Válaszok differenciált tápanyag-kijuttatás esetén

Agro Napló

Tudok az input anyagon spórolni?

Tudom a termést homogenizálni?

Tudok növelni a hozamon?

Amikor immáron több mint 4 évvel ezelőtt elkezdtünk a precíziós gazdálkodással foglalkozni, legtöbbször a fenti kérdéseket kaptuk a termelőktől. Az évek során letisztult bennünk is, hogy nem mindenkinek kell ezen az úton elindulnia. Ahol az alapvető gazdálkodási feltételek (és nem is elsősorban a precíziós eszközparkra gondolok) nem állnak rendelkezésre, ott először érdemes az erőforrásokat a precizitásra fordítani. Akivel elindultunk a közös precíziós gondolkodáson, ott először végigbeszéltük az üzemi szokásokat (milyen input anyagokat használ a termelő, mikor vet, hogy érzi, mik a legfőbb korlátozó tényezők a gazdálkodás kapcsán stb.), majd kisebb kezelési egységeket alakítottunk ki a táblán belül, talajmintákat vettünk és ajánlást tettünk saját rendszerünk alapján a differenciált tápanyag-kijuttatásra, vetésre. Ahhoz, hogy egy ilyen rendszer profin tudjon működni, szakértő csapatra van szükség. Éppen ezért az évek során van egy csapatunk, aki kifejezetten a gépek felokosításán dolgozik, van, aki a térinformatikával és kijuttatási anyagok elkészítésével, van tápanyagos és vetőmag specialista is a csapatunkban. Éves precíziós szaktanácsunk közel 30.000 ha.

A címben szereplő kérdésekre, hogy válaszokat kaphassunk, az ország délnyugati részében részletesen nyomon követtük egy napraforgó kultúra életét. Összesen 4 db, egymástól nem túl messze lévő táblát választottunk ki, ahol 3 táblán megcsináltuk a tápanyagok differenciálását és 1 db táblát választottunk ki kontroll területrésznek. Mind a 4 tábla közel azonos, 10 hektár körüli méretű volt. A vizsgálatok megkezdése előtt minden tábla biomassza potenciálját végignéztük és ezek alapján jelöltük ki, hogy a kontroll tábla a többi táblától se túl gyengébb, se túl erősebb ne legyen. A differenciált táblákon a legkisebb zóna nagysága 1, míg a legnagyobb zóna nagysága 3,5 ha volt. Minden egyes zónát külön lemintáztunk és megnéztük az egyes zónák talajainak tápanyag-szolgáltató képességét és meghatároztuk a kijuttatandó tápanyagok dózisait.

1. tábla elemzése (13,5 ha nagyságú tábla)

A termelő üzemi tápanyag-utánpótlási techonlógiája napraforgó esetén az alábbiak szerint alakult korábban: ősszel 200 kg/ha dózisban kálisó ment ki tábla szinten, tavasszal 200 kg/ha MAP, vetés előtt, mivel a talajok savanyúak 200 kg/ha talajjavító termék és 150 kg/ha nitrogén. Mivel ezek a termékek speciális hatóanyagokat is tartalmaznak, az üzemi tápanyag-utánpótlás költsége elég magas, összesen 94.644 Ft/ha. A talajvizsgálati eredmények alapján zóna szinten végignéztük, hogy mennyi kijuttatandó műtrágyára lenne szükség a megfelelő terméscél eléréséhez. A termelő által választott termékválasztásba nem akartunk beleszólni, hiszen a szaktanácsunkat függetlenül adjuk, csak a kijuttatandó termékek pontos, zóna szintű mennyiségében segítettünk. A talajok típusa mind agyagbemosódásos barna erdőtalaj volt.

A tápanyagelemzések után az alábbiakat vettük észre: a fő limitáló tényező a talaj kémhatása volt (tábla szinten 4,6 pH). Ennek megfelelően a kijuttatandó talajjavító termék dózisát megnöveltük és e mellett a nitrogén mennyisége is kevés volt, így annak dózisát is változtattuk az üzemi gyakorlathoz képest. Tábla szinten így nitrogén esetén 633 kg-mal, talajjavító termék esetén 1349 kg-mal juttattunk ki többet, de a korábban kijuttatott foszfor és kálium mennyisége a talajvizsgálatok alapján túl sok volt, így ott 770 kg kálisóval kevesebb, valamint 1997 kg-al kevesebb MAP ment ki (ezzel fenntartható jellegű műtrágyázást valósítottunk meg, semmiképpen nem kizsaroló jellegűt). Lehet látni, hogy optimalizáltuk a kijuttatandó tápanyagok dózisát és összeségében a műtrágyán 11.789 Ft/ha mennyiséget spóroltunk!

A termés igen kiemelkedő lett, tábla szinten 5,25 t/ha eredményt értünk el. A zónák között 5,19 és 5,34 t/ha között változott a mért terméseredmény, azaz sikerül homogenizálni a zónákon lévő növényállományt. A kontroll területen a termelő a fent említett saját üzemi táp­anyag-technológiáját alkalmazta, ahol 3,8 t/ha terméseredményt ért el. A vetések, a műtrágya-kijuttatások, a talajművelések mind ugyanazon a napon történtek, a táblák közel azonos csapadékot kaptak az összes tábla esetén, egyedül a tápanyagok differenciálásába szóltunk bele.

A másik két táblán, ahol a differenciálást elvégeztük, szintén a fenti szemléleteket alkalmaztuk. Az egyik tábla esetén (3. tábla) sajnos egy nemkívánatos, feltehetően vetési hiba volt. A tábla terméseredménye így nem lett kimagasló, de így is az üzemi technológiájú táblához viszonyítva a differenciált tápanyagoknak köszönhetően sikerült némi többletprofitot (2820 Ft/ha) realizálni.

A precíziós műveletek elvégzéséhez az eszközöket az Ag Leader magyarországi importőre biztosította. Ag Leader InCommand termékcsaládját használva bármilyen munkagép megvezérelhető ISOBUS-os vagy nem ISOBUS-os vonalon is. A munkavégzési adatok egységesen gyűlnek, az adatcsere a szaktanácsadó és felhasználó között felhőalapú. A monitorral járó wifi-adapterrel és az AgFinti alkalmazással a kijuttatási- és eredménytérképek azonnal a megfelelő helyre kerülnek, az információátadás zavartalan. Az Ag Leader termékek Amerikában elnyerték a TOP precíziós termék díját.

Agro Aim Hungária Kft. – precíziós szaktanácsadó
Robotpilóta Magyarország Kft. – az Ag Leader termékek importőre
www.robotpilota.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!