2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A szakértő figyelmeztet: könyörtelen aszályban a mezőgazdasági biztosítás olyan alapvető, mint a vetés!

Agro Napló
Az aszálykár 2022-ig mostohagyermeknek számított a kockázati események terén a gazdálkodóknál. A problémát nem az jelentette, hogy a termelők nem ismerték volna a tartós vízhiány jövedelemcsökkentő hatásait. A visszatartó erő inkább a jogi háttérből fakadt: aszály esetében ugyanis a jogszabályok szerint 50%-os terméskiesés felett téríthet a biztosító.

A nyár derekára azonban a 300 ezer hektárnyi kukorica- és 200 ezer hektárnyi napraforgó-állomány esetében eddig sosem látott 100%-os terméskiesés mindent felülírt.

A szakértők egyetértenek, ilyen körülmények között a felelősségteljes gazdálkodás azzal kezdődik, hogy a vetéssel azonos napon megkötjük az „A” típusú mezőgazdasági biztosításunkat. Ezzel úgy csökkenthetjük a hektikus csapadékeloszlás okozta kárt, hogy akár a biztosítási díj 70%-a év végén visszajár.

Szollingerné Böröcz Renáta biztosítási szakértő szerint külön megéri termésbiztosításunkat olyan elkötelezett, régi integrátoroknál igénybe venni, mint az IKR Agrár Kft. A díjakat itt ugyanis az integrátor rendezi a biztosítóval, így a szerződéskötés után 24 órával a biztosítás már él. Ráadásul ilyen partnerrel a termény számára a védőhálót csak minimális ideig kell megfinanszírozni. Az IKR Agrárnál kukoricában például a biztosítási díjat márciusi szezonkezdet után – akár terményben – elég október 31-ig rendezni, decemberben pedig már érkezhet is a visszatérítés a gazdaság bankszámlájára.

Mi számít aszálynak a mezőgazdasági biztosításoknál?

Az előzetes várakozások szerint a csak kukoricában 2,1–2,4 millió tonna terménykieséssel nehéz megőrizni a higgadtságot az aszály témájában. Azonban a termelőknek tudniuk kell, a kártérítési rendszeren belül a biztosítók felé feketén-fehéren meghatározott, mikor beszélhetünk aszálykárról. A pontos megfogalmazást azért is érdemes ismerni, mert ez eltér például a szaktárca által alkalmazott aszálykárleírásoktól.

Aszálynak biztosítás terén azt tekintjük:

1. Amikor számszerűsítve 30 egymást követő napon belül nem hullik csapadék.

2. Esőzés esetén a csapadék mennyisége 30 napon belül nem lépi túl a 10 mm-t.

3. 30 napon belül úgy hullik le akár 25 mm csapadék, hogy eközben az átlaghőmérséklet legalább 15 napon túllépi a 31 Celsius-fokot.

Ne várjunk a mezőgazdasági biztosítás megkötésével: a díjat nem befolyásolja a dátum, viszont a kártérítést bukhatjuk!

Az eddigi statisztika azt mutatta, hogy egy szezonban 10 gazdálkodóból legalább 1-et érintenek az időjárás okozta károk a termésben, azonban az IKR Agrár szakértője szerint a szomorú 2022-es évben minden statisztikát ki kellett dobni az ablakon. Egyetlen egy tény nem változott, csak még hangsúlyosabbá vált: a gazdáknak megéri a biztosítás, ez ugyanis az IKR Agrár esetében is minden évben milliós károktól óvja meg a partnereket.

„Az IKR Agrár Kft. 2011 óta kínál mezőgazdasági biztosításokat a többszörös Év Biztosítója-díjas Groupama Biztosító termékein keresztül. Az ő statisztikáikon keresztül látjuk, hogy évről évre sokszorozódnak a káreset-bejelentések az agráriumban. Az arány már 2021-ben is másfélszerese volt az előző évinek, a katasztrofális 2022-es szezont pedig még nem is látjuk ilyen téren magunk előtt. A kárenyhítési alapba amúgy is kötelező befizetniük a gazdálkodóknak, de ennél egy piaci biztosítással nagyobb biztonságban tudhatják magukat. Egy piaci biztosításnál ugyanis a kártérítés mértékét végül nem befolyásolja a kárenyhítési alap összege, nem kell figyelembe venni a megyei termésátlagot, üzleti alapon finanszírozza a biztosító a kiesést a szerződésben rögzítettek alapján. Jó évben nehéz a jó biztosítást a „rossztól” elválasztani, hiszen ilyenkor mindkettő kidobott pénznek tűnhet. Azonban olyan években, mint a mostani, fontos, hogy olyan partnerrel kössünk szerződést, aki megtéríti a veszteségeket. Az IKR Agrár és a Groupama Biztosító maximálisan megbízható, a partnereink szinte kivétel nélkül 100%-ban jogosulttá váltak a kifizetésekre a korábbi években” – hangsúlyozza az IKR Agrár Kft. biztosítási szakértője.

Szollingerné Böröcz Renáta rámutat, az is hasonlóan fontos, hogy az aszály korábban említett megfogalmazása miatt ne várjanak ki a termelők a biztosítások megkötésével.

„Az aszály leírásában szereplő 30 egymást követő nap miatt vannak termelők, akik az utolsó pillanatig kivárnak, mivel úgy gondolják, „30 nap sosem lesz egymás után, amikor nem esik”. 2022 megmutatta, hogy többé nem éri meg ezzel hazardírozni. Több káresetet is láttunk idén, amikor a kivárás miatt az utolsó biztosításkötési napot követően (május 31.) nem telt el a kötelező 30 nap az aratásig, így mindegy, mekkora aszály sújtotta az állományt, a termelők nem tudták érvényesíteni igényeiket. Ez különösen szomorú példa, hiszen a biztosítási összeget nem befolyásolja a szerződéskötés dátuma, a termelő így idejekorán minimalizálhatta volna a terméskiesés kockázatát.

Mit takar a növénybiztosításoknál sokat emlegetett 50%-os önrész?

A szakértő szerint az aszálykárra kötött biztosítások kapcsán fontos még tisztázni, mit is jelent az a kitétel, hogy csak 50%-os terméskiesés felett téríti meg a kárt a biztosító.

„A piaci alapú mezőgazdasági biztosításoknál a gazda előre meghatározza, hogy az adott állományban egy hektárról várhatóan milyen árumennyiséget fog betakarítani az adott évben. Egy 8 t/ha várt őszi búza esetében az 50%-os önrész azt jelenti, hogy a biztosító akkor fog kártérítést megítélni, ha a betakarított terménymennyiség az állományban 4 t/ha alatt alakul. Ennél a példánál maradva: ha 8 helyett 3 t/ha lett az üzemi átlag, a biztosítótársaság a szerződés értelmében 1 tonna termény után fizet kártérítést a szerződésben szereplő áron.

Szollingerné Böröcz Renáta hangsúlyozza, a fentiek nem a biztosítótársaságok kénye-kedve szerint alakulnak, a károk megállapítását és megtérítését pontosan szabályozzák a jogszabályok, és ettől a biztosítók nem térhetnek el.

„Káreseménykor az eddigi bevett rutin a következő volt az IKR Agrár Kft.-nél kötött mezőgazdasági biztosításoknál: a partner letöltötte a honlapunkról a kárfelvételi lapot, ahol leírta a részleteket, megadta az elérhetőségeit. A Groupama Biztosító saját kárszakértői a bejelentést követően 5 napon belül felmérték előzetesen a káreseményt, amit egy második kárfelmérés is követett a betakarítás idején. Ezután döntöttek a kárigényről, majd a lehető leghamarabb intézkedtek a kártérítési összeg átutalásáról a termelő bankszámlájára. Az Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs 5 pontos intézkedési csomagja miatt mindez a jövőben változhat. A hitelmoratóriumot, takarmányszállítási támogatást, vízhasználatot és annak energiaköltségeit érintő intézkedések mellett szerepel a cselekvési tervben a kártérítési összegek megítélésének és folyósításnak gyorsítása is. Látnunk kell, hogyan tudjuk mindezt beilleszteni a mezőgazdasági termelőmunka mindennapi gyakorlatába, és ennek tükrében igyekszünk a partnereknek ezen a téren is a legjobb javaslatokkal, megoldásokkal szolgálni.”

Mezőgazdasági biztosítások az IKR Agrárnál: a Groupama Biztosító Zrt. termékei pofonegyszerű ügyintézéssel érhetőek el

Az IKR Agrár Kft. partnerei számára ma hagyományos és államilag támogatott mezőgazdasági biztosítások is elérhetőek az ország valamennyi lényeges szántóföldi, zöldség- és gyümölcskultúrájában.

„Egy termeltetési szerződésnél gyakorlatilag hitelt nyújtunk az inputanyag-vásárláshoz a partnereknek, amire a termény a fedezet. Ilyen esetben elvárás, hogy rendelkezzenek növénybiztosítással. Amennyiben ezt nálunk kötik, akkor ráérnek utólag, akár termény alapon ezt rendezni. A partnereknek így nem áll a biztosítási összegben egyetlen forintjuk sem, mégis mindenki biztonságban tudhatja a befektetését. Kényelmes és korrekt megoldás mindkét félnek. Díjtámogatott növénybiztosításokat nálunk jégverésre, viharkárra, őszi, téli és tavaszi fagykárra, aszálykárra, árvízre, felhőszakadásra egyaránt köthetnek. Minden esetben az „A” típusú, díjtámogatott növénybiztosítások megkötését szorgalmazzuk. Ez ugyanis mind a 8 kockázati eseményre kiterjed, a díja bár magasabb, azonban ezt kompenzálja, hogy itt a legmagasabb a visszatérítés aránya is az év végén. Ár-érték arányban ez a legjobb forma, hogy biztonságban legyen a termés a földeken.

Fontos még, hogy csak a komplex „A” típusú biztosítás keretében van lehetőség aszálykár biztosítást kötni. Ezen a téren mindenképp tudniuk kell a termelőknek, hogy aszály miatt várhatóan drasztikus áremelés várható a biztosító társaságoknál.

Hogyan köthető mezőgazdasági biztosítás az IKR Agrárnál?

Az IKR Agrárnál elérhető mezőgazdasági biztosítások megkötéséhez keressék a területileg illetékes üzletkötőket. Ajánlatot cégünk megújult honlapján keresztül is kérhetnek:

ikragrar.hu/novenybiztositas

 

Szeretné minimalizálni az aszály jelentette kockázatokat gazdaságuk jövő évi munkájánál?

Bízza terménye védelmét az IKR Agrárra, akár terményalapú finanszírozás részeként!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Víz, ami kincs

Víz, ami kincs

A 2022. év tavasza és nyara durván bizonyította, hogy hazánkban a növénytermesztésben minimum tényező a csapadék, a növények által a talajból felvehet...

A csapból is az aszály folyik

A csapból is az aszály folyik

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szi...

Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!