2024. április 29. hétfő Péter

„Megfelelő lombtrágyával a sírból hoztuk vissza a repcénket”

Agro Napló
A repce termesztése még jó évjáratokban is nehéz feladat: a kártevők az inszekticid hatóanyag-kivonások miatt felszaporodhatnak, miközben a tápanyag-utánpótlásban már egy pár napos csúszás is jelentős terméscsökkenést okozhat.

Az extrém időjárás a megkésett, majd meglóduló állományokkal mindezt már szinte követhetetlenné teszi, így sokan fontolgatják, felhagynak a termesztéssel. Van más út? A Baranya megyei Okor Kft.-nél, ahol a művelésbe vont 1000 hektáron a repce is jelentős teret foglal el, az intenzív technológia részeként alkalmazott folyékony lombtrágyákat látják egyfajta megoldásként.

Ahogy a gazdaság szakértői mondják, az olyan célzott tápelem-összetétellel rendelkező készítmények, mint a Lovo CaN, még egy hiánytünetekkel megkínzott állományt is képes eredményesen termőre fordítani. Növényvédelmi tapasztalatokról és a folyékony lombtrágyák előnyeiről beszélgettünk, amivel a tápanyag-utánpótlás szárazság idején sem kidobott pénz a termelőknek.

Egy pillanatra képzeljük el a következőt:

A már menetrendszerűen téliesen hideg, száraz március végén megérkezik a várva várt jó idő, 18–20 fok van, szárba szökkennek a repcenövények a táblákon, már vágjuk a centit a sárga virágszőnyegig a határban.

Öröm a gazda szemének, igaz?

Akkor képzeletben tegyünk pár lépést a tábla belseje felé is, ahol ez fogad:

Megpuhult, felhasadt, megcsavarodott szárú növények, ráadásul közelről már a levélzet sem azt az egészséges összképet nyújtja, amit várnánk.

Miután a talajmunkákkal, vetéssel egy gazdaság kihelyezte a bankbetéteket a területeire, olyan látvány ez, amit Erdősi Csaba, az Okor Kft. agronómusa szerint minden gazda elkerülne. Az Ormánságban, Szentlőrinc vonzáskörzetében 1160 hektárt megművelő gazdaság szakembere elmondja, mindez annak dacára várta őket a határban, hogy intenzív technológia részeként mindent megadnak a növényeknek. A mostani terményárak mellett ugyanis szinte nincs olyan kezelés, ami ne térülne meg a szezon végén, ha bőséges a termés.

„Szentlőrinc vonzáskörzetében szója, kukorica, őszi búza, őszi káposztarepce, valamint őszi árpa termesztésével foglalkozunk. Minden termesztett kultúránkban intenzív technológiával dolgozunk, sem a műtrágyákon, sem a lombtrágyákon, sem pedig a növényvédő szereken nem spórolunk. Innovatív szemlélettel modern szakmai tudást ültetünk át a gyakorlatba, ehhez én azt teszem hozzá, amit a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen növényorvosként megszereztem. A növénytermesztési munkában a megfelelő input anyagok, jelen esetben termésnövelő anyagok elengedhetetlenek, hogy a termést mennyiségi, minőségi szempontból biztosítsuk, vagy épp kivédjük az extrém időjárás okozta stresszfaktorokat. Annak ellenére, hogy mindezekre ügyelünk, a körülmények folyamatos kihívás elé állítanak minket. Különösen az olyan munkaigényes kultúráknál, mint a repce, ami a legkisebb hibát és késlekedést is súlyos terméscsökkenéssel torolja meg.”

Az olajnövény esetében azért is érte váratlanul Erdősi Csabáékat az állomány problémája, mivel nagy odafigyeléssel, időben elvégezték a kezeléseket.

„A repcénkben az első növényvédelmi kezelést március végére időzítettük, mivel februárban és március kezdetén olyan alacsony volt a hőmérséklet, hogy  nem láttuk indokoltnak korábban belemenni az állományba. A hónap végén rovarölő szert, regulátort, valamint teljes makro- és mikroelemsort juttattunk ki a lombozatra. Egy héttel rá megérkezett a jó idő, amikor elsőre örültünk a növényeknél tapasztalt gyors növekedésnek. Majd szembesültünk azokkal a problémákkal, amelyekről az előzőekben szó volt. A bajok forrásaként korai fagyhatásra, illetve valamilyen tápanyaghiányra gyanakodtunk. Így tanácsot kértünk más tapasztalt gazdálkodótársaktól, valamint kikértük Wirth Bence véleményét az IKR Agrár Kft.-nél. Az IKR-esekkel hosszú évek óta jó a kapcsolat, olyan stabil pont input anyagok, növényvédő szerek terén a szakmai tanácsuk és tudásuk, amire bármikor építhetünk. Nem mellesleg van egy egyedülálló előnyük is: nemcsak kiváló ár-érték arányú termékeket tudnak ajánlani, de időre, gyorsan le is szállítják azokat. Megnézték a táblát, és volt is ötletük: kimaradt ugyanis a kalciumpótlás, amit amilyen gyorsan csak lehet, egy kiváló lombtrágyával, a Lovo CaN-nal orvosoltunk.”

Lovo CaN – repce lombtrágya, ami a sírból is visszahozza a termést

Ma, mikor a piacon túlkínálat van lombtrágyákból, mitől lehet különleges termék a Lovo CaN? A titok nyitját a kultúraspecifikus összetétel jelenti, illetve az, hogy olyan technológiával készül ez a folyékony lombtrágya, ami lépéselőnyt jelent a magyar piacon. Még olyan nehéz terepen is, mint a repce termesztése.

Az előbbieket már Wirth Bence vezeti fel, aki területi képviselőként segíti növényvédő szerek, input anyagok terén a gazdákat az IKR Agrár Kft. Szentlőrinci Területi Központjának vonzáskörzetében.

„Az IKR Agrár Kft.-nek megvan az az előnye, hogy az Agrofert csoport tagjaként tevékenykedik Magyarországon, mely Közép-Európa legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi, vegyipari és élelmiszeripari vállalatcsoportja, amelybe beletartozik Csehország legnagyobb műtrágyaüzeme, a Lovochemie is. A partnerségnek köszönhetően a magyar gazdák egy lépéssel mások előtt próbálhatják ki itthon az üzem legújabb szilárd és folyékony műtrágyáit, lombtrágyáit, amelyek közül 13-at tartunk készleten. Ezeknél lehetőségünk van visszaküldeni a Lovochemie-nek a magyarországi használat tapasztalatait is, így a hazai elvárásoknak is mindig megfelelnek a készítmények. Ezek közül 6 készítmény kimondottan kultúraspecifikusan tartalmazza a tápelemeket, úgy tervezték meg az összetételüket, hogy kihozzák a maximumot az adott kultúrnövényből. Ilyen a Lovo CaN is, amely kiváló ár-érték aránnyal vethető be kalászosok közül őszi és tavaszi árpában, őszi búzában, az olajnövények közül az őszi káposztarepcében, valamint a kertészeti kultúrák közül a paradicsom, paprika, uborka, szőlő és alma esetében. A benne található nitrogén alapvető fontosságú az állomány növekedéséhez, hajtás- és termésnövelő hatással bír, míg a kalcium a sejtfal szilárdságának megerősödéséhez nélkülözhetetlen, így ideális repce lombtrágya is egyben. A kalciumhiányt gondoltuk problémának az Okor Kft.-nél látott repcenövények esetében is. Így bár alapvetően megelőzéshez ideálisak ezek a készítmények, annak köszönhetően, hogy a tápelemeket oldott formában, nagy mennyiségben tartalmazzák, gyorsan lehet velük hiánytüneteket is csillapítani. Ez most is sikerült.”

Mit tapasztaltak Erdősi Csabáék a kezelést követően a problémás repceállományban?

Az Okor Kft. agronómusa szerint bár rekordtermés nem várható idén, de erős közepesre sikerült a mentés, hála a gyors beavatkozásnak a megfelelő termékkel.

„Megelőzni persze mindig jobb a bajt, de a Lovo CaN-nal kiváló áron, gyorsan sikerült a veszteség minimalizálása. Mindezt a profi partneri hozzáállás tette még gördülékenyebbé: bár későn, délután 4-kor jeleztem a területi IKR Agrár központnak, hogy megrendelnénk a repce lombtrágyát, az árut ennek dacára másnap reggel 9-kor át tudtuk venni a raktárukban. A folyékony tápanyag-utánpótlási technológiához nálunk minden adott, van megfelelő gép a kijuttatáshoz, fogadni tudjuk a terméket, így gyorsan orvosolni tudtuk a helyzetet. Az előzetesen már megtekeredett növényeket természetesen ez már nem gyógyította meg, de a visszamaradt állományban mind a csavarodás, mind a repedés problémáját megelőzte. A hiánytünetekkel küzdő társaik pedig anélkül nőtték el a repedéseket 3-4 hét alatt, hogy azok tovább hasadtak volna. Azóta beszéltünk gazdatársakkal, akik hasonlóan jártak. Amíg kalciumpótlás nélkül ott a repedések tovább sokasodtak és borítékolható a termésdepresszió, addig mi a megfelelő lomb­trágyával a sírból hoztuk vissza a repcénket.”

Lombtrágyák, növényvédő szerek az IKR Agrártól: nem csak repcében sikeresek

Erdősi Csaba azt is hangsúlyozza, hogy a termelői munkához természetesen nem csak a repce termesztéséhez ideális lomb­trágyákra számíthatnak az IKR Agrár Kft.-re. „Az őszi műtrágyához szintén az IKR Agrártól szerezzük be a granulált műtrágyáinkat, amelyekkel ugyanúgy elégedettek vagyunk. Használunk még az IKR-től folyékony nitrogénoldatot is, valamint most teszteljük az olyan újdonságokat, mint a Lovospeed lombtrágya, amiben a nitrogén mellett magnézium- és kénkiegészítés, valamint mikroelemcsomag is található. Ahogy tapasztaljuk, a folyékony lombtrágyák használata jó válasz az extrém időjárás kihívásaira is, hiszen akkor is eredményesen dolgoznak, ha a kijuttatás után nem érkezik 15–20 mm bemosó csapadék. Míg más műtrágyaformákban ilyenkor az értékes nitrogén hatóanyag elillanhat, a folyékony technológiának köszönhetően a növények szinte azonnal hasznosíthatják a kijuttatott hatóanyagokat. Mindezt persze fokozza, ha érkezik egy kis csapadék 1 héten belül az állományra, de jelentős a különbség. A termékeken túl ráadásul szaktanácsok, ajánlások terén is jól együtt tudunk működni az IKR Agrárral. Megbízunk Bence tudásában, mivel bizonyította, hogy mindig az igényeinkre és a problémára hangoltan keresi a számunkra ideális megoldást. Ez együtt teszi sikeressé a közös munkát, s így a gazdálkodásunkat.”

Csúcstermés reális ráfordítással? Válassza az IKR Agrár Kft. kínálatában elérhető folyékony lombtrágyákat kultúraspecifikus összetétellel! Területi képviselőink országos lefedettséggel várják megkeresését! www.ikragrar.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!