Nagyszabású bemutató, több mint 2000 érdeklődővel

Agro Napló
Ausztria száraz éghajlatáról nevezetes Marchegg régiójába, Alsó-Ausztria tartományába invitálta partnereit a Karintia Kft., Közép-Európa nagy fajtabemutatójaként népszerűsítve a rendezvényt. A több mint 2000 látogatóval a jelzőre rászolgáló nagyszabású bemutatón összesen 17 növényfaj 120 fajtája került bemutatásra.

Az esővel áztatott szakmai nap a Mauthner cégcsoporttól megszokott kiemelkedő látogatottságot mutatott. Számos ausztriai, szlovák, horvát és természetesen magyar gazda láthatta a bőtermő és prémium minőséget adó legmodernebb genetikákat. A Mauthner cégcsoport több mint 70 éve foglalkozik növénynemesítéssel, fajtáik magyarországi képviselője a Karintia Kft., amelynek kalászos és szója vetőmagjai megkerülhetetlen szereplői a hazai piacnak. A következő fajtaválasztási szezont figyelembe véve a tudósításban a kalászos növényekre fókuszálunk.

Nemesítési irányok

A magyar érdeklődőket kalauzoló Karintia Kft. szakemberei kihangsúlyozták: a Mauthner cégcsoport számára már több évtizedes cél, hogy kilépjen a tömegáru-termelés szemléletből. A Pannon régióra nemesített bőtermő, stressztűrő, átlag feletti tápanyag-hasznosítású és betegség-ellenálló kalászos fajták nemesítésére fókuszálnak. A 2000 főt meghaladó érdeklődői létszám alapján joggal feltételezhetjük, hogy jó úton haladnak.

Már nem elég a bő termés és a prémium minőség. A több mint 15 éve elindult osztrák ökoprogramnak köszönhetően szigorú, környezettudatos szabályok mellett a fajták betegség-ellenállóságára is rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek. Szintén e célok által vezérelve a fajták vizsgált értékmérő tulajdonságai között szerepel a N-hasznosító képesség. Mindezek lehetővé teszik, hogy kevesebb vegyszer és műtrágya felhasználása mellett is jövedelmező legyen a termesztés. A kalászos portfóliójának bővítésénél a Karintia is e tulajdonságokkal felvértezett fajtákra fókuszál.

Naponta 30 000 Ft/ha terméstöbblet?

A Karintia szakemberei leszögezték: az éghajlatváltozás okán a korai kalászhányású és korai érésű kalászos fajták termesztése a járható út hazánkban. A magyar határ közeli, Pannon régióhoz tartozó, rendkívül száraz régiójú Probstdorfban a nemesítés a korai kalászhányás és koraérés között eltelt idő kiterjesztésén dolgozik. Cél a mihamarabbi kalászhányás, a korai érés megőrzése mellett. Minden egyes nap, amit a kalászhányás és az érés között megnyerünk az ökölszabály szerint 200 kg/ha-os terméstöbbletet jelenthet a gazdáknak. Számszerűsítve a mostani terményárak mellett ez naponta közel 30.000 Ft bevételtöbbletet jelent.

A búzafajtákról

A kiszámíthatatlan időjáráshoz kiszámítható fajták dukálnak. Olyan genetikákra van szükség, amelyek képesek tompítani a szélsőséges hatásokat. Név szerint említve kiemelték a több mint 10 éve piacon lévő, többszörös NAK termésverseny győztes búzafajtát, a BALATON-t, valamint a kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, ”szálkás Balatonként is emlegetett” , hazánkban a kínálatukban a legnagyobb területen vetett GAUDIO bőtermő univerzális őszi búzát. A Gaudio a termésstabilitásával az eltérő évjáratokban is képes produkálni a stabilabb termésmennyiséget, mindezt malmi minőség mellett.

A Karintia Kft. legújabb genetikáját képviselő CSIKO, ALESSIO, MONACO és CHRISTOPH a legmagasabb malmi elvárásoknak is képesek megfelelni. A MIDAS, ADESSO, TOPKAPI fajtáik pedig évek óta bizonyítják tudásukat a prémium szegmensben.

Sok pénzt spórolhatunk az alacsony vetésnormával vethető fajtákkal

Közvetlen gazdasági szempontok is előtérbe kerülnek a fajtaválasztás során. Az idei évben jócskán megnövekedő vetőmagárak következtében az alacsonyabb vetőmagszükséglet nagy jelentőséggel bír. A Karintia által forgalmazott kalászos fajtákat a vetőmagparaméterek függvényében akár 160–180 kg/ha normával elegendő elvetni. Az alacsony vetőmagnorma egyúttal alacsonyabb hektárköltséget is eredményez.

Kitörési pont a durumbúza

A régió legnagyobb durumfelvásárlója Olaszország. Ukrán irányból az ótermés blokkolva van, ami nagyon magasan tartja a gabonaárakat. A fajtaválasztás a durum esetében létkérdés, hiszen egy-egy elégtelen paraméter meghiúsíthatja az értékesítést. A Karintia Kft. többek között az AURADUR őszi durumbúza fajtával tette le névjegyét a hazai durumpiacon. A legmagasabb minőségi követelményeket is teljesíteni képes fajtát a termény üzletáguk mind az ausztriai, mind pedig az olaszországi piacra jelentős érdeklődés közepette értékesíti. A nemesítőházuk kiváló munkájának köszönhetően egy újabb, Pannon régióra nemesített fajtával bővült a Karintia kínálata. A SAMBADUR őszi durumbúza fajta ugyanis mérföldkövet jelent terméspotenciálban is. A tavalyi évben az akár 8 tonna feletti üzemi eredmény, valamint a lágybúzát jelentősen meghaladó felvásárlási ár hihetetlen magasságokba emelheti a durumbúza jövedelmezőségét.

A SAMBADUR és a legújabb nemesítésű TENNODUR az osztrák állami tesztelésben mind a száraz, mind pedig a nedvesebb régióban is diadalmaskodott, a független, állami fajtaleírás alapján termőképesség kategóriában a legmagasabb szintre sorolták.

Az idei év nyertese az árpa

Már most felfokozott érdeklődés tapasztalható az őszi árpák iránt – emelte ki Bene Zoltán cégvezető. Termelői visszajelzések alapján az idei évhez hasonló aszályos évjáratokban intenzív gazdálkodás mellett ugyanolyan körülmények között az árpa 30–35%-kal nagyobb terméstöbbletet produkál. Bár a búza javára 10%-os árkülönbség mutatkozik, viszont termésmennyiségben az árpa bőségesen képes kompenzálni az árhátrányt. A terméstöbblet oka az árpa, búzához képest jelentkező koraiságában rejlik.  Ez jövedelmezőség szempontjából az árpa malmára hajtja a vizet. Fő erényként hangsúlyozta Bene Zoltán az univerzalitást. Mit jelent ez?

Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője és Dr. Michael Gohn, a Mauthner cégcsoport Probstdorfer Nemesítőházának ügyvezetője, az Európai Vetőmagszövetség elnöke

A modern genetika révén, takarmányárpákat megszégyenítő bőséges termés mellett a PIROSKA őszi árpa söripari célra is kifogástalan lehet. A takarmányozási hasznosítás esetén elengedhetetlen a bő termés és magas HL-súly, ami a Piroska esetében univerzalitásának köszönhetően söripari célra alkalmas minőséggel párosult. A gazda a vegetáció során a vetést követően így tél végén, tavasz elején, az első fejtrágyázásig eldöntheti, hogy söripari vagy takarmányárpa irányába lép-e tovább. A Karintia által forgalmazott ősziárpa-kínálat tovább bővült a bőtermő, átlagon felüli HL-súlyú FINOLA és CARIOCA fajtákkal.

A fajtabemutatón kihangsúlyozták, hogy a Mauthner cégcsoport kalászos fajtái többségében a biogazdaságok számára is elérhetőek, a nemesítés fókuszában álló kiváló betegség-ellenálló képesség jelentősen csökkenti a kalászos betegségek okozta kockázatot, ez a fenntartható és környezetkímélő termesztés egyik jövőbeli záloga. Az éghajlat változása, az input árak rendkívüli növekedése okozta kihívások a technológián belül szintén a fajtaválasztás fontosságára irányítja a figyelmünket. A szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodás érzékeltetése céljából kiváló szakembert és véleményvezért választott a Karintia Kft. Németh Lajos meteorológus személyében, aki a Karintia Kft. klímatanácsadójaként aktív közreműködője volt Közép-Európa nagy fajtabemutatójának.

Németh Lajos meteorológus és Kőrösi Tibor, Karintia Kft. -ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!