Kíméletes és hatékony egyszerre – ez a Monospel

Agro Napló
A kártevők elleni védekezés minden szántóföldi kultúrában fontos növényvédelmi technológiai elem. Komoly szakmai odafigyelést és szigorú technológiai fegyelmet igényel, hogy a kultúrnövényt támadó kártevőket elpusztítsuk, de ne károsítsuk a hasznos rovarokat a területünkön. A hatékony készítmények száma évről évre csökken különböző okoknál fogva (rezisztencia kialakulás, szerkivonás stb.), így a kihívás csak növekszik az idő előrehaladtával. Ebben az összefoglalóban egy régi, jól ismert hatóanyag-tartalmú készítményt szeretnénk az önök figyelmébe ajánlani, ami számos kultúrában, számos kártevő ellen tud megoldást adni.

A kártevők elleni technológiába nagyon jól beilleszthető a Monospel nevű készítményünk, ami a fent említett kihívásoknak megfelel. A készítmény tau-fluvalinát hatóanyag-tartalmú I típusú piretroid készítmény, melynek hatásmechanizmusa eltér a piretroidok hatóanyagcsoport többi, ismertebb tagjaitól, hiszen a taglózó hatása mellett táplálkozási méregként is hat, valamint atkaölő mellékhatással is rendelkezik. Erősen kötődik a levél viaszrétegéhez és lassan bomlik le. Méhkímélő hatóanyag, amely nem károsítja a hasznos beporzó szervezeteket, ezáltal virágzó kultúrában is kijuttatható. Elsősorban szívó és rágó kártevők ellen hatékony a készítmény. A Monospel* engedélyezett kalászosok, napraforgó, őszi káposztarepce, mustár és olajretek szántóföldi kultúrában, 0,2 l/ha dózisban. A szántóföldi kultúrák mellett almában és szőlőben is felhasználható.

A Monospel legfontosabb tulajdonságáról egy kicsit részletesebben is beszélnék. A Magyarországon is széles körben megjelent piretroid rezisztencia „megtörésére” ideális választás a szerrotációban a korábban említett tulajdonságai miatt. Repcében az egyik legjelentősebb kártevő a repcefénybogár esetében már detektáltak nagy mennyiségben piretroid rezisztenciát. Erre kiváló válasz lehet a Monospel, hiszen az I típusú piretroidoknál lassabban alakult ki az ellenálló képesség, és nagyon fontos, hogy a kritikus időszakban a repce virágzásakor is nyugodtan védekezhetünk a készítménnyel.

A repcefénybogár a hazai repcetermesztés egyik legjelentősebb kártevője

Kalászosban a vetésfehérítők ellen tudunk a leghatékonyabban védekezni a Monospellel. Egy szezonban 2 alkalommal felhasználható készítmény.

Árpabogár lárvája az árpacsiga, amely a levelek hámozgatásáért felelős

Előnye még, hogy a többi hagyományos rovarölő szerrel szemben méhekre nem jelölésköteles és a védekezés virágzó kultúrában is lehetséges az engedélyokirata szerint.

*A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK-számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

www.syngenta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések

Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések

A termesztett növényeinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?