Medallon Premium 2020.

Agro Napló
Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszanyerjük a termőföldjeink kultúrállapotát!

Összehangolt munkával, vetésforgóval, helyes agrotechnikai elemek használatával és célzott növényvédelmi beavatkozással elérhetjük azt, hogy visszaszorítjuk az évelők jelenlétét. Az idei tavaszunk sok mindenben eltér a megszokottól. Több nehézséget, plusz odafigyelést igénylő kihívások mellett az időjárás is kifejezetten nehéz helyzetet teremt, a minden idők egyik legszárazabb tavasza, súlyos aszálya nagyon komoly nehézségek elé állítja mind a termelőket, mind a kultúrnövényeinket. Az évelő gyomnövények úgy tesznek, mintha ebből semmit nem érzékelnének. Sőt, a határt járva azt tapasztaljuk, hogy rendkívül jól érzik magukat a felmelegedő, száraz talajban, korán kihajtva, csapadékot nem igényelve, a tavaszi gyomirtások idejére már nagy tömegben sanyargatják a talajt kereső kukoricát, napraforgót. A magról kelő, szokásos gyomnövényeink a csapadékhiány miatt meg még sehol. Megnehezíti ez a gyomirtás tervezését, a megfelelő készítmény kiválasztását, a helyes időzítést, és a gyomirtásra tervezett költséget is növeli.

Mit tehetünk azért, hogy ne szaporodjon az évelő a területünkön, kapás kultúráinkban ne az acat és a fenyércirok vezesse a gyomirtási döntéseinket?

Van a kezünkben egy jól tervezhető, költséghatékony, igazán hatásos növényvédelmi elem, a tarlókezelés.

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési rész. Ezzel az egyszerű, jól időzíthető gyom­irtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőeket.

Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes, utolérhetetlen hatékonyságú, költségkímélő megoldás.

Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőeket, a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk.

A Syngenta totális gyomirtó szere, a Medallon Premium a tarlókezelés hatékony eszköze.

A Medallon Premium kiemelkedik a más glifozáttartalmú szerek sorából:

  • speciális formuláció, ionvédelmi rendszert tartalmaz – segíti a felszívódást, jobb a hatékonyság,
  • gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik,
  • az egyetlen glifozát, ami beépített tapadásfokozó anyagot tartalmaz – nincs pluszköltség, nem kell kevergetni tankkeverékben, egyszerűbb a felhasználás,
  • nem habzik,
  • magas hatóanyag-tartalom: 360 g/l glifozátsav, ami megfelel 439 g/l diammónium sónak,
  • más készítményekkel – pl. Banvel – jól keverhető,
  • nitrogéntartalmú műtrágyával és aminosav-tartalmú készítménnyel a hatékonyság – elsősorban a föld alatti túlélő képlet gyengítése – tovább növelhető,
  • dózis: 2,0–3,0 l/ha magról kelőek, 4,0–6,0 l/ha évelőek ellen (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, nád),
  • időzítés: tarlón, a gyomnövények intenzív növekedésekor.

Éljünk vele okosan, megtérülő befektetés!

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Tóth Csantavéri Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!