Nem szabad félnünk a tabu kérdéseket feltenni! – Új vezető a Gabonakutató élén

Agro Napló
Évek óta hagyomány, hogy a Gabonakutató szeptember első napjaiban tartja meg fajtabemutatóval egybekötött országos kukorica, szója és takarmánycirok szakmai napját, a bemutató az intézetnél bekövetkezett változással kapcsolatos kérdésekre is választ adott.

Kukoricában a szuperkoraitól a késői tenyészidőig kínál széles változatosságot, a csőfuzáriumra ellenálló hibrideket, és a változó feltételekhez való alkalmazkodóképességet – hangsúlyozza fajtakínálatában a szegedi Gabonakutató. Hagyományos őszi bemutatójukon kiemelték, hogy a vetésidő és tőszámkísérletekkel, valamint gyomirtó szer rezisztenciavizsgálatokkal segítik a termelők munkáját. Jelenleg a szuperkorai hibridekre helyezik a hangsúlyt, ezt a szegmenset a TK 175 (FAO-189), a GKT 211 (FAO 220) és a GKT 3213 (FAO 240) hibridek képviselik. Előnyük, hogy még június elején is vethetők, ideálisak a másodvetésre, és kiváló előveteményei az őszi vetésű gabonáknak.                                                                                                                

A ciroknemesítésnek több évtizedes hagyománya van a Gabonakutatónál. Mindegyik típus megtalálható, a szemes és silócirok, továbbá a szudánifű. Biogáz előállításra alkalmas speciális hibridjük a Farmsugro 180, amelyet elsősorban a német piac preferál. Tömegtakarmányozásra a Róna 1, a GK Áron, GK Erik és a GK Balázs fajtákat javasolják.

A szegedi szója vetőmagok kiváló minősége a méretazonosság mellett a magas csírázóképesség és a korszerű oltóanyagok használatának köszönhető. A korai fajták között szerepel a kiemelkedően magas terméspotenciállal rendelkező Aires, a középérésűek között pedig a kiváló alkalmazkodóképességű, intenzív technológiához ajánlott Bahia mellett az egyik legkedveltebb fajta, a hazai szójaterület több mint 20%-án termesztett Pannónia Kincse szerepel.

A fenti fajtakínálatot eredményező nemesítési törekvések annak a változásnak az előfutárai, amelyek pár évvel ezelőtt elindultak a Gabonakutatónál, amikor is a kutatás, a piaci igények és a portfólió kialakítás hármas egységének szükségessége megfogalmazódott a fejekben, a piaci létjogosultságát és nemzeti értékét egyaránt bizonyítva e közel 100 éves nagy múltú hazai kutatóintézetnek. Ehhez viszont nem szabad félnünk a tabu kérdéseket feltenni és cselekedni – hangsúlyozta a bemutató megnyitóján Dr. Szarka Béla, a Gabonakutató új ügyvezető igazgatója, aki valamikor itt Szegeden kezdte kutatói pályafutását, innen került egy multinacionális vállalathoz, s 52 évesen e változásokat sürgető intézményben kívánja alkalmazni megszerzett tudását.

Dr. Szarka Béla

Sok apró, sokkal inkább adminisztratív, mint nagy szervezeti változást készül e célból megvalósítani, hogy a cégen belüli kulcsfontosságú egységek, mint a termelés, az értékesítés és a marketing autonóm egységként működve létezhessenek, és amelyeket megfelelően kell pozicionálni ahhoz, hogy egymást követve és kiszolgálva tudják a maximumot kihozni a rendszer egészéből.

A marketing kötelessége, hogy a piacot folyamatosan monitorozva a lehetőség határáig kitolja a próbálkozásokat, ezáltal mindig vitában lesz az értékesítéssel, aki viszont mindig szembesül a rengeteg kihívással és a versenytársak nyomásával, s inkább tartózkodóbban fogalmazná meg a célokat. A kettejük egészséges vitájából valószínűleg az arany középút lesz a helyes, a termelésnek pedig ezt kellő rugalmassággal kell kiszolgálni.

A nemesítést szeretné magasabb szintre emelni azáltal, hogy az előbb említett egységek közül a marketing és az értékesítés napi szinten emlékeztesse a nemesítőket arra, hogy melyek a trendek, miként alakulnak a piaci folyamatok. Hiszen a nemesítés manapság majdhogynem egyenlő a változó gazdasági környezettel való azonosulással.

A több lábon állás jelentheti a Gabonakutató számára a biztonságos jövőképet – hangsúlyozta Dr. Szarka Béla. Meg kell ragadnunk azokat a piaci réseket, amelyek a nagyobb invesztíciót megkövetelő koncentráltabb feladatok irányába elmozduló multinacionális vállalatok által még kiaknázatlan területek.

Az évek óta késlekedő fiatalítási hullám azonnali elindításán dolgoznak. Jönnek ugyan fiatalok dolgozni a Gabonakutatóba, de sajnos perspektíva hiányában hamar távoznak. Csomagban kívánják tálalni azt a megtartó erővel bíró, hosszú távon vonzó életpályamodellt, ami elsősorban az önállóság lehetőségét, a képzést, a tudományos előmenetelt jelenti, természetesen megfelelő jövedelmet biztosítva. Ehhez persze olyan bevételi többletet kell produkálni az intézménynek, ami fedezi az ezzel járó többletkiadásokat.

S hogy mit emelt ki korábbi multis tapasztalatából, amit feltétlenül fel kíván használni az új célok megvalósításához? Az előbbi gondolatra utalva az okszerű takarékosságot emelte ki, ami például a földterületeik hatékonyságának vizsgálatával már elkezdődött, a pozíciók megfelelő elosztását, a felelősségkörök és az értük való felelősségvállalást, továbbá a meglévő értékeik maximális marketing támogatását.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

Felkapott lett a cirok

Felkapott lett a cirok

Az elmúlt évek szélsőséges (aszály, a csapadék kedvezőtlen megoszlása) időjárása azt bizonyítja, hogy a termelő szervezeteknek több lábon kell állniuk...

Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!