Borvidékek csomópontjában az új régiós elosztó raktár

Agro Napló
Új, regionális növényvédő szer elosztó logisztikai raktárt avatott Füzesabonyban az IKR Agrár Kft. Az új raktár fontos lépés a vállalat infrastruktúrája fejlesztésében, mert segíti megvalósulni azt az alapcélt, hogy gyorsan, pontosan tudja szállítási szolgáltatását teljesíteni a termelők felé.

Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője elmondta, három évvel ezelőtt az IKR Agrár Kft. teljesítménye még szerény volt, ám a fejlesztéseknek és a dinamikus és motivált munkatársaknak köszönhetően az elmúlt évben a forgalom elérte a 4 milliárd forintot. Büszkék arra, hogy szakmai befektető a tulajdonos, és éves szinten közel 1 milliárd forintot ruház be a hálózati infrastruktúra fenntartására illetve fejlesztésére. Meggyőződése, hogy e bázis kialakításának is elsősorban a termelők a nyertesei, hiszen a piaci versenyben az integrátor cég így tudja szolgáltatása színvonalát és hatékonyságát növelni. Az inputpiacon nagy a verseny, és e versenyben a pozíciók megtartása a szolgáltatások színvonalával, az áruk minőségével és a korrekt együttműködéssel tartható fenn. Az elmúlt évben a szomszédos telephelyen felépült az AGROTEC Magyarország Kft. testvérvállalat bázisa, amely lehetővé teszi a termelői igények teljesebb körű, együttes kiszolgálását.

Szabó Pál területi igazgató kiemelte, az észak-magyarországi régióban kiemelten fontos a füzesabonyi logisztikai központ. „Három évvel ezelőtt tehetséges fiatalokból álló csapat kezdett el itt dolgozni, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsák az agrár célcsoportnak a speciális igényeket is kiszolgálva. Nem felejthetjük el, hogy a Mátrai, Egri, Bükki borvidék ültetvényei telephelyünk közelségében vannak. Kiemelten fontos feladatunk, hogy megtaláljuk az ültetvényes (szőlő-gyümölcstermelő) célcsoportot, valamint a szántóföldi hagyományos kultúra, illetve zöldségtermelőket szolgáltatásainkkal.

Többek között az ő kiszolgálásukra valósult meg a növényvédő szer elosztó raktár, ahol szezonálisan mindenféle növényvédő szerrel tudunk azonnal szolgálni. Ez pedig hatalmas előny a gazdák számára, hiszen tudjuk, milyen fontos a prevenció – nem lehet szó késlekedésről.” – mondta el a területi igazgató.

Horváth András, a növényvédőszer-kereskedelmi üzletág igazgatója előadásában beszámolt arról, milyen komoly beruházásokat hajtottak végre az utóbbi pár évben. 2011-ben a cég mélypontról kezdett, ám 2015-re sikerült a válságból való kilábalás. Olyannyira, hogy mára a második legnagyobb piaci szereplőjévé váltak a magyarországi növényvédő szer forgalmazásnak – 17 százalék körüli piaci részesedéssel. „Kétezer négyzetméterrel növeltük az összes raktárfelületet, Füzesabonyban és Kecskeméten is régiós elosztó raktárat hoztunk létre. Fontos és szükséges a kapacitás növelése, hiszen ezzel a kiszolgálást tudjuk meggyorsítani. Ne feledkezzünk meg arról a fontos tényezőről sem, hogy mindkét régiós raktár az autópályákhoz, illetve a borvidékekhez közel található.” – magyarázza a szakember.

És hogy milyen szolgáltatásokat nyújt az IKR Agrár Kft.? Ellenőrzött, minőségi termékeket, szaktanácsadást, országos területi képviselői és raktárhálózatot, gyors kiszállítást, ellenőrzött, törvényes működést, kedvező árakat, új termékeket, csomagokat.

Pint Tamás, a terménykereskedelemért felelős szakember a terménypiaci kilátásokról beszélt. Elmondta, az IKR Agrár az elmúlt három évben a top 10 gabonakereskedő közé került, 419 ezer tonna felvásárolt terménnyel, valamint ezenkívül a cégcsoportba tartozó növényolajgyár, az NT Kft. részére 200 ezer tonna napraforgómagot vásároltak fel.
A szakember beszámolt a magyarországi gabona- és olajosmag-termesztés helyzetéről: őszi árpából 218 ezer, repcéből 236 ezer, őszi búzából 1 millió hektár felett vetettek a hazai termelők. A termés az őszi vetésű növényeknél az időjárás vetületében jónak ígérkezik, ráadásul jelentős készletek vannak még a raktárakban, így minden bizonnyal az előző évinél alacsonyabb árszintekre számíthatunk. Pint Tamás beszélt továbbá a napraforgó és a kukorica helyzetéről is. A tavalyi évhez képest csökkenő kukorica és növekvő napraforgó vetésterületre lehet számítani. Elmondta, hogy az idei évben 220 ezer tonna ipari napraforgót terveznek felvásárolni a kiskunfélegyházi növényolajgyár, az NT Kft. alapanyag ellátása céljából.

Hutter Ádám, a szerencsi műtrágyaüzem kereskedelmi vezetője hangsúlyozta, az IKR Agrár Kft. számára elsődleges, hogy talajspecifikus megoldásokat nyújtson a gazdáknak. Felhívta a figyelmet, hogy a tápanyag-utánpótlási terv minden esetben alapos talajvizsgálaton alapul.

Fontos a fenntarthatóság, ezért a saját és más gyártók által forgalmazott termékekkel az adott talaj szükségleteinek legmegfelelőbb tápanyagot biztosítják. Komplex csomagokat is ajánlanak – így ár-érték arányban is a legjobb választás lehet az általuk kínált termék.

Az eseményt végül Csuport Zoltán előadása zárta, az AGROTEC múltjára, jelenére, jövőjére koncentrálva. A cseh illetőségű Agrofert cégcsoport 2013-ban debütált a magyar gépkereskedelmi piacon a New Holland képviseletét ellátó AGROTEC Magyarország Kft. megalapításával. Az akkori 80-as alkalmazotti szám mára 200 főre duzzadt. Az országos hálózatnak köszönhetően Komáromban, Füzesabonyban, Szerencsen, Demecserben, Magyarhomorogon, Szolnokon, Orosházán, Kecskeméten, Szekszárdon, Baján, Szentlőrincen, Enyingen, Sárváron és Marcaliban állnak partnereik rendelkezésére.

-hj-

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!