Az Alphaplant termékek okszerű alkalmazása napraforgóban

Agro Napló
A napraforgó vetését már nagyon sok helyen megkezdték az április eleji melegebb idő hatására. Ekkor sok helyen már a 20 fokot is elérte a napi hőmérséklet maximuma, és ez a meleg, száraz idő a vetés megkezdésére sarkallt sok gazdálkodót.

Az elmúlt évek tendenciáját figyelve a napraforgó vetésterülete 550 – 600 ezer ha közé tehető, mely a magyarországi szánterületek kb. 12-14%-át fedi le, így az egyik legfontosabb ipari növényünknek számít. Valamennyi talajtípuson termeszthető, azonban a talajvizsgálati eredményeinkre alapozva figyelnünk kell a tápanyag-utánpótlásra. Ugyanis érzékeny a magnézium, kalcium hiányra, valamint a bór nagymértékben befolyásolja az olajtartalmat.

A makro –és mikroelemek pótlásának hatásos módja a lombtrágyázás. A speciális lombtrágyák és növénykondicionálók segítségével növényspecifikusan pótolhatjuk a szükséges tápelemeket. Az Alphaplant napraforgó technológiai csomagjában megtalálhatók mindazon tápelemek, melyre a napraforgónak a fejlődés bizonyos szakaszaiban kifejezetten szüksége van.

A HumicQuattro növénykondicionálónk természetes humusz ásványból kivont huminsavat valamint növényi aminosavat, valamint kelatizált mikroelemeket tartalmaz. A huminsavak, aminosavak könnyen felszívódnak levélen keresztül, alkalmazásukkal csökkentjük a növény saját energiafelhasználását, mellyel így segítjük a gyorsabb fejlődési és érési folyamatokat, valamint a stresszhelyzeteket (aszály, jégverés, herbicid hatás) könnyebben átvészeli a növény. Ezáltal egy biztonságosabb termelés, magasabb hozam érhető el. A HumicQuattro-t kiegészítve az Organit Bórral biztosíthatjuk a termesztés során szükséges bór igényt.

A bór nagymértékben befolyásolja a generatív folyamtok működését, a virág képződését, a megtermékenyülés folyamatát. Hatással van az olajtartalomra, valamint a növények vízmérlegét, vízháztartását is javítja. A HumicQuattro és az Organit Bór együttes használatával növeljük a termésbiztonságot extrém körülmények között is, segítjük a növényt a magasabb hozam elérésében, valamint javul a kaszatermés olajtartalma, a termés minősége.

Hornich Ilona
növényorvos
Alphaplant

A cikk szerzője: Hornich Ilona

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!