Felpörgetve – Multoleo

Agro Napló
Az olajos növények, valamint a termesztésükkel elérhető profit arra inspirálták az elmúlt években a gazdálkodókat, hogy intenzív termelési szinten a lehető legnagyobb termésmennyiséget megcélzó befektetéseket eszközöljenek ezekben a kultúrákban. A „termesztéstechnológia-puzzle” egyre növekvő részét képezik ma a tápanyag-utánpótlás, növényvédelem, minőségi genetika és lombtrágyák stb. mellett a biostimulátorok, amelyek használata kifizetődő befektetés megfelelően intenzív termesztési szinten. Igaz ez a Multoleo felhasználására is, amely a hazai piacon már jól ismert, kiváló minőségű alga bázisú biostimulátor. A készítmény a Goemar Laboratories francia vállalat megvásárlásával 2016-ban került az Arysta portfóliójába.

A Multoleo repce-, mustár-, olajtök-, mák-, len-, szója-, cukorrépa és napraforgó kultúrákban engedélyezett biostimulátor, melyet elsősorban energiaigényes fenológiai állapotokban (virágdifferenciálódás és virágzás kezdete között) javaslunk kijuttatni 1,5–2,0 literes dózisban, kapcsolva az egyéb növényvédelmi beavatkozásokhoz. Hatásának alapja az előző cikkekben részletezett PAT technológia, hiszen a GA 142 alga extraktumot tartalmazza kiegészítve 9,5% bórral. Felhasználásakor olyan szituációkban is segít, amikor a növény stresszes körülményeket kénytelen elviselni (szárazság, jégverés stb.), mivel aktiválja a regenerálódásért felelős enzimeket és hormonokat (lsd. PAT technológia és poliaminok).

Felhasználása elsősorban magasabb technológiai szinten lehet gazdaságos, hiszen hozzáadott értéket a biostimulátor kezelésektől akkor remélhetünk, ha a „termesztéstechnológiai kirakós” egyéb elemei is a helyükön vannak már. Másképp fogalmazva, csak egy jól karbantartott „motort” tudunk magasabb teljesítményre ösztönözni, felpörgetni tuninggal, turbóval és más praktikákkal.

Bár a Multoleo sok növénykultúrában rendelkezik engedéllyel, részletesebben most a napraforgóban és repcében történő felhasználásáról írunk.

Multoleo felhasználása napraforgóban

Gyomirtási stressz kezelése

Abban az esetben, ha napraforgó állományokban alkalmazott preemergens, illetve korai posztkezelések fitotoxikus problémákat okoznak (felverődés utáni sárgulás vagy yellow flash tünet), a fitotoxikus tünetek megjelenése után minél hamarabb juttassuk ki a készítményt. Megelőzhető a gyomirtási stressztünetek megjelenése, amennyiben a gyomirtással egy menetben, tankkeverékben juttatjuk ki a készítményt. Ilyen esetekben a Multoleo 2,0 l/ha-os dózisának kijuttatásával csökkenthető a napraforgó regenerációs ideje és az okozott termésdepresszió.

A Multoleo felhasználása az állomány kondicionálására, terméskötődés elősegítésére

A Multoleo felhasználása napraforgóban normál körülmények között első alkalommal a tányérdifferenciálódás időszakában (R1-R2 fázis) ajánlott (8–12 leveles állapot). Ez egy rendkívül energiaigényes fenológiai állapot, ugyanis ekkor vált generatív fázisba a napraforgó, mely megnövekedett tápanyagigénnyel párosul. Ez az időpont általában egybeesik az első gombaölő/rovarölő szeres kezeléssel. Ebben a fenológiai állapotban a készítmény az enzimekkel szabályozott tápanyagfelvétel (nitrogén, foszfor, vas stb.), valamint a fotoszintézis szintjének aktiválásával, a gyökértömeg növelésével javítja a növény tápanyag-ellátottsági szintjét, ezáltal a tányér differenciálódása magasabb szinten megy végbe, közvetlenül hatva ezzel a majdan kialakuló tányérátmérőre. Mivel a készítmény nagy mennyiségben tartalmaz bórt, közvetlenül is javítja a napraforgó ellátottságát ebből a tápelemből, amely már ilyen korai időszakban is fontos.

Kijuttatási praktikák: A tankmix kombinációba minden esetben utolsóként tegyük a Multoleót, mely általában kiválóan keverhető peszticidekkel. A jobb fedettség elérése érdekében, illetve a felszívódás elősegítése miatt adjunk Silwet Star adalékanyagot 0,05%-os koncentrációban a permetlébe.

A csillagbimbós állapotban kijuttatott Multoleo hatással van a terméskötődés mértékére, egyrészt a növény poliamin-termelésének fokozásával, másrészt a készítményben lévő bór közvetlen hatásával a pollen csírázására és a pollentömlő növekedésére. Növeli a kötött kaszatok számát, javítja a tányér kaszatberakódását, illetve csökkenti a léha szemek arányát. A virágzás időszakában esetleg fellépő stresszhatásokat az intenzívebben zajló életfolyamatok miatt a kezelt növény jobban tolerálja, így azok kevésbé hatnak a megtermékenyülés mértékére.

Egyéb abiotikus stresszhatások esetén (pl. jégverés, fagy) közvetlenül a behatás után 1 nappal, de ne azonnal kezeljünk Multoleo-val, hiszen a stresszelt napraforgó csak bizonyos idő eltelte után képes ismételten hatóanyag-felvételre. A készítmény ajánlott dózisa ebben az esetben is 2,0 l/ha, illetve a Silwet Star felületi feszültség csökkentő adjuváns használata ebben az esetben is ajánlott.

A Multoleo felhasználása repcében

Multoleo használata tél végén, a szármegnyúlás időszakáig

Ez a kezelés a kora tavaszi időszakban segíti a repce fejlődését és tél végi regenerációját. Az életfolyamatok, különösen a talajon keresztüli tápanyagfelvétel és a fotoszintézis intenzívebbé válnak a kezelést követően, amely hatással van a becőt hozó oldalhajtások differenciálódására, azok számára és kinevelési potenciáljára. A repce kora tavasszal, alig másfél hónap alatt képzi hatalmas zöldtömegének 2/3-ad részét, amely együttesen zajlik a generatív részek fejlődésével. Ennek köszönhetően a tápanyagokért és asszimilátumokért folytatott versengés, a belső konkurencia a vegetatív és generatív növényi részek között fokozottabb, mint más szántóföldi növények esetén.

Ezért is indokolt a korai és nagy műtrágyaadagok használata tavasszal, kiegészítve olyan kezelésekkel, melyek a növényen belüli tápanyag-konkurenciát a jobb tápanyagellátásnak köszönhetően mérsékelni képesek. Az ebben a fenológiai állapotban kijuttatott Multoleo hatással van a repce belső tápanyag-egyensúlyára a fotoszintézis és tápanyagforgalom stimulálásán keresztül. Az oldalágak fejlődésére gyakorolt hatásával befolyással van a növényenkénti becőszámra, így közvetlenül a termés mennyiségére.
 

Kijuttatási praktikák: a Multoleo a szárormányos ellen alkalmazott rovarölő készítményekkel keverhető, de mindig utoljára tegyük a tartályba. A viaszos levélfelület miatt a Silwet Star adjuváns alkalmazása ajánlott.

Főhajtás zöldbimbós állapota

A Multoleo második ajánlott kijuttatási időszaka repcében. Az algaszűrletben lévő hatóanyagok – főként az oligoszaharidok – hatással bírnak a virágzási hormonok fokozottabb termelődésére (poliaminok szintjére), így önmagukban is elősegítik a jobb becőbekötődést, amire a termékben található bór ugyancsak jó hatással van. Az ebben a fenológiai állapotban kijuttatott Multoleo a terméskötődésre gyakorolt hatásával befolyásolja a növényenkénti becőszámot, a becőnkénti magszám alakulását is, valamint mérsékli a becőelrúgás mértékét. A tápanyagfelvétel fokozása pedig az ezermagtömeg növekedését eredményezheti. Kijuttatása a fénybogár elleni kezeléssel együttesen ajánlott.

Mindezek alapján érthető, hogy a PAT technológia és a Multoleo hogyan képes befolyásolni az olajos növények élettani folyamatainak felpörgetésével azok teljesítményét és miért is gazdaságos használata a napraforgóban és repcében.

Vitéz Péter
Biostimulátor-termékfelelős
Kukorica Termésverseny 2016

A cikk szerzője: Vitéz Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Stresszcsökkentés napraforgóban

Stresszcsökkentés napraforgóban

A mai napraforgóhibridek genetikai potenciálja igen magas. Egyes hibridek 5 tonna feletti termésre is képesek. Ezen termés eléréséhez viszont minden k...

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

Éled a határ!

Éled a határ!

A tél fogságából kiszabadulva végre ébredezik a határ, mozgásba lendülnek a traktorok. A sok esetben későn elvetett őszi búza vagy a vöröslő, liluló r...

Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!