Mi újság? Információk és érdekességek a nagyvilágból

Agro Napló

Jó éve volt tavaly a John Deere-nek

A világvezető multinacionális traktor és mezőgépgyártó konszernje 2019-ben 5%-kal növelte az összes árbevételét, amely így 39,3 Mrd dollárt (35,7 Mrd eurót) tett ki, és kiemelkedően magas 3,3 Mrd dolláros (3,0 Mrd eurós) nettó nyereséget könyvelhetett el. Ez négyszerese az előző évinek. A konszern árbevételén belül a traktor és mezőgazdasági gép üzletág 2019-ben 2%-kal nagyobb bevételt produkált az azt megelőző évhez képest, amely 23,6 Mrd dollárral (21,4 Mrd euróval) ért fel. A konszern árbevételének növekedéséhez a gyártott gépek számának növekedése és az árak emelkedése is egyaránt hozzájárult. Nőtt a konszernen belül az építőgép és erdészeti gépgyártás árbevétele is. Ezekből is több gépet adtak el, mint egy évvel korábban. A két évre a John Deere kötelékébe tartozó útépítéssel és útépítő gépek gyártásával foglalkozó Wirtgen Group is 4%-kal növelte 2019-ben az árbevételét, amely így 11,22 Mrd dollárt (10,13 Mrd eurót) tett ki. A konszern menedzsmentje 2020-ra a mezőgép profilban 5-10% közötti árbevétel visszaesést prognosztizál. Észak-Amerikában -5%-kal számolnak. Európában a mostani szinten alakulhat a piac. Az ázsiai és a dél-afrikai eladásaiknál és Dél-Amerikában lehetnek bizonytalanságok az eladásokban. Az útépítéseknél dekonjunktúra várható. Az építőipari és erdészeti gépek gyártásában -10% is bekövetkezhet.

  Eilbote

Lézerrel dolgozó gyomirtó robotok

A németországi Agrár 4.0 kutatási program keretében a LZH e.V. (Laser Zentrum Hannover – Hannoveri Lézerközpont e.V) a lézerek mezőgazdasági felhasználását kutatja. A tavaly őszi Agritechnica-n mutatták be a legújabb fejlesztési eredményük kísérleti modelljét a lézersugárral végzett gyomirtást. A berendezést a szántóföldön autonóm közlekedő robotokra, vagy alacsonyan repülő drónokra tervezték, amelyek 3D-s gyomfelismerő kamerákkal is rendelkeznek. A kamerák képesek megkülönböztetni a gyomnövényeket a kultúrnövényektől. Ehhez másodpercenként több ezer felvételt készítenek és biztonságosan jelölik meg a gyomnövényt a kultúrnövények között. A velük összehangoltan dolgozó „lézerpuskák” pillanatok alatt a gyomokra irányított lézersugárral fizikailag semmisítik meg a gyomokat. Ennek a vegyszermentes lézeres gyomirtásnak kiemelkedő jelentősége lesz a jövőben az ökológiai-, vagy biogazdálkodásban. A berendezésnek rendelkezésre áll majd egy „fapados” változata is, amikor a gyomfelismerő optikai rendszer és a lézersugár kibocsájtó egy egységben vezetővel irányított traktorokkal is üzemeltethető lesz.

  Eilbote

100 éves a Walterscheid

A világhírű német komponensgyártó a Walterscheid, a tavalyi hannoveri Agritechnica kiállításon ünnepelte alapításának 100 éves jubileumát. A vállalkozást 1919-ben alapították, a Köln melletti Siegburg Rajna menti városban. 1971-ben vásárolta meg a Walterscheid a lohmari székhelyű GKN-t,amely a hajtásláncokban alkalmazható komponensek gyártásával foglalkozik, majd 1998-ban a teljes GKN off Highway Sparte csoportot is integrálta a szervezetébe. Innentől számítva GKN Walterscheid néven szerepelt a piacon. 2018-ban a vállalkozásának teljes GKN Konszern részét átadta a Melrose cégnek és az óta Walterscheid Powertrain Group néven működik. Az Agritechnica-n a „Power-Passion-Innovation” mottót tűzték ki a standjuk fő helyére, amely szerint „az Erő, a Szenvedély és az Innováció tartja életben és emelte világhírűvé a 100 éves vállalkozást. A Walterscheid Powertrain 2018-ban 470-millió eurós árbevételt ért el. A világ 17 országában 2.200 dolgozót foglalkoztatnak, ezekből Németországban a törzsgyárukban Lohmar-ban 650 főt, ahol a kardántengelyeket gyártják, és 200 főt pedig a sohlandi hajtóműgyárukban. Tavalyelőtt 500.000 db kardántengely hagyta el a lohmari gyárukat. Az árbevételüknek 64%-át hozta az európai, 24%-át pedig az észak-amerikai piac. A termékeiknek 58%-át a mezőgépgyártók és a mezőgépalkatrész forgalmazók vásárolják meg. A 24%-át az építőipar és szolgáltatási szektor vásárolja, és 18%-a kerül ipari felhasználásra. A termékek 55%-a gyártókhoz kerül, 37%-át az alkatrész forgalmazókon keresztül értékesítik.

  Eilbote

Tíz év alatt több mint megkétszereződtek a földárak Németországban

Igaznak tűnik a mondás, hogy jó befektetés és földvásárlás, mert annak a mennyisége – legalábbis Európában – nem változik. A Német Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint az elmúlt tíz évben, átlagosan 2,3-szorosára nőttek a földárak az országban. A növekedés egyik fő okának azt tartják, hogy megjelentek a vevők között a mezőgazdaságon kívüli befektetők is. Mint korábban most is jelentős különbségek mutathatók ki az egyes tartományokban a földárnövekedés mértéke között. Mecklenburg-Vorpommer tartományban a növekedés mértéke 2,9-szeres, Sachsen tartományban 2,7-szeres, Bajorországban 2,6-szoros, Alsó-Szászországban (Niedersachsen) 2,4-szeres, Észak-Rajna-Westfaliában 2,0-szeres, Schleswig-Holsten-ben 1,8-szoros, Baden Würtenberg tartományban 1,5-szörös, Hessen és Rajna Pfalz tartományokban 1,4-szeres földárnövekedést mértek. Az egykori keleti tartományokban mérték a nagyobb 2,6-szoros növekedést, mert aalacsonyabbak voltak az induló árak, a nyugati tartományok átlagában pedig 2,1-szeres növekedést mutattak ki. Jelenleg Németországban a statisztika 275.000 mezőgazdasági vállalkozást tart nyilván. Ezek közül 244.000 az egyéni (családi) vállalkozások száma. 21.000 db a jogi személyiségű vállalkozás, 2.100 db betéti társaság és 1.600 db az egyéb vállalkozási formában működő társaság.

  Eilbote

Jó gazdasági évet zárt tavaly a Krone Group

A német multinacionális nagyvállalat az elmúlt évben 2,24 Mrd euró árbevételt realizált. Ez 2,1 Mrd euróval haladta meg az egy évvel korábbit. Az adózás előtti nyeresége 78,2 millió eurót tett ki, amely hasonló volt a korábbi évihez. Árbevételének nagyobbik része 69%-a (1,54 Mrd euró) a közúti járművek gyártásából és eladásából származott, 31%-át (698 millió eurót) adták a mezőgazdasági gépek. Ez utóbbi 9%-kal haladta meg az előző évit. Az árbevételnek 31%-a (692,7 millió euró) származott a belföldi piacról, amely 109,8 millió euróval volt több az egy évvel korábbinál. A belföldi eladásokból keletkezett árbevételnek 28,3%-át tették ki a mezőgazdasági gépek és 71,7%-át a járművek. A külföldi eladásokból származó 1,55 Mrd eurós árbevétel 3,5 millió euróval kisebb volt, mint a 2018-as exportbevétel. Az árbevételnek 28%-a származott Németországból, 29,6%-a Nyugat-Európából, 8,9%-a Kelet-Európából, 15,8%-a Észak-Amerikából és 11,7%-a a többi régióból. Az exportbevételnek 67,5%-át adták a járművek és 32,5%-át a Krone mezőgazdasági gépek. A cégcsoport tavaly 38,7%-kal többet 92,9 millió eurót fordított beruházásokra. A legtöbb beruházásra a törzsgyárukban került sor, ahol új szerelőcsarnok, szárítóalagút, validáló központ is épült. A Krone Group az elmúlt év átlagában 5.292 dolgozót foglalkoztatott. Ez 395 fővel haladta meg az egy évvel korábbit. A foglalkoztatottak 57 %-a a járműgyártásban dolgozott, és 39,9%-a pedig a mezőgazdasági gépek előállításában kapott munkát.

  Eilbote

Milka csokoládé lila tehén nélkül

A Milka táblacsokoládék lila csomagolásán, az évtizedek óta látható tehén is lila színekben pompázott. Ez nem csak a karikatúristák és a humoristák által kedvelt célponttá vált, hanem a csokoládét legnagyobb mennyiségben fogyasztó gyerekek körében is zavart okozott. Az tudatosult bennük, hogy a Milka tejcsokoládé gyártásánál felhasznált tej lila tehenektől származik. Ezért 2019 decemberében a csokoládé csomagolásán igazi fekete-fehér foltos tehenek fotói jelentek meg, amellyel a gyár jelezte a változtatás szándékát. Ahhoz, hogy a végleges fotók és ábrák kialakuljanak a vevőket is megkérdezik arról, hogy milyen karakterisztikáit emeljék ki a teheneknek, ill. milyen fajtájú és színű tehenek kerüljenek a csomagolásra. A szélesebb közvéleménykutatásként kialakuló csomagolást bizonyára jobban elfogadják majd a fogyasztók is.

  Top Agrar Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!