2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett

Mit tudunk elérni a megfelelő fajtaválasztással? Szóják a Lajtamagtól

Agro Napló
A különféle környezeti anomáliák okozta növényi stresszfaktorokat nemcsak a termőterület helyes megválasztásával, a megfelelő kemikáliák használatával, a jó agrotechnikai eszközök használatával csökkentheti a gazda, hanem a megfelelő fajtaválasztással is.

A fajtaválasztásnál kezdődik az egész védekezési folyamat. Ma már a nemesítés képes olyan fajtákat előállítani, amelyek egy vagy több adott negatív helyzethez jobban képesek alkalmazkodni, és ezáltal biztosabban tudnak teremni. Nem feltétlenül az a legjobb fajta, amely optimális körülmények között nagyot tud teremni, hisz a szántóföldön közel sincs mindig optimális környezet.

Sokkal fontosabb a termésstabilitás. Az a fajta, amelyik a különféle stresszhelyzetekkel megbirkózik, végül sokkal jobban tud állományban teljesíteni. Tehát a stabil termőképesség a jó és rosszabb feltételek mellett is az, amitől igazán jó fajta a fajta.

A szója esetében különösen fontos az erőteljes kezdeti fejlődés, hogy az állomány mielőbb takarja, árnyékolja a talajt.

A cégünknél forgalmazott fajták rendkívül erőteljes kezdeti fejlődéssel bírnak, így nagy az állomány gyomelnyomó képessége. Fontos figyelnünk arra, hogy a fajtánk elágazó (ami által szélesebb sortávon is ter­meszthető), vagy nem elágazó (amit tömöríteni kell). A szélesebb sortáv alatt a 45 vagy akár a 75 cm-t értjük. A tömörítés esetében a gabona vagy maximum a dupla gabona sortávra gondolunk.

A tenyészidő helyes megválasztása különösen fontos. Az ország északi részében a 00 és 0 éréscsoportú fajtákat javasoljuk, bár az utóbbi években a déli területek gazdái is előszeretettel veszik ezen rövidebb tenyészidejű fajtákat, hisz így biztosabb a betakarítás, mivel az őszi nagy esők elkerülhetők.

Ezek a fajták is hordozzák genetikájukban a 4 tonna feletti terméspotenciált, mégis nagyobb biztonsággal termeszthetők, mint egy hosszú tenyészidejű fajta.

A Balaton vonalától délre működnek deszikkálás nélkül az I. éréskategóriájú fajták. Ezeket északra semmiképp nem javasoljuk, mert nem érnek be és sokszor még deszikkálással is nehézkes betakarítani a termést.

A 000 fajták az egész ország területén vethetők másod- és fővetésben is egyaránt.

A Lajtamag Kft. a szójavetőmag-előállításban és -értékesítésben is meghatározó szerepet játszik.

Fajtaválasztékunk lefedi a magyarországi érésidőbeli igényeket:

A 00 csoport időbeli első képviselője a RGT Stumpa, amely szinte a 000 kategória végére tehető. Sokan választják őszi árpa után másodvetésbe. Kimagasló a fehérjetartalma, amelyet a feldolgozó üzemek extra felárral honorálnak (42–44%).

Az ES Mentor jól ismert 00-ás fajta, jó beltartalmi paraméterekkel és magas terméspotenciállal.

A Bettina szintén a 00-ás csoport képviselője. A Lajtamag Kft. legújabb genetikáját képviseli. Kezdeti fejlődése rendkívül gyors. Magas ezermagtömeg és világos köldökszín jellemzi, valamint közkedvelt az első virág­emelet magassága miatt, ami 12–16 cm.

Bettina

Az Albenga, amely a 0-ás kategória legeleje termésidőben, talán a legstabilabban termő fajtánk. Köldöke sárga, ezért humán felhasználásra is alkalmas. Betegségellenálló képessége kimagasló.

Albenga

Az I-es kategóriát képviseli az RGT Steara, amelyet elsősorban a déli megyékre javasoljuk. Jó állóképessége és elágazóképessége kiemelendő.

A megfelelően kiválasztott fajtát megfelelő módon kell feldolgozni, kezelni, hogy megőrizzük a mag csíraképességét. A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük fel a mag felületére, amely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, ami a növény számára így felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, és a termést és a nyersfehérje tartalmat is növeli. A szója eredményes termesztéséhez tehát kulcsfontosságú lépés a szója vetőmag oltása. Különösen azokon a területeken, ahol már régen, vagy még soha nem volt termesztve. A szója csírázóképességének megőrzése érdekében az oltás legjobb módja, ha azt modern, üzemi körülmények között végezzük. A Lajtamagnál az oltással egy menetben általában a magok védelme érdekében egy gombaölős csávázóanyagot is feljuttatunk a vetőmagok felületére.

Végül térjünk ki a termény árára. Soha nem látott magasságokban van a szója terménypiaci ára. Egy jó fajtával és jó terméssel talán nem túlzás azt állítani, hogy a legrentábilisabb növényről beszélünk, amelyet ma már egyre több gazda tud nagy biztonsággal termelni.

A Lajtamag Kft.-nél lehetőség van többféle vetőmag alapanyag előállítására. Fő profiljaink egyike az aprómagok, ezen belül mustár, olajretek, facélia valamint a homoki zab és a pohánka, ami a tavaszi vetésű kultúrákat illeti.

Fajtáinkról bővebben a területi képviselőinktől érdeklődhet. Kollegáink elérhetőségét: www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

Fejes Vilmos
Termeltetési és kereskedelmi vezető

A cikk szerzője: Fejes Vilmos

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló szójafajták a szomszédból

Kiváló szójafajták a szomszédból

A hazai fehérjeigény mintegy 30%-át fedező szóját, extrahált szójadara formájában, 4–600 ezer t/év mennyiségben importálunk. Fő beszállítóink az USA,...

Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?