Még nem késő, avagy alaptrágyázásról az utolsó pillanatban!

Agro Napló
Az elmúlt időszakot teljesen kitöltötte az őszi vetésűek ápolása, az aszály okozta stressz kezelése, károk csökkentése. Közben szép lassan elérkezett a tavasziak vetésideje, azok megalapozása.

Az elmúlt évben igen komoly terméseredményeket értünk el a szántóföldi növénytermesztés nagy átlagát tekintve, ami még inkább indokolja a tápanyag-utánpótlás szükségességét. A rendkívül száraz időjárás még inkább alátámasztja a jól oldódó, minőségi termékek használatának szükségességét. Alapvetően kétfajta termelői logikával találkozik az ember: az egyik korán – akár fél évre előre is – megveszi az alaptrágyát, a másik csoport kivár, az utolsó pillanatban dönt, akkor határozza el, amikor már csak napok vannak hátra a vetésig. Nekik szeretnék egy-két információval, támponttal szolgálni, hogy megkönnyítsük a dolgukat a választásnál. Természetesen ilyen esetben a beszerzésnél már előfordulhat nehézség, akár a kiválasztott termék elérhetőségét, akár a kiszállítás gyorsaságát illetően. Mindezeket figyelembe véve szemezgessünk egy kicsit a Yara portfóliójában mely termékek és technológiai megoldások jöhetnek számításba.

Először azonban nézzük meg azokat az általános jellemzőket, amely a YaraMila termékcsalád minden tagjára jellemző. Ilyen a kiváló oldékonyság, a magas hatóanyag-tartalom, a kemény és egyenletes szemcsék, amelyek mindegyike ugyanolyan arányban tartalmazza az összes tápelemet. Ezek a tulajdonságok nemcsak megkönnyítik a termék egyenletes és biztonságos kijuttatását, de ugyanakkor hozzájárulnak a növény egyenletes és optimális ellátottsághoz.

Legnagyobb felületen a YaraMila 8-24-24 formulát használják a termelők, ami az összetétele és tulajdonságai alapján érthető és jogos is. A következő termék, amelyet kiemelnék, a YaraMila 16-27-7, mely a klasszikus starter kategóriában kiválóan megállja a helyét, használata természetesen a káliumellátottság függvényében javasolt. Ennek a két terméknek a dózisa vetéssel egy menetben 150–200 kg/ha, teljes felületen pedig 300–350 kg/ha.

Két olyan termékre hívom még fel a figyelmet, amelyek bár még kevésbé elterjedtek, de érdemes figyelmet szentelni rájuk. A YaraMila Actyva 18-11-13 kijuttatása lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű nitrogénadagolást. 300–400 kg/ha mennyiségben kiadva – elsősorban a jobb nitrogénszolgáltató talajokon – egy menetben biztosíthatjuk a vegetáció egészére szükséges NPK mennyiséget (napraforgó esetében, kukoricánál ezt még ki kell egészíteni). Hozzá hasonlóan igen kedvező áron szerezhető be a YaraMila 14-14-21 összetételű termék. Ahol az alaptrágyázás (300–350 kg/ha) után mindenképpen szükséges még a nitrogén-kijuttatás is, ott válasszuk a YaraBela Extran, vagy a kéntartalommal is rendelkező YaraBela Sulfan termékeket. Napraforgó esetében elég a 200–250 kg/ha mennyiséget kijuttatnunk, kukorica esetében viszont ennek legalább a duplájával számoljunk. 

A kora tavaszi hideg időjárás gyakran nehezíti a foszforfelvételt. Hogy megkönnyítsük a növény fejlődéséhez szükséges foszfor felvételét, érdemes kiváló minőségű mikrogranulátumot használni, mint például a Yara NP Startert, 10–15 kg/ha dózisban alkalmazva. A termék 47% foszfor mellett 10,5% nitrogént, 1,8% cinket, valamint 0,1% bórt tartalmaz.

Termékeinkről kérjen árajánlatot közvetlenül a honlapunkról!

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.
+36 30 383 9341

A cikk szerzője: Gyuris Kálmán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!