2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Huszár aktív – a magyar huszár

Agro Napló
A Bayer CropScience – mint a világ vezető mezőgazdasági vállalatának – fejlesztői már a jövőre gondoltak, amikor – többek között a kétszikűek rezisztenciája elleni küzdelem jegyében – megalkották a Huszár aktívot. Ez a készítmény 2014-ben érkezett meg Magyarországra, és már az első szezonban sok gabonater-
mesztő megkedvelte.

A Huszár aktív az immár klasszikus jodoszulfuron és mefenpir széfener mellett 2,4-D-EHE-t, azaz 2,4-D-etil-hexil-észtert tartalmaz. A 2,4-D észter formájának előnye a változatlan gyomirtó hatás mellett jelentkező jobb toxikológiai profil, jobb felszívódás és keverhetőség. A Huszár aktív összetétele: 10 g/l jodoszulfuron, 377 g/l 2,4-D-EHE és 30 g/l mefenpir-dietil széfener. Formulációja OD, melynek számos előnye van, a gyorsabb felszívódástól a jobb esőállóságig. A Huszár aktív mellé – magasabb dózisának (1 l/ha) és a benne lévő adjuvánsoknak köszönhetően – felesleges Mero vagy más olajos adjuváns hozzáadása.

Hatóanyagok

A Huszár aktív fő hatóanyaga a jodoszulfuron, mely teljes dózisában (10 g/ha) kerül kijuttatásra. A jodoszulfuron, egyedülálló módon, egy- és kétszikű gabonagyomok ellen önmagában is kiváló hatékonysággal rendelkezik. A Huszár aktív kétszikűek elleni hatását is elsősorban ez a hatóanyag nyújtja.

A hozzávetőlegesen féldózisú 2,4-D-EHE szerepe kettős: (a) gyomirtó szerként működik, illetve (b) egyfajta „aktivátor” szerepet tölt be azáltal, hogy bizonyos esetekben érzékenyebbé teszi a gyomnövényeket a jodoszulfuronra. Ennek figyelembevételével a 2,4-D-EHE a következő módon egészíti ki a szulfonil-karbamid hatást:

  • az érzékeny kétszikűek esetén gyorsítja a tünetek kifejlődését, és fokozza a hatásbiztonságot nehezített viszonyok (pl. túlnőtt gyomok, viaszos levelek) esetén,
  • az ALS-gátlókra kevésbé érzékeny kétszikűek időben való kezelése esetén nemcsak gyorsítja a tünetek megjelenését, hanem a végső hatékonyságot is javítja.
  • a kevésbé érzékeny kétszikű fajok (pl. veronika-félék) a kezelés idejére sokszor elvirágzanak, és kilépnek a gyomirtó szerekre érzékeny stádiumból. Ilyenkor segít a 2,4-D-EHE „aktiváló hatása” azáltal, hogy hormonként működve stimulálja, „újraindítja” a gyomnövények életfolyamatait (azaz aktiválja a gyomokat), melyek ezáltal érzékenyebbé válnak a jodoszulfuronra. Ezt a jelenséget összefoglalóan a „korrezisztencia” megtörésének hívhatjuk.
  • Formuláció

    Az OD a Bayer CropScience saját formulációs technológiája. Kipermetezéskor a készítmény felületaktív anyagai a permetcseppek külső felületére kerülnek és töredékére csökkentik azok felületi feszültségét. A csepp így a becsapódáskor nem pattan le, hanem megtapad és elterül. A hatáskifejtéshez szükséges hatóanyag-mennyiség a levélen marad.
A szétterült permetcseppből a víz gyorsan elpárolog, az olaj mikrocseppek pedig befedik a hatóanyag molekulákat. Az eső ekkor már nem tud hatékonyság-csökkenést okozni.
A hatóanyagok az olajos fázisból igen gyorsan felszívódnak, s a levél belsejében azonnal kifejtik hatásukat.

    Biológiai hatás

    A Huszár aktív két gyomirtó hatóanyaga két teljesen különböző hatásmódot képvisel.
A jodoszulfuron ALS-gátló, a 2,4-D-EHE hormonhatású. Az optimalizált aránynak és a kitűnő formulációnak köszönhetően a hatóanyagok között szinergizmus lép fel, a Huszár aktív tehát többet tud, mint a hatóanyagokat tartalmazó szólótermékek arányos elegye.

    Hatásspektrum

    A Huszár aktív széles hatásspektrumú kalászos gyomirtó szer, mely kiváló hatékonysággal rendelkezik jó néhány fontos egyszikű gyomnövény és a kétszikű gyomok igen széles skálája ellen. A készítmény hatékony többek között a következő egyszikű gyomok ellen: nagy széltippan, vadzab (fejlettségtől függően), kanáriköles és perje-félék (Lolium- és Poa-fajok egyaránt). Parlagi ecsetpázsit ellen a Huszár aktív nem hatékony. A kétszikűek közül említésre méltó a mezei acat, a ragadós galaj, az árvakelésű napraforgó, a parlagfű,
az ebszékfű, a kamilla, a mezei pipitér, a pipacs, a tyúkhúr, a szarkaláb-félék, a vadrepce, a pásztortáska, a búzavirág, a repcsényretek, a disznóparéj-félék, a fehér libatop, a veronika-félék, az árvacsalán-félék, a mezei árvácska és a zsombor. A sort természetesen még hosszan lehetne folytatni. A szulfonil-karbamidokra kevésbé érzékeny kétszikű gyomok azok, amelyeknél a 2,4-D-EHE a legtöbb esetben hatékonyság-javulást hoz. Ide tartoznak például a veronika-, illetve árvacsalán-fajok és a mezei árvácska. Késői kezelésnél ezeknél a fajoknál jól érvényesül az említett „aktiváló” hatás is.


    A Huszár aktív felhasználása

    Kultúrák: a Huszár aktív felhasználása Magyarországon őszi búzában, rozsbúzában (tritikáléban) és rozsban engedélyezett. Árpában való alkalmazása nem javasolt, mert egyes fajták érzékenységet mutathatnak, és a készítmény depressziót okozhat.

    Dózis: a Huszár aktív dózisa minden kultúrában és kijuttatási időben egységesen 1 liter/ha.

    Kijuttatási idő: a Huszár aktív a kultúra bokrosodásának közepétől (BBCH25) a két szárcsomós stádiumig (BBCH32) használható fel. Őszi gyomirtásra a 2,4-D-EHE tartalom miatt nem alkalmazható.

    A Huszár aktív gyomirtó tudását akkor tudja maximálisan hozni, ha az érzékeny egyszikűek 1-3 leveles korában, de – a vadzab kivételével – legkésőbb a gyomok bokrosodásának végéig kijuttatjuk. Amennyiben a cél elsősorban valamely egyszikű gyomnövény elleni védelem, a kijuttatás idejét ahhoz kell igazítani. Korábbi alkalmazással jobb eredményt érhetünk el!

    Kétszikű gyomok esetén az optimális stádium a 2–4 lombleveles állapot, de legkésőbb a 6–8 leveles stádiumig kell kijuttatni. Így a gyomok elleni védekezés szempontjából az optimális kijuttatás a gabona szárba indulás kezdetéig (BBCH30) terjed. Sokszor előfordul viszont az, hogy az optimális stádiumban nem lehet szántóföldi munkát végezni. Ezért előnyös, hogy a Huszár aktív a gabona kétszárcsomós állapotának végéig biztonságosan kijuttatható.

    Mezei acat elleni védekezésnél különösen fontos a jó időzítés: a hajtások döntően tőlevélrózsás, max. 15 cm-es fejlettségénél permetezzünk!

    Egyéb szempontok: a Huszár aktív teljes hatáskifejtéséhez 7–10°C hőmérséklet szükséges. Ne kezeljük vele a gabonát, ha fagyos éjszaka várható, vagy az állomány valamilyen okból (rossz áttelelés, vízborítás, betegségek) súlyosan stresszelt állapotban van.

    Tankkeverékek: olajos és más adjuvánsokkal jól keverhető, de ezek hozzáadása általánosságban szükségtelen és a legtöbbször nem fokozzák a Huszár aktív hatékonyságát. Mégis előfordulhatnak olyan szélsőséges esetek, amikor javasolható 1 l/ha Mero hozzáadása a permetléhez. Ilyenek lehetnek pl. a nagyon erős vegyes gyomfertőzés, túlnőtt egyszikű gyomok, vagy extrém acatfertőzés.

    A 2,4-D tartalom miatt a Huszár aktívot ne juttassuk ki nagy dózisú UAN, vagy más ammónium-nitrát tartalmú műtrágyával együtt. Cerone-val való keverése sem javasolt.
Levéltrágyák keverése előtt győződjünk meg a fizikai keverhetőségről. Ilyen esetben használjunk nagyobb lémennyiséget, illetve kerüljük a nagy hőségben, tűző napon való kezelést, és a további tankkeverék partnerek alkalmazását.


    Utóvetemény: ebből a szempontból a Huszár aktív megítélése azonos a Huszár OD-vel: a kalászos betakarítását követő őszön érzékeny kétszikű kultúra (pl. repce) is vethető, ha a Huszár aktív kijuttatása és a vetés között 120 nap eltelik, és ezalatt legalább 100 mm csapadék hullik. Ebben az esetben is javasolt a talaj 15–20 cm mély megművelése.

    Helyettesítő kultúra: ha a Huszár aktívval kezelt őszi gabona valamilyen okból (fagy, vízborítás stb.) kipusztul, 15 nap után a talaj elművelése nélkül tavaszi búza vethető. A talaj megfelelő elművelése esetén 15 nap után tavaszi árpa, 30 nap után pedig kukorica is vethető.

    Rezisztencia megelőzése

    A Huszár aktív a hatásspektrumába tartozó kétszikűek vonatkozásában a rezisztencia megelőzés kiváló eszköze. Hatóanyagai két különböző HRAC (herbicid rezisztencia akció bizottság) osztályba tartoznak: a jodoszulfuron a „B” osztályba, míg a 2,4-D-EHE az „O” osztályba tartozik. A jövőben egyre inkább követelmény lesz, hogy olyan új készítmények kerüljenek széles körű gyakorlati alkalmazásra, amelyek több, egymástól távoli HRAC osztályba tartozó hatóanyagot tartalmaznak, s ezáltal képesek a gyomrezisztencia kialakulását megelőzni. A kétszikű gyomok vonatkozásában a Huszár aktív ennek a követelménynek kiválóan megfelel.

    Ajánlás

    Kedves Olvasó, ha az Ön gabonatábláiban nagy széltippan, vadzab, vagy perje-félék is károsítanak a kétszikű gyomok (pl. mezei acat, ragadós galaj, ebszékfű, árvakelésű napraforgó) mellett, a Huszár aktív az Ön gyomirtója! A változatlan egyszikű hatáson túl biztonságosabb, esetenként gyorsabb kétszikűek elleni hatékonyságot nyújt Önnek a Bayer új kalászos gyomirtó szere, s mindezt igen kedvező költségszinten. Javasoljuk, hogy feltétlenül használja a 2015. évi tavaszi gyomirtási szezonban a Huszár aktívot, a magyar huszárt!

    Farády László, Bayer CropScience

    A cikk szerzője: Farády László

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!