Kverneland Group Hungária Kft. (x)

Agro Napló

Kverneland Kultistrip sávos alapművelő gép

A Kveneland Kultistrip egy válasz a napjainkban újdonságként megjelenő talajművelési kihívásokra. Előnyösen használható a kapás kultúrákban, mint kukorica, napraforgó, cukorrépa és őszi káposztarepce.

A technológia lényege hogy a talaj csak abban a sávban van megművelve ahol a növény élettere található. A technológia lehetővé teszi, hogy egyes kultúrákban a talaj felületének a 70%-t műveletlenül hagyjuk. Ezzel védve a talajt a káros eróziótól, a kiszáradástól valamint csökkenthetjük a művelési költségeinket.

A Kultistrip segítségével lehetőségünk van a talaj lazításával egymenetben műtrágya kijuttatásra is.  A lazító kés és a műtrágya ejtőcső egymástól függetlenül van a gépen elhelyezve, ezáltal a műtrágya lehelyezési mélységét függetlenül tudjuk állítani. A gép beállítása nagyon egyszerűen csap áthelyezéssel történik, mely megkönnyíti a kezelő munkáját.


Előnyök:

  • Strip-till technológia  javítja a talaj vízháztartását.
  • Védi a talajt a nem kívánatos eróziótól – mint például a széltől és a csapadék lemosó hatásától.
  • A szármaradvány mentes, kellő mélységben lazított talaj lehetővé teszi a megfelelő csírázást és teret biztosít az ideális gyökérzet kialakulásának.
  • Egymenetben tudunk műtrágyát kijuttatni, pontosan oda ahol azt a növény a legjobban tudja hasznosítani.
  • Szélsőséges időjárási körülmények esetén (intenzív esőzéstől kialakult nedves viszonyok), előbb tudjuk elvégezni a vetést, valamint könnyebbé válhatnak a növényvédelmi és betakarítási munkák.

 

Kverneland Vontatott Permetzőgépek

A Kverneland RAU permetezők hosszú évek óta állnak a hazai gazdálkodók szolgálatában. A vontatott permetező gépeket 2 család képviseli, az Ikarus és iXtrack. Az előbbi 2800 és 3800 literes tartály térfogattal valamint egy hátsó csúszó sínre épített permetező kerettel került kialakításra. Ez a megoldás nagyon közkedvelt azon gazdálkodók számára, akik egy rövid kompakt gépet keresnek a gazdaságukba. Az iXtrack permetezők 2400, 2800,3600, 4000 és 5000 literes tartálytérfogattal és paralelogramma keretfelfüggesztéssel elérhetőek. Minden modell esetében alapfelszereltség az alsó vonórúd – egyes modellek kérhetőek felső csatlakozással -, melyek az Ikarus estében lehetnek hidraulikusan kormányzottak, az iXtrack modelleknél pedig rugózottak. Mindkét permetező család esetében nagy teljesítményű membránszivattyúk rendelhetőek: 200, 250, 2x200 és 2x250 L/min teljesítményben. A tartályok alapanyaga polietilén és a tartály kialakítása biztosítja a permetlé homogenitását.

A permetezők rendelhetőek merev, állítható vagy állítható- rugózott valamint állítható –rugózott – kormányzott kivitelben is. A szórókeretek kialakítása és anyaga kielégíti a felhasználók összes igényét. Az Ikarus permetezők esetén elérhető a HSS vízszintes csukású acél, valamint a gép mögé záródó acél HC szórókeret. Az iXtrack permetezők esetén a HSS valamint az alumínium kivitelű HSA keret elérhető. A szórókeretek munkaszélessége 18 és 40 m között változik.


Minden permetezők alapfelszereltsége az ENFO tartály és keretöblítő rendszer, melynek részeként a tartályban nagynyomású keverő is tisztító fúvókák vannak elhelyezve. A permetezők a kezelő kényelmét növelő opciókkal szerelhetők fel: elektromos szintjelző, elektromos szívó és nyomóági szelepek, extra szakaszok - a pontos munkavégzés érdekében (5-11 szakasz), szántóvégi forduló automatika, joystick, ultrahangos keretmagasság állítás, stb.

 A permetezők vezérlése történhet a Kverneland saját fejlesztésű Flow Mate Control (FMC) vezérlőjével vagy pedig az ISOBUS kompatibilis traktorok esetén az ISOBUS hálózaton keresztül. Mind a két rendszer estén lehetőségünk van az automata szakaszvezérlésre mely az FMC vezérlő esetén a Starguide IV sorvezető és szakaszvezérlő csatlakoztatásával, míg az ISOBUS-os gép esetén a SRAYER Controll licenszkulcs segítségével történhet.

Kverneland TIGER magágykészítő kombinátor

A Tiger magágykészítő kiváló választás azoknak a gazdálkodóknak, akik változatos talajtípusokon és különböző feltételek között gazdálkodnak. Hosszú jól elosztott váz (2,95 m), 60x60-as vázkeresztmetszettel, nagyméretű 250/65-14,5-es kerekek, 6 sorban elosztott kapák – 8 cm-es kapatávolsággal, valamint egy robosztus 10x80-as Cloadboard simítóval van felszerelve.

A TIGER magágykészítők alapfelszereltségként rendelkeznek egy hátsó elmunkálóval, ami lehet pálcás borona vagy rögtörő henger.

 

Opcióban rendelhető hozzájuk hátsó Clodboard simító, stabilizátor a simítókhoz, nyomlazító és pótkerék.

A Tiger magágykészítőkön hidraulikusan állítható a munka mélység, valamint a Clodboard simító agresszivitása. Mindkét beállítás jól követhető a traktor fülkéből. A munkagép egyengető hatása fokozható az opcionálisan rendelhető hátsó Clodboard simító használatával. Mindkét simító hidraulikusan vezérelhető a traktor fülkéből.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Tarlóápolás ekével?

Heti fókusz: Tarlóápolás ekével?

A tarlóhántást lehetőség szerint minél sekélyebben kell elvégezni, hogy a kiszáradás mértékét minimalizáljuk. Amikor erről a műveletről beszélünk, a g...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!