5 t/ha feletti REKORDTERMÉS REPCÉBEN -az IKR Agrár technológiájával nem szerencsejáték!

Agro Napló
A repcetermesztésben ma már csak emlék a 2O18-as csúcs, amikor mintegy 330 ezer hektáron termett a határban a szántóföldek királynője. A klímaváltozás mellett főként a növényvédőszer-kivonások nehezítik az olajnövény termesztését, 2022-ben újabb csökkenés után már csak 180 ezer hektárt fedett le ez a kultúra. Voltak azonban olyan termesztők, akik szerint „egy növénynél akkor érdemes gázt adni, amikor mások kiszállnak", ez ugyanis várhatóan árfelhajtó erőt jelent majd. Ebbe a táborba tartozik az IKR Agrár Kft. Pécs térségben dolgozó leányvállalata, a pécsváradi AGROVER Kft. is, akiknél az idei rekord repcetermésre pillantva úgy tűnik, megérte a repcére fogadni.

Pécsváradon 5,05 t/ha mennyiségben termett ugyanis az olajnövény, olyan eredmény ez, amire az IKR Agrár leányvállalatának ügyvezetője, Fábián András nem tud példát mondani az utóbbi 28 évből. A szakember hangsúlyozza, fontos tudniuk a termelőtársaknak, hogy van olyan agrotechnika, amivel ez a szép eredmény ráadásul nem szerencsejáték. Az IKR Agrár modern tápanyagai, a forgatás nélküli művelés vízmegtartó erejével és a cégnél kizárólagosan elérhető stabil repcehibridekkel ugyanis az elvárható szint alatt lehet tartani a kockázatokat.

A rekordtermeshez vezető agrotechnikáról kérdeztünk.

 

A JÓ REPCETERMESZTÉSI TECHNOLÓGIA GYENGÉBB TALAJON IS REKORDOT ÉRHET

111,7 hektáros csernozjom tábla, 9 aranykorona értekkel - a pécsváradi rekord szülőhelyet még az idei csapadékosabb évben sem lehet azzal vádolni, hogy a termőhelyi adottságok miatt „lejtett a pálya" a nagy terméshez. Fábián András, az AGROVER Kft. ügyvezetője hangsúlyozza, mindez a tudatos talajállapot-megőrzést célzó talajművelésen is múlik a tápanyagpótlás mellett. Földterületeiken évek óta ugyanis csak elvétve szántanak, a vízmegőrzést elősegítő forgatás nélküli technológiákkal és talajbaktériumok alkalmazásával igyekeznek dolgozni a termőképesség javításán.

„Országszerte nemcsak az aszály vette el az emberek kedvét a repcetermesztéstől, hanem jelentős hatóanyag- es növényvédőszer-kivonások nehezítik a gazdák dolgát. Itt Baranyában is mintegy harmadával csökkent a termőterület, jelenleg 11-12 ezer hektáron dolgozunk repcével a vármegyében. A mi kedvünket ez épp, hogy nem vette el a munkától, úgy gondoljuk ugyanis, hogy amikor mások felhagynak egy kultúra termesztésével, akkor éri meg igazan gézt adni, a kínálat lecsökkenésének ugyanis árfelhajtó ereje lesz. A sikerhez több dolgot kombinálunk. Egyrészt a talajainkat forgatás nélkül készítjük elő, évek óta csak akkor szántunk, ha szerves trágyát forgatunk le. A rekorder repcetábláinkon is szántóföldi kultivátorral, majd rövidtárcsával készítettük elő a magágyat, ez költséghatékonyan képes növelni a talaj tápanyagszolgáltató és vízmegtartó képességét. A folytatásban a sávos művelés helyi viszonyokhoz való alkalmazása lesz az, amivel folytatni fogjuk ezt az utat. Ez a technológia teljesen más tápanyag gazdálkodást feltételez, itt kap szerepet a következő fontos elem, az IKR Agrár Kft. innovatív tápanyagainak használata. A tápanyagok eredményességének ellenőrzéséhez minden évben kísérleteket állítunk be, a kiértékelt eredményeket használjuk fel a munkához."

Az IKR Agrár Kft.-vel közös munka előnye, hogy a tápanyagpótláson túl is számíthatnak a cég tudására a partnerek, komplett termesztéstechnológia érhető el ugyanis valamennyi fontos szántóföldi kultúrához, illetve a precíziós gazdálkodáshoz a talajmintavételezés, talajelemzés, szaktanácsadás vonalan is egyedülálló rendszert kínál az integrátori háttér.

„Fontos megemlíteni, hogy építünk a precíziós gazdálkodáshoz elérhető szolgáltatási háttérre, ami kiemelkedő szakmaisággal érhető el az IKR Agrár Kft.-nél. Georeferált talajmintavételezést, talajelemzést biztosit a csapat minden táblánkon, a fizikai, kémiai vizsgálatok, talajszelvény-elemzések eredményei alapján oksági alapon végzünk célzott tápanyagpótlást, ennek eredményeit minden évben átbeszéljük a szaktanácsadókkal. Ugyanezt az elvet követi a növényvédelem is, minden évben megvitatjuk a növényvédőszer-javaslatokat, majd ezek jó részét alkalmazzuk is a tábláinkon. A technológiát végül a vetőmagfajtávaI stabilizáljuk, ilyen téren általában az IKR Agrárnál kizárólagossággal elérhető típusokat alkalmazzuk, ezeknél ugyanis minden paramétert folyamatosan tesztelnek a magyar viszonyokhoz. Az eredmények szerintem jól látszanak, Pécsváradon 5,05 t/ha mennyiségben arattunk. Olyan rekord ez, amihez az itt töltött 28 év alatt nem tudok hasonlót mondani, egyetlen év volt ez idő alatt, amikor 48 mázsás repcénk lett."

 

MILYEN TÁPANYAGOKAT HASZNÁLTAK A REKORDER REPCETÁBLÁN PÁCS HATÁRÁBAN?

A rekorder repcetáblán az augusztus végi vetéssel az RGT Azurite repcehibrid előírásának megfelelő 5-40 tő/m2 vetési normával kerültek földbe a magok, 45 centiméteres sortávval. Nagy Tamas, az IKR Agrár dél-dunántúli régiójában kiemelt ügyfelekkel foglalkozó key account managere vallja, hogy az itt alkalmazott tápanyagok terén is bevált megoldások hívei voltak, együttműködve a vállalatok agronómusaival.

„A tápanyag-utánpótlásban az IKR Agrárnál rugalmasan válogathatunk az innovatív tápanyagok között, igy mindig megtaláljuk azokat a kombinaciókat, amelyek a helyi sajátosságokhoz, a helyi kihívásokhoz és a kultúrák fajlagos tápanyagigényéhez leginkább illenek. Rumszauer Andrással, az AGROVER Kft. agronómusával egyeztetve, igy bevált alaptrágyákat es tovabbfejlesztett kénes nitrogénműtrágyákat kombináltunk a növények fejlődési fázisaihoz igazodó lombtrágyákkal a területen."

1., Alaptrágyázás Hunfert 8-20-28 NPK komplex műtrágyával, 200 kg/ha dózisban kijuttatva

A mezoelemeket is tartalmazó, melegen granulált műtrágya őszi es tavaszi kultúrákban egyaránt ideális tápelemhatást biztosit a fejlődő növénykultúráknak. Magnéziumkiegészítése fokozza a fotoszintetikus aktivitást, a gyorsuló energiafolyamatoknak köszönhetően a növények hatékonyabban építik be a termékben található tápelemeket.

2., Fejtrágyázás Ensin és Dasa műtrágyák kombinációjával

Az Ensin speciálisan kénigényes növények fejtrágyázáshoz vagy kénhiányos területek javításához megalkotott tápanyagát Pécsváradon 240 kg/ha dózisban alkalmaztak. A műtrágya 26%-os nitrogén hatóanyag-tartalmán túl 13% kénkiegészítéssel készül, ami rendkívül jól oldódó és a növények számára azonnal hasznosítható szulfát formában van jelen. A tápanyag további előnye, hogy nitrifikációgátló adalékot is tartalmaz, így 8-12 hetes hatástartamával akár egyetlen kijuttatás is lefedi a növény tápanyagszükségletét a teljes tenyészidőszakban.

A fejtrágyázást a területen 200 kg/ha kijuttatott Dasa műtrágyával egészítették ki. A tápanyagot kimondottan kiegészítő fejtrágyának vagy alaptrágyának szánták, olyan kénigényes kultúrákban, mint a mustár vagy a repce. Ez a műtrágya nem szabályozott tápanyag-feltáródású, 26%-os nitrogéntartalmából 70% ammóniumként, 30% nitrát formában van jelen a műtrágyában. Kéntartalma 13%.

3., Lombtrágyázás Borosan Forte es Lovosur lombtrágyákkal

A nemcsak mennyiségre, de minőségre is kiváló termést a repcetáblákon két IKR Agrár lombtrágya fenofázisokhoz illeszkedő alkalmazásával biztosították Pécs térségében. A Borosan Forte a virágzás, megtermékenyülés folyamatait támogató bórt tartalmazza könnyen felvehető formában a kultúrnövények számára. Az őszi es tavaszi kijuttatások kombinációjával a bórpótlás folyamatos, igy a virágzás, kötődés és az ezermagtömeg is a várakozásoknak megfelelően alakulhat a növényeknél. A lombtrágyát 2 l/ha dózisban juttattak ki a rekorder táblán.

Levéltrágyák terén a magas nitrogénhatóanyag-tartalmat kénnel kombináló Lovosurt alkalmaztak még a repcében, szinten 2 l/ha dózisban. A termék karbamid- es ammóniumnitrogén-tartalma hatékonyan támogatja a zöldtömeg fejlődését, míg a levélzeten a szilárd tápanyagformánál 8-20-szor gyorsabban felvehető kén a beltartalmi mutatókat javítja kiváló hatásfokkal.

RGT AZURITE REPCE VETŐMAG AZ IKR AGRÁRTÓL: EGY„ÖSZVER", AMI BÁRHOL MAGAS TERMÉSRE KÉPES

A pécsváradi földeken az RGT Azurite vetőmagjával vetett a gazdaság. A nagy, akar 6 t/ha terméspotenciállal bíró középérésű repcehibrid 47-49%-os olajtartalmú termést hoz, amihez a vetés intervallumát augusztus 20. és szeptember 15. között kell kijelölni. Jó tulajdonságai közül magas termetét, elágazó képességét, jó szárszilárdságát, tél- és pergésellenállását dicsérik ismerői. Közéjük tartozik Fábián Andras is.

„Az Azurite repcefajta egy magas termőképességű öszvére a szántóföldeknek. Gyakorlatilag mindegy, milyen körülmények közé kerül, jól érzi magát, értékeli az intenzív technológiai elemeket, amikkel az eredményeket szeretnénk növelni. Évek óta stabil eleme a portfoliónknak.

Kiváló repcetermes reális ráfordítással?

Válassza az IKR Agrár tápanyag- utánpótlási technológiáját és repcevetőmagjait!

www.ikragrar.hu

A cikk szerzője: -X-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegye...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!