2024. október 23. szerda Gyöngyi

Remekül működött tavaly az AXIÁL: számok, adatok, eredmények, gépek

Agro Napló
2020. január 23-án, csütörtökön tartotta meg évértékelő sajtótájékoztatóját az AXIÁL Kft. a budapesti Hungexpo rendezvényközpontban az AGROmashEXPO és AgrárgépShow alkalmával.

Fotó: Kaszás Gergely

Az első előadásban az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Harsányi Zsolt a mezőgazdasági gépek piacáról beszélt. Elmondta, hogy a volumen az elmúlt években folyamatosan növekedett, ám tavaly év végén kicsivel csökkent a részvények értéke, és ezzel párhuzamosan a megrendelések száma is. A gépgyártók nagyon hosszú szállítási határidőkkel tudták teljesíteni a megrendeléseket; például volt olyan teleszkópos rakodó, amire 40 hetet kellett várnia a gazdának. Az autóipar kibocsátásának csökkenése a tulajdonos szerint várhatóan hatással lesz a mezőgépgyártásra és az alkatrészpiacra is, így a megrendelt gépek a jövőben hamarabb érkezhetnek meg a termelőkhöz. Kiemelte, hogy a mezőgazdasági gépalkatrészekben az AXIÁL Kft. 2019-ben is piacvezető maradt Magyarországon.

A tulajdonos-ügyvezető a novemberi, hannoveri Agritechnica kiállítás mezőgazdasági gépújdonságairól is beszélt. Jól látható volt a drónok előretörése, az 5G pedig óriási adatsebességet biztosít a mezőgazdaság digitalizációjához, kiállítottak kabin nélküli robotpermetezőt és vezető nélküli traktorokat – mondta. Számos autonóm sorközművelő és méréstechnikával foglalkozó eszköz jelent meg, és sok gyomfésűt is lehetett látni a németországi rendezvényen. Az új vetőgépek közül egyre több az elektromos hajtású, és a keskenyebb sortávval is pontos vetésre képes eszköz. A dán és a holland hígtrágya-kijuttatási problémákra is több új fejlesztéssel válaszoltak a tervezők. Ezek a megoldások mind a környezetkímélőbb, hatékonyabb mezőgazdasági termelést teszik lehetővé. A tulajdonos arról is beszélt, hogy Hannoverben megegyeztek arról, hogy hamarosan létrehoznak egy DataConnect rendszert, amiben a gépek adatait színtől és márkától függetlenül gyűjtik, elemzik és azokat felhasználva fejlesztik tovább a jövő mezőgépeit.

Harsányi Zsolt röviden ismertette azokat a díjat nyert innovációkat, melyeket az AXIÁL Kft. beszállítói mutattak meg az Agritechnica kiállításon. Ezüstérmet kapott a FENDT 200 VARIO VFP Braun munkagép-kombinációval, ami automatizált jármű- és munkagépvezérlést tesz lehetővé a szőlőtermesztésben. Ugyancsak ezüstöt nyert az APS SYNFLOW WALKER, a CLAAS LEXION szalmarázóládás modellek új cséplőszerkezete, a CEMOS AUTO CHOPPING, ami a CLAAS LEXION szalmaszecskázó automatikus beállításáért felel, és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást tesz lehetővé, valamint a CEMOS AUTO PERFORMANCE, amely a menetsebességet és a motorteljesítményt szabályozza a CLAAS JAGUAR silózóban. „Az Év Traktora 2020” kategóriát a FENDT 942 Vario, „Az Év Legjobb Univerzális Traktora 2020” kategóriát pedig a FENDT 314 Vario Profi+ nyerte meg.

Fotó: Kaszás Gergely

A budapesti AgrárgépShow kiállításon Nemzetközi Termékfejlesztési nagydíjat kapott a Gépesítés kategóriában a hatodik generációs Fendt 900 Vario traktorszéria, Nemzetközi Termékfejlesztési különdíjat nyert Gépesítés kategóriában a CLAAS APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezet, továbbá Nemzetközi Termékfejlesztési különdíjat adott a zsűri Gépesítés kategóriában a HORSCH RowControl elosztó torony megoldásnak, ami gabonavetőgépekhez érhető el. Ezeken kívül prémium oklevelet kapott a pályázaton a Manitou MLT 733 115 LSU Easy Manager telemetriai rendszerrel.

Általánosságban elmondható, hogy a gépek egyre bonyolultabbak és egyre nagyobbak, melyet az indokol, hogy míg például 1900-ban 5 embert etetett egy gazdálkodó, addig 2020-ra már nagyjából 155 ember élelmiszerellátásáért felel. Ezért egyre nagyobb a felelősség a gyártókon és forgalmazókon is, hogy megbízható gépeket, berendezéseket és eszközöket kínáljanak a termelőknek.

Nagykorú, 18 éves lett a MANAX Kft., és jól látható, hogy komoly igény van a tevékenységére, a közel 1200 gép bérbeadását kezelővel és anélkül is sokan kérik. Az AXIÁL Financial Services Kft. is komoly szerepet tölt be a vásárlásoknál, mert a cég gépértékesítéseinek felét finanszírozással véglegesítik. Tavaly a Növekedési Hitelprogram befolyásolta jelentősen a gépvásárlásokat a kedvező 2,5 százalékos kamattal, az év végére pedig a lízingben is megjelent a kamattámogatás, és ezeknek is köszönhetően Nagy István agrárminiszter szavait idézve 18 milliárd forint értékben adtak el gépet hazánkban. Idén is várható segítség: 80 százalékos kamattámogatás vehető majd igénybe 30 milliárd forint értékben. Az elmúlt évek gépberuházási pályázatai azt is eredményezték, hogy nagy az ügyféligény az alkatrészellátás volumenének a növelésére. Erre válaszol hamarosan a vállalat az 5 ezer négyzetméteres bajai Alkatrész Logisztikai Központjának bővítésével. A tervek szerint mintegy 2400 négyzetméteren alakítanak ki egy 48x48x16 méteres raktárépületet. A fejlesztés részeként egy szűkfolyosós automata raktározási rendszer bevezetésére is készülnek.

Bár a digitalizáció egyre több szektorban terjed el, azért továbbra is az emberek mozgatnak mindent, akiknek a munkájára és szaktudására a jövőben is szükség lesz – mondta. A vállalat 2009 óta összesen 44 fő kooperatív szakmai gyakornokot fogadott a Szent István Egyetemről a különböző szervezeti egységeinél, akik közül tanulmányaik befejezése után 35-en a cégnél maradtak. Harsányi Zsolt nyomatékosította, hogy az ágazatban továbbra is rendkívül nagy szükség van a képzett agrárgépészekre, akiknek igyekeznek minél jobb körülményeket biztosítani.

A második előadást a vállalat ügyvezetője tartotta. Pintér Zsolt szerint a növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok eredményesen zárták az évet, ami jó alapot adhat a további gépberuházásokhoz. A tejpiac helyzete stabilizálódott, a tejár elfogadható szintre került, az építőipari beruházásokat kiszolgáló géppiac pedig növekedett.

Elmondta, hogy a tavalyi évben a magyarországi gépberuházások nominálértéke 177 milliárd forint volt, az AXIÁL Kft. 2019. évi nettó forgalma pedig a 2018-as évhez képest 9 százalékkal 88,3 milliárd forintra emelkedett.

Több, mint 500 használt gépet adtak el tavaly, ehhez kapcsolódik, hogy a fizetős használt gép felmérés szolgáltatás tavalyi bevezetése megváltoztatta a beszámítások struktúráját. Ezt nem minden partner fogadta jól, de az az előnye, hogyha az ügyfél a felmért gépet később beszámíttatja a cégnél, vagy eladja azt, és az AXIÁL-nál vesz új gépet, akkor visszakapja ezt az értéket.

A szerviz üzletágban az elmúlt években tovább bővítettek, immár 304 munkatárs dolgozik a javításokon. Egy-egy szervizautóban akár 8-9 millió forint értékű felszerelés van. A munkatársak összesen 14500 órát, nagyjából 2300 munkanapot fordítottak a partnerek oktatására, amihez 330 ezer kilométert utaztak – foglalta össze az adatokat Pintér Zsolt.

A precíziós gazdálkodás megvalósítását egy összefoglaló szolgáltatás keretében 36 fővel látják el. A technológia gerincét a hozamtérképezési adatok alapján meghatározott homogén részek jelentik, amiket akár több évre visszamenőleg is be lehet szerezni. Ez alapján pedig már lehet differenciált táp­anyag-kijuttatást vagy tőszámszabályozást alkalmazni. A beledi és a hódmezővásárhelyi telepeken zajló munka a vállalat által forgalmazott gépek tesztüzeme is egyben, a mért adatokat összehasonlítják és elemzik, hogy a partnereknek gyakorlati referenciával ajánlhassák a termékeket.

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Információ és tudás, a siker kulcsa

Információ és tudás, a siker kulcsa

Az utóbbi évtized legeredményesebb hazai kiállítását zárta a Holland Alma Gyümölcsfaiskola a 2020-as AGROmashEXPO-n. Már az előregisztráció során láts...

Egész éven át együtt növekedni

Egész éven át együtt növekedni

Lezárult a 2020. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow Termékfejlesztési díj pályázatainak bírálata. Az idei évben is hazai és nemzetközi díjakra lehetett ne...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?