A Syngenta megújult őszi búza palettája

Agro Napló
Az őszi búza termesztésének fontos feltétele, hogy megfelelő fajtát válasszunk. Felértékelődik az időjárási változásokra kevésbé érzékeny, minőségben és magas termésszinten egyaránt stabil fajták létjogosultsága.

Az idei szezon egyértelműen bizonyította, hogy fel kell készülni a stresszes, az optimálistól és eddig megszokott körülményektől eltérő időjárásra a búzák kritikus fejlődési időszakaiban. Ezek hatásait növénynemesítés segítségével tompíthatjuk, például új nemesítésű genotípusok használatával.

A Syngenta, mint világelső a kalászos vetőmagpiacon, hazánkban azt a célt tűzte ki, hogy a termelési igényeknek és nem utolsósorban a termesztési körülményeknek leginkább megfelelő fajtákat biztosít a hazai termelőknek. A magyarországi szortiment kialakításánál fontos szempont volt a korai és maximum középkorai érésidő, ugyanis az elmúlt évek, évtizedek időjárási jellemzői nem kedveznek az ennél későbbi érésű búzáknak. A nemesítésnél az intenzív fejlődésű és gyors regenerációval rendelkező, modern fajtákkal szemben alapvető elvárás a markáns levél- és kalászbetegségekkel szembeni ellenálló képesség valamint a minél jobb tápanyag-reakció.

A piaci és malomipari elvárások változásai határozottan érintik a hazánkban termesztett fajták összetételét. A felvásároló piaci igény egyre kevésbé honorálja az extra beltartalmi mutatókat. Ez az oka a közepes malmi paramétereket stabilan, de nagy termőképességgel párosító búzák termőterületeinek meredek emelkedésének. A magyar piacon is hasonló a háttere, mint Európában: ha az értékesítési ár kevésbé magas, akkor a hektáronkénti hozamszorzóval tudunk nagyobb jövedelmet realizálni adott területről. Ennek megfelelő alapot biztosít a ter­mesztéstechnológia intenzív irányba történő elmozdulása.

Ezt a trendet figyelembe véve kialakított Syngenta őszi búza fajtaválaszték a piaci keresletnek megfelelő választ ad.

A rekordtermő búzák mellett a kínálatban egyaránt megtalálható a prémium, javító minőségű ugyanúgy, mint az extenzívebb körülmények közé ajánlott, melynek beltartalmi paraméterei kiemelkednek a versenytársak közül. Folyamatosan frissülő búzapalettánkból az alábbi fajták érhetőek el:

A magyarországi syngentás búzák egyik bástyája a hibridek kihívójaként ismert SY Moisson, mely sűrű kalászaival és 10 tonna feletti hektáronkénti terméspotenciáljával az intenzív búzatermesztők keresett fajtájává lépett elő. A Bologna búzánk kiváló, javító minősége nagy terméshozammal párosul, amely eddig ismeretlen volt Magyarországon.

Igazi rekorder a Falado. A fajtasorokban, teljesítményvizsgálatokban is rendre az elsők között végez, emellett szaporító és termőterülete is ugrásszerűen növekszik, nem véletlenül: a kiemelkedő termésszint mellett is stabil malmi paramétereket produkál az ország különböző termőtájain, a termelők nagy megelégedésére.

Pibrac névre keresztelték a Faladóhoz hasonló potenciállal rendelkező új intenzív malmi búzánkat, melyet kizárólagosan az IKR Agrár Kft. hálózatában vásárolhatnak az intenzív kenyérbúza termelők. Az általuk szervezett országos őszi búza termésversenyben abszolút első helyezést ért el az idei évben.

Gabrio a másik vadonatúj, hatalmas terméspotenciállal rendelkező búzafajta a megújult szortimentből, mely szintén kiemelkedő termést produkál stabil, malmi beltartalom mellett. Az idei vizsgálatokban is remekül szerepelt. Csak a KITE Zrt.-nél vásárolhatják meg ezt a fajtát.

Arany középutat jelent a búzatermelők körében a Dallara nevű új búza, mely nemcsak intenzív, hanem kevésbé optimális körülmények közt is átlag feletti paramétereket produkál. Kifejezetten ajánljuk a közepes adottságú termőhelyekre kiváló adaptációs képessége és stressztoleranciája miatt.

Asbóth András
kalászos kampánymenedzser
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Asbóth András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS őszibúza-fajták az élvonalban

KWS őszibúza-fajták az élvonalban

A KWS búza fajtái Európa szinten nagy jelentőséggel bírnak és kijelenthetjük, hogy mindenhol az elsők között vannak a gazdák választásánál. A hazai te...

Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?