FMC-megoldások a szélsőségek leküzdésére

Agro Napló
Innovatív és eredményesen alkalmazható technológiai sort állított „hadrendbe” 2023-ra az FMC-Agro, melyet nagy plénum előtt a III. Szántóföldi Webkonferenciáján mutatott be a főbb kultúrákat górcső alá véve, s amely technológiák arra hivatottak, hogy az előttünk álló éghajlati, gazdasági és EU-szabályozási kihívásokkal szemben ne csak termésbiztonságot jelentsenek a termelő számára, hanem alkalmazásukkal kézzelfogható nyereség is realizálható legyen.

A rendkívüli aszály okán a kukorica volt a 2022-es év vesztes növénye, várhatóan a vetésterülete kevesebb lesz, mint a tavalyi évben volt. A kukorica növényvédelmében a legnagyobb költséget jelentő beavatkozás a gyomirtás, sikere több tényezőtől is függ, de elsősorban a csapadékviszonyok határozzák meg annak eredményeségét. Ary Krisztina kiemelte: kedvezőtlen éghajlati körülmények között is – immáron 100 000 hektáron – bizonyított a Diniro® Gold gyomirtó szer csomag a széles hatásspektrumának, talaj- és levélhatásának, rugalmas kijuttathatóságának és kiváló szelektivitásának köszönhetően. Igazodva a terbutilazin rendelethez (terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni) az FMC egy új gyomirtó szer csomagot is kínál Diniro® Flex néven, amely kombináció a Successor® 600 gyomirtó révén fokozott tartamhatással és megerősített egyszikű hatással rendelkezik.

Hazánk időjárása rendkívül módon kedvez a gombafertőzések kapuját megnyitó kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke által okozott kártételek terjedésének – hangsúlyozta Papp Anita.

A rovarmegfigyelést, adatfeldolgozást, és a permetezési tervek elkészítését segítő ingyenes Arc™ farm intelligence alkalmazás 2022 óta támogatja a termelőket a megalapozott döntések meghozatalában. Az applikáció 2023-tól új szolgáltatásokkal bővül, úgy mint időjárási adatok, kártevő előrejelzés és üzenetközpont. Ez utóbbi biztosítja az FMC szakembereivel való közvetlen kommunikáció lehetőségét. A lepkekártevők elleni védekezésben a gazdálkodók már régóta számíthatnak az FMC Coragen® 20 SC rovarölő szerének biztos hatására – emelte ki Hőgye Szabolcs. A tavalyi évben legnagyobb területen használt felszívódó készítmény óriási előnye, hogy kijuttatása rugalmasan időzíthető, amely a 2022-es évben is tapasztalt elhúzódó rajzás (10 nap) során is biztos védelmet jelentett a károsítókkal szemben.

A napraforgó területében egyértelműen növekedés várható, a vetésterület megközelítheti a 800 000 hektárt. Köszönhető mindez a jelentős hazai feldolgozókapacitásnak, továbbá a biztonságos növényvédelmi technológiák jelenlétének – tájékoztatott Botlik Illés. Egyre korszerűbb Express™-toleráns hibridek jelennek meg a piacon, a nemesítőházakkal együttműködve dolgozzák ki a leghatékonyabb technológiákat. 2022-ben a már 240 000 hektáron termesztett Express™-toleráns napraforgó alapkezelésére az egyre szűkülő kínálatban az egyszikűek ellen a Successor® 600 gyomirtó szer jelentheti a megoldást. A készítmény amellett, hogy a magról kelő egyszikű gyomok ellen hatékony, mellékhatásként késlelteti és harmonizálja a kétszikű gyomok kelését is, ezáltal segíti a termelőt a későbbi állománykezelés időzítésének pontos beállításában. Az állomány gyomirtására a kétszikűek és évelő kétszikűek (pl. mezei acat) ellen az Express™ 50 SX®, illetve  a szélesebb hatásspektrummal rendelkező (vadkender, varjúmák, szerbtövis, csattanó maszlag, parlagfű gyomok ellen), megfelelő toleranciájú hibridek esetén alkalmazható Evorelle® Express™ gyomirtó szerek szerepelnek a kínálatban. Botlik Illés az Express™ készítmények előnyét hangsúlyozva kiemelte: nincs utóvetemény-korlátozás, kiváló a készítmények szelektivitása, valamint az osztott kezelés jóvoltából a gyomok fejlettségéhez igazítható a kijuttatás.

A 2023-as esztendő nyertesei várhatóan a kalászos növények lesznek, erre utalnak a jelentősen növekvő vetésterületek és a jelenleg biztató képet mutató állományok is. Az őszi gyomirtások elmaradása, valamint az enyhe tél a korán elvégzett tavaszi gyomirtást követeli meg az érintett területek gazdálkodóitól – hívta fel a figyelmet Takács Gábor. Ehhez, a kora tavasszal akár 0 °C-os hőmérséklettől is kijuttatható, ezáltal a korai védekezés lehetőségét biztosító Aurora® Gold gyomirtó szer csomagot kínálja az FMC. A később kelő gyomok ellen a széles hatásspektrummal rendelkező Granstar® SuperStar kalászos gyomirtó szer kombináció alkalmazását javasolják, akár a kalászosok zászlósleveles állapotáig. A kombináció az összes jelentős kétszikű gyomnövény ellen hatékony és nagyon rugalmasan használható. A vetésfehérítők ellen ajánlott hatékony rovarölő szer
a Rapid® CS, amely kitűnően bizonyított az elmúlt években és kereskedelmi csomagban a Granstar® alapú gyomirtó szerekkel együtt is megvásárolható.

Kultúrától függetlenül javasolják az FMC szakemberei a RhizoMagic™ folyékony növény- és talajkondicionáló, stresszoldó készítményt, amely szerves anyagokban gazdag természetes tengerialga-kivonattal, növényazonos L-aminosavakkal, nitrogénnel, foszforral, káliummal és kiegyensúlyozott mikroelem-tartalommal támogatja a növények fejlődését. A készítmény hatásosságáról konkrét számokkal alátámasztott termelői tapasztalatok kerültek nyilvánosságra a konferencia keretein belül, amelyet Ön is megtekinthet, ha visszanézi a rendezvényt az FMC-Agro YouTube-csatornáján.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!