2024. október 22. kedd Elõd

Beszélnünk kell róla... Fehérpenészes szár- és tányérrothadás

Agro Napló
A napraforgó esetében a csapadékos évjáratban a gombabetegségek okozhatják a legnagyobb terméskiesést. Ezek közül a legjelentősebb a fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), csapadékos évben akár 50–70%-os, míg szárazabb évjáratban 5–10%-os veszteséget előidézve. Gazdanövényköre széles (napraforgó, repce, szója, borsó stb.), szinte minden kétszikű növényt fertőz.

A kórokozó kitartó képletei a szkleróciumok, amelyek a növényi maradványokban, talajban telelnek, évekig megőrzik fertőzőképességüket, a belőlük fejlődő micéliumok idézik elő a szártő fertőzését. A kórokozó gyökéren keresztül jut be a növénybe, a szállító edénynyalábokat eltömíti, majd hirtelen hervadás következtében a növény elpusztul. Csapadékos, meleg időjárás esetén apotéciumokat fejleszt, és az innen kiszabaduló aszkospórák a szár középső részét és a tányér fertőzését idézik elő (szekunder fertőzés). A napraforgó-virágzás előtt bekövetkezett tőpusztulás miatt termést már nem hoz a növény. A szemkitelítődés idején is kialakulhat primer fertőzés, ilyenkor már vannak kaszatok, de azok vagy léhák, vagy jelentős ezermagtömeg-csökkenést szenvednek el. A betegség terméscsökkenést, szártörést, betakarítási problémákat okoz, valamint fertőző inokulumokkal ellátott területet produkál a következő 15 évre.

Szklerotiniás napraforgó

Nézzük, mi történt 2020-ban!

A szklerotínia tünetei napraforgóban június első felében primer fertőzés következtében jelentek meg. Elmondható, hogy a nyári csapadékos időjárás kedvezett a szklerotinia megjelenésének, ahol volt a talajban szklerócium, ott jelentősebb fertőzések alakultak ki, főként azokon a helyeken, ahol a szklerotínia gazdanövényei öt éven belül követik egymást. Idén a primer fertőzés volt jelentős, a szekunder fertőzés miatt kialakuló szárközép- és tányérfertőzés csak észlelési szinten jelent meg. Erről tanúskodnak a kamarai és termelői beszámolók is.

A havi csapadék eltérése az átlagtól (%)

(Az április, május hónapok szárazabbak voltak, míg a június, július, helyenként az augusztus csapadékellátottsága jóval az átlag felett volt.)

Részlet a Hajdú-Bihar megyei kamarai beszámolójából:

„A csapadékos, meleg idő hatására erősödött az alternaria (Alternaria helianthi, helianthificiens) és a fóma (Phoma  macdonaldii) fertőzés mértéke a száron. A fehérpenész (Sclerotinia ssp.) szártőfertőzés mértéke a csapadékos belvizes területeken erősödött, a szárközépi (aszkospórás) fertőzés tünetei is ott gyakoribbak, foltokban jelentős mértékűek.”

 

Részlet Dr. Békési Pál professzor napraforgó betegségek 2020. évi alakulásáról szóló, Agrofórumban megjelent cikkéből:

A fehérpenészes szár- és tányérrothadás betegség micéliális fertőzésből származó szártőkorhadás tünetei június első dekádjában jelentek meg, a betegség viszonylag sokáig alacsony szinten maradt. Az ivaros csírázásból származó aszkospórák okozta szárközép- és tányérfertőzések előfordulása jelentéktelen volt. Július végétől, augusztus elejétől a betegség szártőkorhadás formájának gyakorisága számottevően megnőtt. Szinte az ország egész területén előfordultak 5–10%-os fertőzöttségű táblák, miközben a szomszédos táblákon esetleg alig fordult elő megbetegedés. (A táblák talajának eltérő szklerócium szennyezettsége határozza meg a szártőfertőzés előfordulásának gyakoriságát.)

Gazdatapasztalatok különböző megyékből

Zala és Vas megyében repcében okozott jelentős kárt a szklerotínia, volt olyan termelő, akinek idén 500 kg terméskiesést okozott a betegség. A szklerotíniára fogékony gazdanövények (repce, napraforgó, helyenként szója) esetében a gazdák sok esetben nem tudják tartani a vetésforgót, ezeken a helyeken a napraforgóban a primér fertőzés okozott idén károkat, gazdaságtól, táblától függően 5–20%-os mértékben. A tányérfertőzés észlelési szinten volt jelen. Szójában július második felében egyértelműen látszódtak a szklerotíniás táblafoltok. Baranya megyében a szklerotíniára fogékony fő növény a szója, ezeken a területeken 10–15%-os fertőzöttség volt tapasztalható, a gazdák keresik a megoldást a fertőzés visszaszorítására. Somogy megyében a szűk vetésforgó és a csapadékos időjárás miatt, szinte mindenki ismeri a szklerotíniát, rendszeresen szembesül a kórokozó által okozott termésveszteséggel. Idén a primer fertőzés volt szembetűnő, ami 15–20%-os mértékkel bírt. A napraforgót ebben a termesztési körzetben magasabb, 65 ezer tő/ha tőszámon termesztik. Felmerül a kérdés, vajon van-e összefüggés a magasabb tőszám és a szklerotínia fertőzés mértéke között (a szerk.)? Tolna megyében a napraforgóban tapasztalt szklerotíniás primer fertőzés sok esetben a 20–30%-ot is meghaladta. Helyenként a szekunder fertőzés következtében fellépő szárközép- és tányérfertőzés is fellépett észlelési szinten.

Szklerotíniás napraforgó tő

Hogyan védekeznek a termelők a szklerotínia ellen?

Deák Richárd babócsai termelési irányító az integrált növényvédelem keretein belül mindent megtesz a szklerotínia károkozása ellen, így náluk nem volt számottevő a terméskiesés napraforgóban. „A vetésforgót tudjuk úgy tervezni, hogy a szklerotíniára fogékony gazdanövények ne kövessék egymást. A primer fertőzés ellen használunk hiperparazita gombákat, illetve állományban két alkalommal fungicideket is. Így minimálisra tudjuk csökkenteni a fertőzés mértékét” – fogalmazott a Barcshoz közeli településen gazdálkodó szakember, aki szakirányítja bio repce termesztését is. Mint azt hangsúlyozta, a fő gombabetegségek ellen ott szintén hatékonyan védekeznek biológiai fungiciddel.

Hársházi Péter (Szentgáloskér):

Napraforgóban a kórtani problémák közül messzemenően a szklerotínia képes a legnagyobb kárt okozni, így mindent megteszünk annak érdekében, hogy csökkentsük az általa okozott terméskiesést. Törekszünk arra, hogy a helyes vetésforgót betartsuk. A harmonikus tápanyagellátás, a nitrogéndózisok helyes megválasztása nagyon fontos. A szklerotínia primer fertőzése ellen használunk hiperparazita gombákat. Fontos, mert hiába alkalmazunk 2 fungicides állománykezelést, a primer fertőzést nem tudjuk másképp megelőzni. Az idei évben a csapadékos június és július következtében az integrált partneri körben volt termelő, aki nem gondoskodott a primer fertőzés megelőzéséről, így közel 1 t/ha terméskiesést okozott nála a betegség, kombájnból nézve is szemmel látható volt a különbség. Kihasználjuk a technika adta lehetőségeket, drónnal kórtani felvételezést készítettünk a napraforgótáblákban. Évek óta használom a terepjáró platójára szerelhető állványt, amelyről 4 m magasságból is szemlélhetem a napraforgót. A mi tábláinkon idén elért 4,4 t/ha terméssel elégedett vagyok, de keresem azokat a megoldásokat, amelyekkel növelhetem a termésbiztonságot és a termésmennyiséget.

A szklerotínia elleni védekezés lehetőségei korlátozottak, a preventív védekezésnek meghatározó szerepe van, nagy fegyelmet követel a termelőktől. Az időzítésnek óriási jelentősége van, hiszen a primer fertőzést csak a talajban tudjuk megfékezni. A vetésforgó betartásával, biológiai készítmények alkalmazásával (hiperparazita gombák), harmonikus tápanyag­ellátással, valamint az integrált növényvédelem elveinek követésével sokat tehetünk a betegség megelőzéséért.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?