A napraforgótermés ne az „apróságokon” múljon

Agro Napló
A növény szája a gyökere. A lombtrágyázás egy végső eszköz, hogy kigyensúlyozzuk a naprafogó tápelem-ellátottságában mutatkozó kisebb hiányosságokat. Nagyobb hiányosságokat alap-, esetleg starter műtrágyákkal tudunk megszüntetni, míg lombtrágyákkal kisebb hiányokat, alkalmi hiányosságokat korrigálhatunk.

A nemzetközi irodalomból kigyűjtve az összehasonlíthatóság kedvéért a napraforgó és kukorica elemigénye látható az 1. ábrán
1 t/ha-ra vetítve, illetve jelentősebb termések esetén. Az ismertebb kukorica igényéhez érdemes a napraforgó elemigényeit hasonlítani. A sötét színnel jelöltekre fokozottan ajánlott odafigyelni (1. ábra).

A talaj ellátottságát, de inkább hiányosságait, bővített talajvizsgálatból ismerve készülhetünk egyes elemek lombon át történő pótlására. A napraforgó kiterjedt gyökérzete révén jobban tud magáról gondoskodni, mint a legtöbb növény, de egyes elemekből mégis segítségre szorulhat, ha nagyobb termést szeretnénk elérni. Mint olajos növénynek a bórigénye magasabb a kukoricánál. Ezt érdemes lombon át is pótolni, mert különösen meleg napokon a csökkent párologtatás miatt, még ha a talajban van is, azt nem tudja felvenni.

Mit érdemes tudni a bórról?

A talajok bórtartalmát sajnos a bővített talajvizsgálat sem tartalmazza. A bór könnyebben mosódik a talajban, mint a nitrogén, így durva hiánya gyakoribb lehet homok- vagy savasabb talajok esetén. Látványos hiánytünetek, azaz a fejek leesése (1. kép) csak ritkán fordulhat elő, de már látens hiány esetén is romolhat a tányérközép termékenyülése, majd az olajképződés a kaszatokban. A fejek leesésénél a lignifikáció egy adott pontos kerületben nem tud végbemenni és a fej pattanva leválik (2. kép).

A bór felvétele transpiráció függő, még jó talajellátottság esetén is, különösen az egyre növekvő nyári hőmérséklet-ingadozások okán, lehetséges a hiánya napraforgóban. Mozgása a növényben elenyésző, így hiánya a fiatalabb, generatív részekben fokozott lehet. Különösen a nagy termőképességű hibridek, mint például a SY Bacardi, SY Experto meghálálják, ha levélen is kapnak belőle.

A talaj ellátottsági értékeiről kevés az elérhető információ. Argentin vizsgálatok szerint, amennyiben 0,3 ppm-hez képest (100%) csak 0,1 ppm van a talajban, a termésszint csak 80%-os (2. ábra).

Ausztráliában a 0,5 mg/kg bórszintet tartják megfelelőnek a talajban. Sajnos a szokásos talajvizsgálataink erről nem adnak információt, pedig a napraforgó esetében ennek tudása hasznos lenne.

Hazai viszonyok között és gyakorlati tapasztalatok alapján egyszeri fungicides kezelésnél 400–500 g/ha bór hatóanyag, kétszeri kijuttatás esetén előbb 200–300 g/ha, majd virágzás előtt közvetlenül további 300–350 g/ha használata, Amistar Sunnal együtt kijuttatva, pozitív hatású a termés mennyiségére és ami fontos, az olajtartalomra is!

Üssön két legyet egy csapásra, egy menetben mikroelempótlás és top védelem a kórokozók ellen!

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök

Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.

A cikk szerzője: Szeleczki Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AMISTAR SUN – Az élet napos oldala

AMISTAR SUN – Az élet napos oldala

Napraforgóban a legjelentősebb termésnövelő növényvédelmi tényező a kórokozók elleni védelem. A leghatékonyabb megoldáshoz ismernünk kell a kórokozók...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!