2024. április 23. kedd Béla

Gazdatapasztalat: minimum +2 tonna terméstöbblet kukoricában

Agro Napló
A Pannon Starter Mega felhasználói tapasztalatairól kérdeztünk több gazdálkodót. Az elmúlt évek tükrében kijelenthetjük, hogy minden segítség jól jön, ami a kukorica- és a napraforgó-kultúrák kezdeti fejlődésének támogatását szolgálja.

Rudics Bálint, Tolna vármegyei gazdálkodót arra kértük, hogy ismertesse velünk, hogy mekkora területen gazdálkodik és milyen technológiai elemeket használ, amelyek a kapáskultúrák növekedését és ellenálló képességét segíti.

– 150 hektáron termelek, amely területeken van erdő, szőlő, tó és szántó is. Ötféle szántóföldi növénnyel foglalkozom, amelyek a kukorica, napraforgó, őszi árpa, őszi búza, és őszi káposztarepce.

Amíg nem volt ennyire szélsőséges az időjárás, addig a kapásnövények voltak a fő kultúráink, de mára lassan a kalászosok veszik át a helyüket. Természetesen továbbra is nagy figyelmet szentelek a kukoricára és napraforgóra.

A tavaszi kapáskultúrák vetésekor – mióta a magyar piacon elérhető, azóta – a Pannon Starter Mega készítményt használom starterműtrágyaként.

Kísérletező típus vagyok, ezért több házi vizuális kísérletet is végeztem az elmúlt évek során – pontosabban, 15 és 25 kg/hektáros kijuttatási kísérleti eredményekről tudok beszámolni. Minden esetben hagytam olyan kontroll parcellát is, amelyre egyáltalán nem juttattam ki Pannon Starter Mega-t.

A 15 és a 25 kilogrammos területek között nem volt olyan nagy különbség, azonban a kezeletlen kontroll- és a 15 ki­logrammos területek között a betakarításkor legkevesebb +2 tonna terméstöbbletet arattunk le – természetesen a Pannon Starter Mega javára.

Olyan évünk is volt, amikor a kezeletlen terület és a 25 kg/hektár terület között közel +6 tonna különbség lett a mázsán.

Úgy gondolom, hogy a Pannon Starter Mega igazi értéke a páratlanul magas aktív foszfortartalmában rejlik, hiszen a száraz, hűvös tavaszokon a növény még nem tudja felvenni a talajból a foszfort. Be is igazolódott a gyakorlatban, amit a papírforma mutatott, mert tavaly a házi kísérleteimben is sokkal tovább bírta a kukorica aszályos körülmények között a pannon starter megás kezelés mellett, mint azon a táblán, amelyiken nem kapott startert.

Korábban említettem, hogy kísérletező típus vagyok, így több terméket is kipróbáltam – azonban a pannon starter megás területek mindig szebb képet mutattak a konkurens termékekkel kezelt tábláknál.

Ha pusztán a számokra hagyatkozom és kiszámolom grammra vetítve, hogy melyik készítményben van több hatóanyag, akkor is a Pannon Starter Mega végez az első helyen, így ezt éri meg leginkább megvásárolni.

Az új vetőgépünkkel kétféle granulátumot is ki tudok juttatni a vetőmag mellé, így a vetőmaggal a Pannon Starter Mega-t kapja a növény, de vetéssel egy menetben a sor mellé műtrágyát is kap a kukorica.

A készítménytől nem kell félteni a drágább gépeket, berendezéseket sem, nem korrozívabb a többi műtrágyánál, kevésbé boltozódik az anyag és kevésbé ül ki a sarkokra a korábban használt starter műtrágyáknál. Nem kell mindig leengedni nap végén a maradékot a vetőgépből, mert ha tető alatt tároljuk az eszközt, akkor másnapra nem áll bele a granulátum. Én 300 kg-os kis bigbag zsákban rendelek, ami nagyon kedvező kiszerelés számomra.

A környékünkön senkinek sem kell bemutatni a Pannon Starter Mega-t, mert annyira látványos a növény kezdeti fejlődése ahhoz a kultúrához képest, amelyik nem kapja – így a gazdálkodók a tábla széléről észreveszik, hogy milyen szépek, egészségesek az állományok. Termelői ajánlások útján gyorsan népszerűvé vált a Pannon Starter Mega mifelénk.

A Kwizda területi képviselőjével jó kapcsolatot ápolunk, úgy is mondhatnám, hogy baráti a viszony. A kezdetekkor ő ajánlotta nekem a Pannon Starter Mega-t és miután remekül bevált, a részemről még nagyobb lett a bizalom. Szakmai tanácsért is bármikor fordulhatok hozzá.

Hogyan tudnám röviden jellemezni a Pannon Starter Megát? Azoknak ajánlom, akik nem akarnak lemaradni.

A kendőzetlenül őszinte interjú után Pest vármegyébe utazunk, ahol Szalontai Zoltán, zsámboki gazdálkodó fogad minket egy szakmai beszélgetésre. A termelőt egy rövid bemutatkozás után arra kérjük, hogy ismertesse velünk, hogyan támogatja a tavaszi kapáskultúrákat, hektikus időjárási viszonyokra készülve.

– Zsámbokon 1000 ha területen gazdálkodunk társas vállalkozás formájában. 4 alapnövénnyel dolgozunk: 200–250 ha-on búzát, kukoricát, repcét és napraforgót termesztünk.

Piacorientáltan termelünk, így próbáljuk mindig azokat a kultúrákat előnyben részesíteni, amelyek nagyobb hasznot hozhatnak.

A vetésforgóban búza után repce következik, majd kukorica, aztán napraforgó és ismét búza.

A repce után következő kukoricától vannak olyan gazdálkodók, akik mereven elzárkóznak – nálam azonban ez a forgó több mint egy évtizede jól működik, volt már 14 tonnás kukoricám is.

Úgy gondolom, hogy jó nyomon járunk a Pannon Starter Mega készítménnyel és meg vagyok győződve arról, hogy a repce után következő kukorica elindításának sikerében fontos szerepet játszik ez a starterműtrágya.

Volt rá példa, hogy kipróbáltam hasonló készítményt, de azokban kevesebb foszfor hatóanyag volt, ezért maradtam a Pannon Starter Mega mellett.

Nagyon jó vetőgépünk van, ami odateszi a startert a magra és kétféle műtrágyát is tud adagolni. Én 20 kg/hektár dózisban használom és 5 éve rendszeres technológiai elem a gazdaságban.

Még sosem próbáltam ki, hogy kontrollparcellát állítsak be azért, hogy lemérjem a Pannon Starter Mega számszerűsített hasznát, mert ilyen veszteséget a kontrollterületen nem engedhetek meg magamnak – azonban véletlen gépkezelői figyelmetlenségek miatt meg tudjuk becsülni, hogy +10%-os hozamot biztosan köszönhetünk ennek a készítménynek.

Előfordult már, hogy a gépkezelőnk sietett a vetéskor és amikor a tábla végéhez közeledve a Pannon Starter Mega kifogyott a tartályból, nem töltötte fel, hiszen „úgysincsen már sok hátra”. Amikor azonban kikelt a kultúra, majd növekedni kezdett, mindketten meglepődtünk, ugyanis a tábla végétől számított 50 méterre jelentős méretbeli különbség, egyfajta „lépcső” látszott a kezelt és kezeletlen rész között. Ráadásul, nem csak alacsonyabb volt a tábla vége, de még lila is lett – ami egyértelműen a foszforhiány jele.

Ezek után szállóigévé vált nálunk: „A Pannon Starter Megát úgy kell kezelni, mint a vetőmagot: fel kell tölteni, ha kifogy!”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!