A jelenlegi mezőgazdaság jelentősen függ a technológiai fejlődéstől

Agro Napló
A XXI. századi mezőgazdaság teljesítménye a termeléstől kezdve, a feldolgozáson át egészen a fogyasztók eléréséig nagymértékben múlik a technológiai háttér fejlődésén és azok gyakorlati alkalmazásán – fejtette ki Nagy István október közepén Lajosmizsén.
Fotó: Fekete István

Az agrárminiszter a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) 30 éves jubileumi ünnepségén elmondta: a komplex környezeti és versenyképességi kihívásoknak a mezőgazdaság akkor tud megfelelni, ha a gazdálkodók modernizálni tudják az alkalmazott technológiáikat.

A tárcavezető szerint "a magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására". A piaci szereplőkről szólva közölte: Magyarországon mintegy 150 vállalkozás mintegy 6 ezer alkalmazottja foglalkozik mezőgazdasági gépek gyártásával, közülük az ötven millió feletti árbevételű cégek száma meghaladja a hatvanat. Sok vállalkozás multinacionális cégek beszállítója, így Magyarország Közép-Európa egyik legnagyobb részegységgyártó bázisává vált - tette hozzá Nagy István.

Emlékeztetett: az elmúlt három évtizedben a traktorbeszerzés piacán enyhe, de folyamatos növekedés volt megfigyelhető, a kombájnok esetében pedig elmondható, hogy a 2000-es években megtörtént a korszerűsítés nagy hulláma. A mezőgazdasági gépek értékesítése a megelőző években tapasztalt dinamikus növekedést követve 2020-ban is újabb rekordot ért el, ami a minőségi magyar gépgyártásnak is köszönhető.

Fotó: Fekete István

Nagy István elmondta: a kedvező tendencia tovább folytatódik és 2021-ben még jobb eredmények születhetnek, amelyben fontos szerepet játszanak a megjelenő pályázati lehetőségek is.

A tárcavezető hangsúlyozta: a géppiac bővülésében egyre fontosabb szerepet játszik a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök iránti kereslet növekedése. A precíziós vezérlésre való alkalmasság ugyanis alapvető kritériummá vált. A mezőgazdasági fejlődés következő fázisát a digitális technológia alkalmazása és a mesterséges intelligencia elterjedése jelentheti - tette hozzá.

A magyar kormány célja, hogy a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás mérettől függetlenül minden gazdálkodó számára elérhetővé válhasson, éppen ezért ennek ösztönzése az idei évtől új támogatási célként jelent meg - közölte a miniszter.

A megnövelt forráskeretű Vidékfejlesztési Programban (VP) 2021-ben és 2022-ben kiemelt jelentőségű a beruházási támogatások szerepe. Összességében a különböző támogatási lehetőségek 2021 és 2023 között mintegy 700-750 milliárd forint mezőgazdasági és élelmiszeripari gépvásárlást generálhatnak – sorolta az agrártárca irányítója.

A hazai mezőgépgyártás eredményességének támogatását és versenyképességének növelését célozza az Agrárminisztérium (AM) és a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége közötti stratégiai együttműködés is - fogalmazott Nagy István.

Fotó: Fekete István

Csanádi Tamás, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke elmondta: a mezőgépgyártás szervesen kapcsolódik a mezőgazdasághoz és az iparfejlesztéshez is. Világszínvonalú a magyar géppark és egyéb eszközök kínálata egyebek mellett a talajművelés, a növényvédelem, a betakarítógép adapterek és a gabonatechnika területén. Tagvállalataik azonban nemcsak a gépek, hanem a precíziós technológiák terén is erősek - tette hozzá.

Kiemelte: a versenyképes mezőgazdasági termelés elképzelhetetlen műszaki innováció nélkül, éppen ezért szükség van a magyar mezőgazdasági gépgyártásra és annak fejlesztésére. A MEGOSZ elnöke szerint, azért jó a Magyarországon fejlesztett gép a hazai földekre, hiszen az erre a környezetre lett adaptálva. A folyamat a mezőgépiparnak egy cél, a gazdának pedig egy eszköz, hogy a lehető legjobban beillessze azt a technológiát a termelésbe – fogalmazott a szakemer.

Fotó: Fekete István

A jubileumi ünnepség keretében Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform irányító bizottságának elnöke és Csanádi Tamás, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke írta alá a két szervezet közötti együttműködési megállapodást – összegezte az eseményen történteket az AM honlapja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!