2024. május 5. vasárnap Györgyi

Fókuszban a fehérjetartalom

Agro Napló
Ahhoz, hogy a szójatermelő megfeleljen a takarmányipar igényeinek, mint sok más esetben is, két alapvető eszköz áll a rendelkezésére: a fajtaválasztás és a megfelelő technológia alkalmazása.

A szójafajták fehérjetartalma fajtára jellemző, genetikailag kódolt. Százalékos értéke jelentős évjárati és termőhelyi hatást mutat. A 2014. évi hivatalos NÉBIH-kísérletekben az átlagosan 36% körüli fehérjetartalmakat mérték, míg 2015-ben majdnem 40%-ot. A fajták érésideje évjáraton belül kevésbé befolyásoló hatású. A SAATBAU LINZ HUNGÁRIA Kft. a magyarországi piacon a LAJTAMAG Kft.-vel közösen kínálja számos kiváló szójafajtáját.

Az ország nyugati, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megyei, valamint északkeleti termőtájaira, BAZ megye, az igen korai fajtáinkat ajánljuk:

Az SY ELIOT a kínálatunk legkorábbi fajtája. Humán feldolgozásra is kiválóan alkalmas, érzékszervi bírálatok alapján édeskés ízű, a szójatejgyártás kedvelt alapfajtája Ausztriában. Rövid tenyész­ideje miatt vízigénye is alacsonyabb,A szélsőségesen száraz évjáratokra kisebb terméscsökkenéssel reagál, termésével még ilyenkor is a középmezőnyben szerepel. Fehérjetartalma 35–39% közötti.

A KENT az igen korai éréscsoport egyik legrégebbi, de máig nagyon megbízható fajtája. Jellegzetesen hegyes, lándzsa alakú levelei vannak. Világos köldökű, szárszilárdsága kiemelkedő. Fehérjetartalma 35–38%. Nagyon megbízható fajta.

Az igen korai fajtáink általában augusztus vége–szeptember közepe között beérnek és deszikkálás nélkül betakaríthatók.

Az ország déli, Baranya, Bács-Kiskun, Békés megyei területeire az SG EIDER középérésű fajtánkat ajánljuk. Hosszabb tenyészidejének is köszönhetően rekordtermésekre képes. A Magyar Szója Nonprofit Kft. 2017. évi kísérletsorozatában 4,7 t/ha eredményt is elért. Alsó hüvelyemeletének magassága kb. 15 cm, ami lehetővé teszi a kis veszteséggel járó betakarítást. Fehérjetartalma 35–39%.

A fajtáinkban rejlő genetikai potenciál kihasználásának egyik legfontosabb eleme a fémzárolt, NPPL-es eljárással készre oltott vetőmag vetése. Vetőmagjaink oltása egyedülállóan kíméletes eljárással, speciális ragasztóanyaggal történik, ami a legmagasabb megtapadó baktériumszám elérését teszi lehetővé. A szója N-műtrágyázását alapvetően nem ajánljuk. Sok esetben túlságosan vegetatívvá teszi a növényeket és ezzel a fehérjetartalom sem lesz megfelelő. Azonban a mikroelem-ellátásra – B, Mn, Mo, Zn – érdemes kellő figyelmet fordítani.

Válassza fajtáinkat, vesse magjainkat, a magERŐ Önnel lesz!

Érdeklődni: attila.galanko@saatbau.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló szójafajták a szomszédból

Kiváló szójafajták a szomszédból

A hazai fehérjeigény mintegy 30%-át fedező szóját, extrahált szójadara formájában, 4–600 ezer t/év mennyiségben importálunk. Fő beszállítóink az USA,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!