Beüzemelték az első 4200 literes Agromehanika permetezőt Tápiószentmártonban (x)

Beüzemelték az első 4200 literes Agromehanika permetezőt Tápiószentmártonban (x)

PR cikk
Babicz László tápiószentmártoni gazdaságában került beüzemelésre az első magyarországi AGS 4200 EN HPX 24 méteres szántóföldi permetező. Ez a nagy teljesítményű permetezőgép az intenzív és a nagy területek gazdaságos, hatékony növényvédelmi igényeit szolgálja ki. Babicz László 150 hektár saját és 200 hektár bérmunka professzionális elvégzéséhez vásárolta meg a gépet, ez már a negyedik Agromechanika permetezője.

Miért az Agromehanika AGS 4200 permetező mellett döntött Babicz László? 

  • gazdag alapfelszereltség
  • hosszú élettartam
  • könnyű kezelhetőség
  • kis karbantartási igény
  • kimagasló ár-érték arány
  • magyarországi márkaszerviz
  • gyors alkatrészellátás
  • gazdaságos (sebességarányos) kijuttatás
  • legújabb technikai megoldások jellemzik (Isobus)

Mit jelent a nagy teljesítmény, a fejlett technológia, a felhasználó igényeihez való adaptálhatóság és a megbízható működés?

Vörös Endre, az Agromechanika hazai képviselője mutatta be a gépet:

A permetezőgépek szerkezetének gondos megtervezésekor ügyeltünk a külső megjelenésre és olyan hasznos megoldások és funkciók beépítésére, melyek elsősorban a nagy kiterjedésű területeken folyó üzemeltetés biztonságosságát és hatékonyságát szolgálják. A szekcionált szeleprendszer biztosítja, hogy a permetezés azonnal elinduljon, és hogy az egész területen egyenletes legyen a permetszer eloszlás. A paralelogramma függesztésű szórókeret nagy átfolyású és kisebb arányokkal dolgozó permetezést egyaránt lehetővé tesz, amivel csökkenthető a permet-elsodródás. Az elforduló tengely jobban követi a keréknyomot, amivel védi a terményt a túlzott letaposástól. A permetezőgépet olyan légrugókkal lehet ellátni, melyek kényelmesebbé teszik a vezetést, és olyan fejlett elektronikus rendszerrel, amivel automatikus a permetezőkeret szintbe állása, igazítása és a szakaszonként kiosztott szórófejek zárása és a kerékelfordulás.

A permetezőgép felszereltsége:

Tartókeret

A robusztus és tartós alváz hosszú kísérletezések eredménye. A kétrétegű porfestés a lehető legjobb korrózióval szembeni védelmet biztosít. A keréknyom folyamatosan módosítható, miáltal a használat könnyen hozzáigazítható a különböző termények igényeihez. Valamennyi HP permetezőgép sárvédőkkel van ellátva. Az alvázba (tartókeretbe) be van építve egy hidraulikus kitámasztó láb, ami megkönnyíti a gép rákapcsolását a traktorra. Különféle vontatórúdhoz csatlakozó szemeket használva az alvázat az alsó és a felső vontató csatlakozásra egyformán rá lehet kapcsolni.

Tartályok

Kiváló minőségű LDPE-ből készülnek. Jellemzőjük a kompakt kivitel és kiváló a mechanikus hatásokkal és vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képességük. A modern kivitelük megkülönböztethetővé teszi a termékeinket a többi permetezőgéptől. A fő tartály 3600 és 4200 litereres változatokban kapható.  Műszaki tulajdonságai közé tartozik, hogy alaposan elkeveri a permetszert, alig hagy benne a munkából visszamaradó anyagot, és egyszerűen tisztítható. A permetezőgépekhez két további tartály is tartozik: az egyik a permetszer körének mosására, a másik kézmosásra való.

Szivattyúk

Az AGS 3600-4200 permetező két darab dugattyús membránszivattyúval kapható. Az első szivattyú átfolyási teljesítménye 260 l/per. Ez a permetező szivattyú. A másik, aminek a teljesítménye 150 l/perc, a permetszert keveri. Ez utóbbi teszi lehetővé a keverés intenzitásának szabályozását, ami különösen folyékony tápanyagok kiszórásakor fontos.

Isobus és AG-TRONIK

A permetezőgépet az AG-TRONIK S1 permetező számítógéppel vagy a Trimble Csoporthoz tartozó Müller Elektronik Isobus rendszerével lehet szerelni. Ezek az eszközök a munkavégzés pontosságát, gyorsaságát és biztonságosságát szolgálják. Mi több, az Isobus rendszerrel és az AG-TRONIK permetező számítógéppel pénz takarítható meg!

Légfékek

Az AGS  3600 – 4200 permetezőgépet olyan új légfékrendszerrel szereljük, amely alkalmazkodik a permetezőgép súlyához. Minél nehezebb a gép, annál nagyobb fékerő kell hozzá. A légfék további biztonságot jelent, és az utakon nagyobb sebességű haladást biztosít. A kézi működtetésű légfékek a standard felszereltségű berendezések tartozékai. Az automata fékrendszer ugyanakkor opcióként kérhető.

Kormányzott tengely

Opcionálisan a permetezőgép kormányzott tengellyel is kapható. E tengely biztosítja, hogy a permetezőgép mindig és pontosan a traktor keréknyomán járjon.   Ezáltal kevesebb növény vész kárba talajtaposás miatt. Lehet kormányzott és nem kormányzott tengellyel választani a gépet. Az kormányzott tengely csak légrugókkal és az Isobus rendszerrel együtt vehető meg.

Alváz és légrugós felfüggesztés

A felhasználókra gondolva az AGS 3600-4200 permetezők felfüggesztő rendszerrel lettek ellátva. A légrugós felfüggesztés stabil és kényelmes vezetést ígér, göröngyös terepen és utakon egyaránt. A standard változatú permetezőgépeket gumi lengéscsillapítókkal látjuk el, de opcionálisan rendelhető légrugó rendszerrel is.

A permetezőgép vezérlése

Egy jó elrendezésű vezérlő panel, egy fellépő platform (ahonnan elérhető a fő tartály fedele) egy töltőtartály és egy a keverő nyomást szabályozó nyomáskiegyenlítő szelep kombinációjáról van szó – minden egy helyen. A permetezőgép könnyű és gyors működtetését a vezérlő panel teszi lehetővé. Az összes rendszer egy helyről vezérelhető (működés, tisztítás, szivattyúzás, szívás és feltöltés), azaz a permetezőgép minden funkciója üzemeltethető a vezérlő panelről.

Növényvédőszer- bemosó és flakon öblítőtartály

Különösen akkor mutatkoznak meg az előnyei, amikor nehezen oldódó port használnak. A vegyi anyagok hatékony előkészítését és keverését szolgálja ez a töltőtartály. A Venturi hatásnak köszönhetően a permetszert könnyen bemosódik a főtartályba. További biztonságot ad a vegyi anyagok kezelése közben. A tartályhoz tartozik egy flakonmosó, ami a növényvédelmi termékek csomagolását, flakonjait öblíti. Ennek van egy hegye, ami a fólia védőcsomagolásokat átszúrja, kilyukasztja. Egy kényelmi szerkezet olyan magasságba engedi le a tartályt, ami kényelmes használatot biztosít. 

Aktív keverés

Ez megelőzi a por alakpú permetszerek leülepedését a tartály alján. A keverést egy injektáló fúvóka biztosítja, és egy rendszerfüggetlen dugattyús szivattyú, aminek az átfolyási sebessége percenként 150 liter.

Permetezés

Isobus Müller elektronik

Az Isobus permetező számítógép tartozéka egy olyan csatlakozó, amivel a számítógépet többféle berendezéssel össze lehet kötni, ami beépített Isobus rendszerrel rendelkezik, márkától függetlenül. A rendszer 9 tűs bemeneti csatlakozóval van ellátva, amire több munkagép típus is csatlakoztatható. A rendszer minden olyan számítógéppel működik, ami támogatja az Isobus rendszert. A számítógép segítségével a gépkezelőnek elég a vezetésre koncentrálni, anélkül, hogy előre-hátra kellene forgatni a fejét, hogy a gépe hátulját is figyelni tudja.  A számítógép csatlakoztatásának lehetőségén túl az Isobus elektronikus rendszere a navigációs rendszerrel történő összekapcsolást is lehetővé teszi, ami mutatja, hogy éppen most hol jár, és melyek azok a területek, ahol a kezelés már megtörtént. Az Isobus rendszerrel másik traktor vagy munkagép is egyszerűen összekapcsolhatók, például vetőgépek, szórótárcsák stb. A permeterő Isobus rendszerével a gép összes hidraulikus eleme működtethető.

GPS-navigáció

Teljesen automatizált permetezés. Az AG-TRONIK S1 permetező számítógéppel kombinált navigációs rendszer a permetező szakaszok automatizált üzemeltetését teszi lehetővé, jobb áttekinthetőséget biztosít és több kontrollt a munkavégzés fölött. A hagyományos jelölővel szemben ez a rendszer éjszaka is használható. A GPS-alapú navigáló rendszerrel könnyebb permetezni. El lehet menteni a munkavégzés előzményeit és a működési paramétereket. Fogáscsatlakozást is biztosít, továbbá lehetővé teszi az akadályok „átlépését” és érzékeli, hol van szükség a permetszórás megszakítására.

Az AG-TRONIK S1 permetező számítógép

Szabályozza a precíz permetezéshez szükséges átfolyási sebességet a térfogatáram és haladási sebesség érzékelője segítségével, a hektáronként kiszórandó permetlé igény alapján. Ha a permetező szakaszokat egyenként elzárják, az AG-TRONIK S1 azonnal átállítja a permetszer mennyiséget.  A rendszer intuitív és könnyen használható. Az AG-TRONIK segítségével továbbá elemezni lehet az elvégzett munkát, és az arra vonatkozó adatokat USB- kábelen továbbítani lehet. Csak be kell írni a kiszórni kívánt mennyiséget, és meg is kezdheti a permetezést.

Az Agromehanika vezető mezőgazdasági gépgyártó Közép- és Délkelet-Európában, termékei jelenleg több mint 30 országban érhetők el. Zászlóshajójuk az AGS szántóföldi permetezők és AGP ültetvény permetezőgépek, melyet széles választékban kínálnak. Az AGT traktoraikat kifejezetten meredek lejtők, szőlőskertek és gyümölcsösök kezelésére tervezték. Ezekhez a traktorokhoz különböző tartozékok is felszerelhetők, amelyeket köztisztasági és erdészeti szektorokban vagy más specifikus munkáknál lehet használni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!