BMR silócirok, az alternatíva

Agro Napló
Az állattenyésztés számára legfontosabb tavaszi takarmánynövényünk a kukorica. Termesztése az ország jelentős területén az évről évre változó, sokszor szélsőséges, aszályos időjárás miatt jelentős kockázattal jár. A gyakori csapadékhiány, a 37–40 Celsius közeli hőmérsékleti maximumok, az öntözési lehetőség hiánya kiszámíthatatlanná teszi a kukorica termésének a mennyiségét. Az állat­állomány számára azonban időjárástól függetlenül biztosítani kell a szükséges mennyiségben, illetve jó minőségben az éves tömegtakarmány mennyiségét.

Napjainkban az aszályra hajlamos területeken a silócirok termesztése mindinkább a silókukorica alternatívájaként kerül napirendre. Nem véletlen, hiszen a cirok kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű száraz anyag előállításához 30–50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica. További előnye, hogy a sokszor szűkös mennyiségben rendelkezésre álló takarmánytermő területeken másodvetésben biztonságosan termeszthető. Partnereink visszajelzései és a saját tapasztalataink alapján májusi vetés esetén is teljes értékű növényállomány állítható elő vele. A nemzetközi és a hazai vizsgálati eredmények egyértelműen azt igazolják, hogy a korszerű silócirkokból készült tömegtakarmányok beltartalma kedvező és számolni lehet és kell velük a szarvasmarha ágazatban. 

Az Euralis Európa vezető ciroknemesítő vállalata, évek óta együtt dolgozik a Vital-Feed Kft. munkatársaival azon, hogy minél szélesebb körben megismertesse a partnereikkel a silócirokban rejlő lehetőségeket.

A Vital-Feed Kft. által hazánkban kizárólagosan forgalmazott BMR Gold X Euralis hibrid egy kiváló és – mára már tudjuk – eredményes képviselője azon nemesítési irányvonalnak, mely a BMR típusú cirkokat méltán a minőségi tömegtakarmányok kategóriájába emeli, megfelelve minden szempontból azon modern és innovatív szemléletű takarmányozási kihívásoknak, szempontoknak, melyeket a szarvasmarha ágazat hazánkban képvisel.

A BMR (Brown Mid Rib) típusú cirokhibridek jellemzője, hogy lignintartalmuk alacsonyabb és emellett a lignin összetétele is eltér a hagyományos fajtákéhoz képest. Az állattenyésztés számára értékes, kiváló rostösszetételű és emészthetőségi mutatókkal rendelkező tömegtakarmány készíthető belőlük, amit könnyen és hatékonyan képesek megemészteni a kérődző haszonállatok.

A cikkben a kedvező hazai termelői tapasztalatokon és a következő lapszámban megjelenő takarmányvizsgálati eredményeken keresztül mutatjuk be a BMR Gold X silócirkot, mint a szarvasmarha ágazat alternatív tömegtakarmány forrását.

2019-ben a cirokszilázsok betakarítását követően, már az új silókazlak megbontása és etetésének megkezdése után kérdeztük ügyfeleinket első tapasztalataikról, és hogy miért is esett választásuk a különleges, BMR típusú silócirokra?

Szalay Imre ügyvezető igazgató,
Laktagro Kft., Csót

Cégünk 300 hektáron gazdálkodik és egy 270-es tehénlétszámú tejelő tehenészetet üzemeltet. Ennek az összesen 530 állatból álló állatállománynak a tömegtakarmánnyal való ellátása minden évben nagy feladatot jelent a menedzsment számára. Az általunk megművelt területek gyenge adottságúak. Átlagosan 20 aranykoronás földeken dolgozunk. A területeink egy részén egy évben két növénykultúrát kell termelnünk, hogy az állataink nagy tömegtakarmány-igényét ki tudjuk elégíteni. Az őszi vetésű gabona vagy fű tavaszi besilózása után kukoricát vagy cirkot vetünk. A hosszan tartó aszályos időszakok egyre gyakoribb ismétlődése miatt a silókukorica termesztése bizonytalanná vált, a hozamok rendszeresen elmaradtak az elvárttól, ezért döntött a cégünk úgy, hogy kukorica helyett – a tavaszi szenázs betakarítása után – másodveteményként silócirkot vet. A silócirok a kukoricához képest lényegesen kevesebb víz felhasználásával tud megélni, ezért termésbiztonságot ad számunkra ezeken a gyenge adottságú területeken is. Az ebből készült takarmányt nálunk elsősorban a kis tejű tehenek, illetve üszők kapják. Próbáltunk már több fajtát, de eddig a hozam és minőség tekintetében a legjobb eredményt a BMR Gold X hibriddel értük el.

Farsang János tulajdonos-ügyvezető,
Nagykőrösi Arany-Tej Kft.

A mi talajviszonyaink mellett – ami gyenge minőségű homokot jelent – nagyon nehéz megfelelő mennyiségű és minőségű silókukoricát termelni öntözés nélkül. Talán minden 4.-5. évben sikerülhet.

Ezért is fordult érdeklődésünk a cirok felé. A cirok köztudottan sokkal kevesebb csapadék mellett is képes megfelelő, 30–40 t/ha termést hozni, s mindezt megfelelő minőségben. Ráadásul a modern BMR fajta beltartalma kimagaslóan jó, emészthetősége révén vetekszik vagy meg is előzi a gyenge, de még a közepes minőségű kukoricából készíthető szilázsét is.

Az idei évben két táblában vetettünk BMR Gold X silócirkot. Rendkívül jól fejlődött az állomány, a megadott technológiával a gyomirtást is sikerült jól megoldani. Az aszályos időszak után megérkező csapadék hatására gyorsan regenerálódott az állomány. A nyári hosszan tartó aszály ellenére jó termést, hektáronként 30 tonnát meghaladó zöldtömeget takaríthattunk be. A beltartalmi vizsgálat eredményei alapján megfelelő minőségű szilázst készítettünk. A telepen használatos összes TMR-ben felhasználható kiváló emészthetősége és magas laktációs energiatartalma miatt. A következő évben a fővetésen kívül másodvetésben is tervezem a BMR Gold X cirok vetését, mert várhatóan öntözés mellett még biztosabban fog teremni, mint a silókukorica.

Molnár Ferenc ügyvezető,
Alattyáni Tejtermelő Kft.

2019-ben másodvetésben termeltünk BMR Gold X cirkot gabonakeverék után. Az aszályos nyár ellenére 25 tonnát meghaladó termést takarítottunk be hektáronként, öntözés nélkül. A cirok állománya vontatottan fejlődött a csapadékszegény időjárásban, de amint megérkezett a csapadék, a nyugalmi állapotból igen gyors fejlődésnek indult. A saját tapasztalatok alapján a 120 napos tenyészidő miatt másodvetésben biztonságosan termeszthető.

A betakarított szilázs beltartalmából a kimagasló emészthetőségét szeretném kiemelni, ami hozzájárult a magas laktációs nettó energia értékéhez. A takarmányozási csoportok mindegyikében jó felhasználhatóságot biztosítanak a szilázs beltartalmi mutatói. Az eddigiekben készített csemege csöves csuhé kiváltására is tökéletesen megfelel egy sokkal homogénebb minőségű, megbízhatóan magas beltartalmú takarmány lévén. Például az üszőnevelés alaptakarmánya lehet.

A minőségi, jól emészthető tömegtakarmánybázis biztosítása érdekében a következő évben is szándékozunk vetni BMR Gold X cirkot, már csak a termőföld jobb kihasználása érdekében is másodveteményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Az idei év első felében ritkán tapasztalt hosszúságú aszály volt jellemző, ami megviselt minden szántóföldi növénykultúrát. Ennek ellenére nagyon sok...

Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

Felkapott lett a cirok

Felkapott lett a cirok

Az elmúlt évek szélsőséges (aszály, a csapadék kedvezőtlen megoszlása) időjárása azt bizonyítja, hogy a termelő szervezeteknek több lábon kell állniuk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?