2024. május 5. vasárnap Györgyi

Egy szemcsében starter és rovarölő

Agro Napló
Idén debütál a Sumi Agro új készítménye, a Trika Expert, amelyet több helyszínes rendezvénysorozat keretében ismerhettek meg az érdeklődők. A starter hatású talajfertőtlenítő készítmény a talajlakó kártevők; mocskospajor, drótféreg és cserebogár pajor ellen védi a kukoricát és a napraforgót.

Mi áll a háttérben?

Sajnos, egyre súlyosabb a helyzet a szántóföldeken – tájékoztatta a hallgatóságot Dr. Vörös Géza a rendezvény bikali állomásán. A forgatás nélküli talajművelés elterjedésével és a zöldítési kötelezettség betartása okán egyre több olyan területünk van, amely ún. rezervoárként, kinevelő helyként funkcionál a talajlakó kártevők számára, elsősorban a pattanó bogarak lárváira, a drótférgekre, a cserebogár pajorokra és a vetési bagolylepke lárváira, vagyis a mocskospajorokra utalva ezzel. Ezek rendkívül nehezen irtható kártevők, a szerves foszforsav-észter és karbamát hatóanyagú talajfertőtlenítő szerek, valamint a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek betiltásával az ellenük való védekezésre bevethető készítmények tárháza teljesen leszűkült. A piretroidokon kívül nincs más engedélyezett hatóanyag, viszont ezek váltogatásával sem tudjuk elkerülni a rezisztenciát.

Dr. Vörös Géza

Védekeznünk viszont kell!

Vörös Géza kiemelte: előtérbe kerülnek azok az agrotechnikai eljárások, amelyek jóvoltából megelőző jelleggel léphetünk fel a kárt okozók ellen. Ilyen például a sekély művelés, amelyet alkalmazva a kártevők kedvező életfeltételei csökkenthetők. Mivel a károsítók tavasszal és nyár végén a talaj felső 5 cm-es rétegében, a gyökérzónában fordulnak elő, e technológiai lépéssel eredményesen megszakítható a fejlődési láncuk.

A fertőzöttségi adatok világosan megmutatják, hogy a korán lekerülő növények után, zöldítést követően a veszélyhelyzet fokozódik, hiszen a zöldítő növények búvóhelyet, kedvező klímát, kiváló élő- és szaporodásra alkalmas helyet biztosítanak, ezáltal a kártételi dominancia viszonyok újból fennállnak az érzékeny utónövény számára.

Vörös Géza felhívta a figyelmet az előrejelzés fontosságára, hiszen ez adhat csak reális képet a talajlakó kártevők jelenlétéről, úgy, mint a csapdázások, a talajminta-vételezés, vagy a búzacsomós csalogató módszer. A legnagyobb kihívást a pattanó bogarak lárvái jelentik, hiszen hosszú ideig, akár 4-5 évig is a talajban tartózkodnak, a fejlődési lánc megszakítása esetükben nehezen megoldható feladatot jelent.

Fontosnak tartja és üdvözli a szakember azokat az innovatív módszereket, fejlesztéseket, amelyek által a talajlakó kártevők kártételei visszaszoríthatók, megakadályozhatók.

Unikális megoldás a talajfertőtlenítésben

Kiemelt szerep jut tehát a drótféreg, mocskospajor és cserebogárpajor elleni védekezésben a TRIKA EXPERT-nek, amelyet a gyártó SIPCAM OXON képviseletében Raffaele Brunetti mutatott be, Matyasovszki István, a Sumi Agro kereskedelmi igazgatójának tolmácsolásában. Kiemelte: a TRIKA EXPERT-et Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban – ahol a klíma még enyhébb és egyenletesebb, ezáltal a drótféreg felszaporodása még súlyosabb probléma – évek óta használják a termelők, a TOP 3 talajfertőtlenítő termékek rangsorában foglal előkelő helyet.

A hazai tapasztalatokat összegezve a drótféreg kártétel súlyosbító tényezőire hívta fel a figyelmet Jáger Ferenc, a Sumi Agro fejlesztési és engedélyeztetési igazgatója, amelyet táblázatos formában foglalt össze.

A TRIKA EXPERT nemcsak védelmet nyújt a kártevők ellen, hanem a nitrogén- és foszfortartalmának köszönhetően megadja a növény számára a kedvező indulás lehetőségét. A mag köré kijuttatva energiát biztosít a növénynek, stimulálja a gyökereket, ezzel is növelve a kultúrnövény ellenálló képességét a lárvák ellen. A starterhatású talajfertőtlenítő rovarölő szer 7% nitrogént és 35% P2O5-t is magába foglal. A kétkomponensű készítmény pontosan annyi lambda cihalotrint (4 g/kg) tartalmaz, mint a piacon már ismert és bizonyított ERCOLE talajfertőtlenítő rovarölő szer, viszont e terméknél a szerves anyag mátrixban beágyazott lambda cihalotrin robbanásszerűen fejti ki hatását, ami megfelelő védelmet garantál, az azonnal felvehető foszfor pedig energiát biztosít a növény számára. A vetéssel egy menetben 10–15 kg/ha dózisban kijuttatható készítmény a G-PLUS technológiának köszönhetően homogén, egységes szemcseméretű, gördülékeny, illetve nem boltozódik. Mindezek biztosítják a pontos adagolhatóságot, a kijuttatás eredményességét. Felhasználását könnyíti, hogy az öntözésnek és intenzív esőzésnek ellenáll.

Az ismert hazai engedélyeztetési vizsgálatok és a 2021. évi nagyüzemi próbakezelések eredményei igazolták a talajlakó kártevők elleni hatékony védelmet, továbbá a starter hatást, miszerint a kezdeti gyökérfejlődés serkentésével indukálja a gyors kelést, hozzájárulva az egyöntetű, egészséges állomány kialakulásához.

Idén még csak kukoricában és napraforgóban engedélyezett a TRIKA EXPERT, a jövőben más kultúrákra is szeretné a Sumi Agro kiterjeszteni a felhasználási engedélyét.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!