Nagy István: a magyar gazdák beruházási kedve töretlen

Agro Napló
A magyar gazdák, a hazai agrárvállalkozások fejlesztési, beruházási kedve töretlen amit az is mutat, hogy az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az idén az év első kilenc hónapjában mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, három százalékkal többet, mint a múlt év hasonló időszakában – mutatott rá az agrárminiszter december második felében Sárváron, a mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépek értékesítésével, szervizelésével és alkatrész-ellátásával foglalkozó AXIÁL Kft. új telephelyének átadásán.

Megjegyezte: alkatrészekre 43 milliárd forintot költöttek ugyanebben az időszakban, ami tíz százalékkal volt több, mint tavaly. A gazdálkodók idén is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet; ráfordításuk a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek.

Felhívta a figyelmet: a gépkeresletet a pályázati lehetőségek mellett egyre inkább a piaci lehetőségek generálják. A kedvező kamat- és finanszírozási környezetnek, valamint a gazdálkodói szemléletváltásnak köszönhetően az agrárberuházások további növekedése várható. A miniszter utalt arra is, hogy a vevők jelentős része bankhitel igénybevételével vásárolt.

Kiemelte: a legkedveltebb forrás a jegybank kedvezményes hitelprogramja, a legtöbben a januárban indított Növekedési Hitelprogram (NHP) fix keretében elérhető konstrukciót vették igénybe. Az NHP fix összes kihelyezésének negyede, mintegy - 81 milliárd forint - a mezőgazdaságot erősítette az idei év első tizenegy hónapjában.

A tárcavezető megemlítette azt, hogy fejlődött a mezőgazdasági lízingtevékenység is. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgazdasági gépekhez kapcsolható lízingkonstrukcióban finanszírozott összeg az idén az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal nőtt, és 72 milliárd forintra emelkedett az év első háromnegyedében.

Nagy István ismertette: a kormány és az agrártárca célja, hogy folyamatosan korszerűsödjön a magyar mezőgazdaság gépparkja. Az agrártárca a Vidékfejlesztési Programon (VP) keresztül 1900 új traktor vásárlását támogatta. Továbbá segítette új gépek és talajművelő eszközök beszerzését, vagy a meglévők cseréjét. A támogatott kérelmek száma megközelítette a 3700-at; a megítélt támogatás összege pedig 23 milliárd forint volt.

Nagy István beszélt arról is, hogy az AXIÁL Kft. saját forrásból megvalósult beruházása élénkítően hat a térség gazdaságára. A bajai székhelyű cégnek az országban 19 telephelye van és a 2011-ben elindított telephely-fejlesztési programban alakították ki a sárvári több mint 1400 négyzetméter területű épületegyüttest.

A miniszter kifejezte azt az óhaját, hogy a sikeres telephely-fejlesztési program lendületesen folytatódjon az elkövetkező években, évtizedekben is. Megújuló és újonnan épülő telephelyeik termékkínálata, az AXIÁL megbízható szervízszolgáltatása segíti a magyar gazdákat, hogy ár-érték arányos gépberuházásokkal javítsák gazdaságuk versenyképességét és a helytálljanak a kiélezett piaci versenyben – hangoztatta a tárcavezető.

Kondora István, Sárvár polgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta – az MTI helyszíni beszámolója szerint -, hogy a város építéséhez nemcsak állami és önkormányzati, hanem magánberuházásokra is szükség van. Az idei évben pályázati támogatások segítségével nagyot lépett előre a város és reményét fejezte ki, hogy ezt a vállalkozások is ki tudják használni.

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért építették a sárvári telephelyet, mert a szombathelyit kinőtték. Sárváron főként szervízeléssel foglalkoznak majd. Kitért arra is, hogy a következő évben Baján alkatrészek tárolására alkalmas csarnokot is szeretnének kialakítani.

A cégtulajdonos az AXIÁL-nál dolgozóknak a következő évekre is biztos munkahelyet ígért, „mivel szükség lesz rájuk” – mondta.

A cégtulajdonos ügyvezető fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az AXIÁL szakemberei ott voltak november közepén a hannoveri Agritechnica szakkiállításon, ahol számos újdonságot, fejlesztést, az innovációt láttak .

Az újdonságok közül külön is kiemelte a drónok és az 5G kommunikációs hálózat mezőgazdasági alkalmazásának fontosságát a növénytermesztésben és talajművelésben. Ezekhez az eszközüket elsősorban a korszerű talajművelő és a betakarító-gépeket az AXIÁL tudja biztosítani a gazdáknak. A magyar gazdálkodóknak is meg kell barátkozniuk ugyanis az új világtrenddel a hibrid, azaz a precíziós és a környezetkímélő mezőgazdasággal. A környezettudatosság igen fontos, mert manapság ez a legfontosabb széles társadalmi elvárás a mezőgazdasággal szemben.

Harsányi Zsolt külön is szól arról, hogy a folyamatos innováció, és a fejlesztés igen fontos. Ezt támasztják alá azok az innovációs elismerések, díjak, amelyeket a CLAAS gépek kaptak például a cséplési hozam növelésért, vagy a kíméletes szalmakezelésért, illetve a takarékos üzemanyag-felhasználásért. De mint jelezte: magáról az emberről sem szabad elfeledkezni, mert rajta áll, vagy bukik minden a legkorszerűbb gépek, berendezések esetében is. Ez a megállapítás fokozottan érvényes a digitalizációra, mert a gépeket az ember programozza, és végső soron az adatokat is ő elemzi – szögezte le Harsányi Zsolt.

Az AXIÁL többek között üzleti partnere a Manitou, a CLAAS, a Berthoud és a Gehl márkákat gyártó mezőgazdasági gépgyártó vállalatoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!