Véleményvezéri szerepkörben a Hódagro Zrt., avagy ajánlati fajtalistában a szegedi fajták

Agro Napló
A 2021. február 1-től MATE tulajdonba került Gabonakutató Közhasznú Kft. immár hagyományosan Batidán, a Hódagro Zrt. területén rendezte meg fajtabemutatóval egybekötött tanácskozását. 

A 3800 hektáron gazdálkodó zrt. vezérigazgatója Szabó Lajos egyik fontos küldetésükként említette az innovatív technológiák kutatását és fejlesztését a kalászos gabona vertikum minőségi mutatóinak javítása érdekében. GINOP-pályázat keretén belül a szegedi Gabonakutató köztermesztésben lévő, illetve fajtajelölt gabonáival négy éven keresztül kisparcellás kísérleteket végeztek, s az eredmények alapján ajánlati fajtalistát állítottak össze a termelők részére.

A GK Arató toplistás helyet foglal el e kísérletsorozatban a fajtasorban hozam és átlagos minőség tekintetében – számolt be lapunknak Hatala Mihály, a Hódagro Zrt. tömegtakarmány-fejlesztési szakértője: négyéves adataikat összesítve, aszályos években a Dél-Alföldön a GK Arató érte el a legmagasabb hozamot 12,3–13,1% közötti fehérjetartalommal. A malmi kategóriában a korai érésű GK Magvető minőségi mutatóit (A2-A1) hangsúlyozta a szakember, de kiemelt szerepet kapnak a fajtasorban az idősebb generáció képviselői is, mint a GK Csillag és GK Békés, amelyek vetésterülete napjainkban is jelentős. Sikerük titka a kiegyenlített terméshozam, illetve az átlagosnál jobb, stabil minőség.

 

 

 

A felfutóban lévő GK Bagó szálkás kalászú korai őszi búzafajta elsősorban alkalmazkodóképessége és kiváló, stabil malmi minősége miatt érdemel figyelmet. Az újabban elismert fajták közül a tarkalászú A2-A1 minőséget tudó levél- és szárrozsdával szemben ellenálló GK Pilis és a szálkás kalászú 7,5–8,3 tonna/ha termőképességű sárgarozsdával szemben rezisztens GK Szereda fajtákat ajánlják a környék termelőinek.

 

Hatala Mihály

 

Idén tavasszal az Innovációs Nagydíj pályázat kiemelt elismerését nyerték el a szegedi tritikálék. A gyakorlat visszaigazolja azt, hogy a díj méltó helyre került, hiszen a Hódagro Zrt. brojler és tejelő szarvasmarha etetési kísérleteinek eredményei a tritikálé takarmányozásban betöltött egyre meghatározóbb szerepét támasztják alá. A szintén GINOP-pályázat keretén belül zajló kísérletek célja, hogy a legmagasabb hektáronkénti fehérjehozamot produkáló fajtákat válasszák ki és új típusú takarmánykeverékeket hozzanak létre a fajlagos takarmányfelhasználás csökkentése és a magasabb tejhozam elérése céljából. A tritikálé alapú takarmánykeveréket fogyasztó broiler kísérleti csoport 2,65 kg/db értékesítési átlagsúlyt ért el a búza alapú takarmánykeveréket fogyasztó kontroll csoport 2,45 kg/db értékesítési átlagsúlyával szemben. A tritikálés abrakkeverékkel etetett kísérleti szarvasmarha-állomány három év átlagában 38,59 kg/nap/tehén tejhozamot produkált a kontroll csoport 35,73 kg/nap/tehén hozamával szemben (+8%). A szegedi tritikálék közül a középérésű GK Maros és a korai érésű GK Szemes teljesítményét emelte ki Hatala Mihály. A szélsőséges időjárási körülményeket legjobban kompenzáló két szegedi fajtát bükkönnyel, illetve őszi borsóval együtt vetve szenázs alapanyagként április végi betakarítással (22–24 tonna/ha); ezt követően 400-as FAO-számú silókukorica másodvetéssel hasznosítva jelentősen csökkenthető mindkét erjesztett tömegtakarmány fajlagos önköltsége. A két kiemelkedő hozamú és magas fehérjetartalmú tritikálé kiváló étrendi hatású, egészségvédő komponens mind abraktakarmány keverékként, mind sütőipari alapanyagként 6,8–8,9 tonna/ha-os hozamprodukcióval.

 

 

A Gabonakutató kalászos fajtái és fajtajelöltjei a termesztési körzet határain belül és kívül stabil alapját képezik az őszi gabonafélék termesztésének. A jobb beltartalom elérése és az importfehérje-függőség kiküszöbölése céljából az új típusú takarmánykeverékek fejlesztésére irányuló kísérleteik tovább folytatódnak, bővítve a palettát a tavaszi vetésű silócirok és a GMO-mentes, alacsony tripszin-inhibítor tartalmú Gabonakutató által honosított és fenntartott Hilario, Bahia és Aires szójafajták bevonásával – zárta gondolatsorát Hatala Mihály.

 

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS őszibúza-fajták az élvonalban

KWS őszibúza-fajták az élvonalban

A KWS búza fajtái Európa szinten nagy jelentőséggel bírnak és kijelenthetjük, hogy mindenhol az elsők között vannak a gazdák választásánál. A hazai te...

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!