magágy a területen lévő gyommagok számára, a mihamarabbi csírázás érdekében. A tarlóhántást lehetőség szerint minél sekélyebben kell elvégezni, hogy a kiszáradás mértékét minimalizáljuk. Amikor erről a műveletről beszélünk, a gazdálkodók jelentős részének a rövidtárcsa, vagy a szántóföldi kultivátor ugrik be a feladat elvégzésére. De vajon létezik-e más alternatíva? A Kvernelandnál igen.

A Kverneland az ekéi révén lett méltán híres, és mint ekegyártó, fontosnak találta, hogy erre a műveletre is legyen megfelelő ekéje a kínálatban. A Kverneland gyártástechnológiájának egyik fontos elemét talán már mindenki ismeri, vagyis minden Kverneland eke, és ekén lévő részegység, egy speciális, 12 órás karbonos hőkezelési eljáráson esik át, amivel páratlan rugalmasságot és szilárdságot, valamint utánozhatatlan kopásállóságot érnek el. Hol is van ennek jelentősége? Mivel a hőkezelési eljárás nagy szilárdságot biztosít, szükségtelen a falvastagság fokozása az ekefejek számának növekedésével, így a Kverneland ekék falvastagsága csupán 6,3 mm, amivel jelentősen csökkenthető az eke tömege, ezzel is kímélve a traktor függesztő szerkezetét. Az eljárással elért kopásállóság pedig nagymértékben megnöveli az ekén található kopóalkatrészek élettartamát.

Megőrizve az ekegyártás hagyományait a tarlóhántásra egy teljesen új felépítésű ekét dolgozott ki a Kverneland, Ecomat névvel, 5–8 fejes kivitelben. A széria ekéken alkalmazott 200-s fordítómű egy 150x150-s gerendelyhez csatlakozik paralelogramma karos rögzítéssel. Az ekefej osztás a hagyományosnak mondható 100 illetve 115 cm-ről 65 cm-re csökkent, a speciális kormánylemez kialakítás okán. Az ekefejek védelmét a Kverneland Ecomat ekén laprugó biztosítja. A kormánylemez anyaga választható, az acél jól használható a legtöbb talaj típuson, a ragadós talajokhoz elsősorban műanyag kormánylemezt ajánl a gyár. A kialakítását tekintve egyedülálló kormánylemez megoldása, különleges szárleforgató és előhántóval opcionálható, ami nagyobb szármaradvány esetén is biztosítja a leforgatást, és a talajszelvénybe történő bekeverést. Az egyedi kialakítás lehetővé teszi a mindössze 6 cm-n történő szántást, és a gyomnövények leforgatását a teljes keresztmetszetben. A maximális munkamélység 18 cm, miáltal alkalmas vetőágy előkészítésére is. A fogászélesség állítás minden esetben hidraulikusan történik a Kverneland Variomat rendszerével, így 30–50 cm között, fokozatmentesen állítható. Az elméleti munkasebesség 8–12 km/h, így egy 6 fejes változat maximális 3 m-s fogásszélességgel, alkalmas akár 2–3 ha/órás teljesítményre is.

Műanyag kormánylemez

Acél kormánylemez

A tavalyi év viszontagságos időjárási körülményei sokakban ellenszenvet váltott ki az eke használatával szemben. Megfelelő visszazáró hengerrel ellátott ekével azonban jelentősen csökkenthető a vízveszteség. A Kverneland Packomat henger, mely fixen csatlakozik az ekéhez, kétféle hengerátmérővel, és borona taggal, többféle méretben rendelhető. Ezzel a hengerrel az Ecomat tökéletes alternatíva lehet a tarlóhántásban, magágyelőkészítésben, megőrizve az ekehasználat azon jótulajdonságait, mint a gyomnövények és az árvakelések „elfojtása”, gombaölő szerek használatának minimalizálása, valamint a gomba és egyéb betegségek kockázatának csökkentése.

A Kverneland kormánylemez kínálatából a 28-s és a 38-s kormánylemez alkalmas 12 cm-n történő sekély szántásra, valamint 28/38 cm-s mélyszántásra is, jó alternatívát kínálva az eke sokoldalú felhasználására. A 2024-s modellévtől elérhető az Ecomat tarlónjáró változata is.

További információ:
hu.kvernelandgroup.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!