SIGNALizáljuk a drótférget!

Agro Napló
A növényvédő szerek visszavonásában tapasztalható változások – egy igen fontos kártevőcsoport esetében – különösen nagy kihívás elé állítja a növényvédelmi szakmát: ez pedig a talajlakó kártevők csoportja.

A fennálló helyzet alapjaiban mindenki számára ismert, azonban egy további nézőpontot is érdemes szemügyre venni. Ugyanis korábban a szisztémikus, neonikotinoid hatóanyagú csávázószereket több tízezer hektáron alkalmaztuk. Ezeken a területeken a csávázószerek a talajban tehát évről évre, látens módon végezték a munkájukat: folyamatosan gyérítették az ott lévő talajlakók – főként a drótférgek – populációit. Valószínű, hogy a korábban csávázással ily módon megvédett területeken a gazdák nem fognak automatikusan a teljes terület talajfertőtlenítésére áttérni. Így jelentős területek maradnak védelem nélkül, ahol a lárvák szabadon fejlődhetnek. Ennek hatásával hamarosan, akár már 2-3 éven belül is komolyan szembe kell majd néznünk!

Súlyos drótféreg-kártétel napraforgóban, Gyula, Békés megye, 2018.

Újra kell értékelnünk a fennálló helyzetet. Létfontosságú tényező a talajlakó kártevők elleni tudatos fellépés, amelyhez szemléletváltásra van szükség. A drótférgek esetében meglévő 2–4 évig tartó lárvastádium hosszabb távú gondolkodást igényel. Ezenkívül egy nagyobb kártevő egyedszám, valamint a kisebb hatékonyságú készítmények esetére kell a szakmai döntéseket optimalizálni. Újra elő kell vennünk az ún. „integrált” szemléletmódot.

Ennek elemei a következők: 1. Előrejelzés (távelőrejelzés és szignalizáció). 2. Imágók elleni védekezés mérlegelése. 3. Érzékeny kultúrák esetében preventív, lárvák elleni védekezés – a megelőző kultúrában. Adott esetben pl. egy olyan kultúrában is hatásos lehet védekezni a drótférgek ellen, amelyben korábban ez nem volt gyakorlat. Egy kapásnövényt megelőző kalászos kultúrában elvégzett rovarölő szeres csávázással – szakmai értelemben – preventív módon lehetséges védekezni. Ennek a megoldásnak rögtön két előnye is van! Egyik, hogy az inszekticiddel lekezelt, nagy hektáronkénti vetőmagmennyiség segíthet abban, hogy a drótférgek nagy részét „elérjük”, így elpusztítsuk. Tudjuk, hogy a kalászos után következő évre az adott drótféreg-populáció fejlettebb, így ellenállóbb lárvastádiumba lép. E preventív védekezés másik előnye, hogy míg a védekezés a kártételre kevésbé érzékeny kalászos kultúrában történik, addig az érzékenyebb fenológiájú, fiatalabb lárvapopulációt érinti, ami ellen nagyobb hatékonysággal lehet védekezni.

A kalászosokban megkezdett drótférgek elleni preventív, csávázásos védekezés tehát több oldalról is csökkenti a termelés kockázatát. A védekezés költsége így tehát nemcsak a tárgyévi, hanem a következő évi kultúra megóvására is hasznosul. Erre hazánkban egyedül a Signal 300 ES készítmény használható, hiszen ez az egyetlen csávázószer, mely kalászosokban drótférgek elleni felhasználásra engedélyokirattal rendelkezik. Ehhez pluszként, mintegy „mellékhatásként”, megkapjuk a gabonafutrinka lárvák és az ősszel károsító gabonalegyek elleni védelmet is.

A Signal 300 ES emulziós formulációjú rovarölő csávázószer, melynek hatóanyaga a cipermetrin, egy III. generációs, szintetikus piretroid, kontakt- és gyomorméreg hatásmóddal. Magas gőztenziója lehetővé teszi, hogy a talajban egy kifejezetten erős, repellens hatást fejtsen ki, mely preventív módon hat a kártevők ellen. Mivel a hatóanyag lassú lebomlású és nehezen oldódó, védő hatása több hétig is fennmarad. A drótférgek „SIGNALizációja” tehát most új értelmet nyert, és az ellenük való csávázásos védekezés szinonimájaként is értelmezhető.

Fontos, hogy szükséghelyzeti engedély alapján 2020. április 15-ig a Signal 300 ES készítmény napraforgó és kukorica vetőmagvak kezelésére is felhasználható. A kezelés mindkét kultúra esetében igen költségtakarékos, így előzetes felmérés hiányában, biztonsági kezelésként is alkalmazható. Természetesen erős fertőzés gyanúja esetén ne vessünk a területre kapás kultúrát!

Az intenzív őszi búza és őszi árpa növényvédelmi technológiájába szervesen illeszkedő Signal-os csávázással hatékonyan, fenntartható módon, a környezet kímélésével, gazdaságosan védekezhetünk a talajlakó kártevők ellen. A vetőmagok „SIGNALizációja” azaz Signal-os csávázása összességében nemcsak megnöveli a termelés biztonságát, hanem az integrált védekezési stratégia részeként az adott terület hosszabb távra szóló preventív védelmét is jelenti.

Vasas László
területi képviselő
UPL Hungary Kft.

A cikk szerzője: Vasas László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!