Németországban néztük meg a Kverneland-fejlesztéseket

Agro Napló
Gépbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóra hívta az újságírókat a Kverneland a németországi Bad Sassendorfba, ahol bemutatták a hannoveri Agritechnica kiállításra készülő újdonságokat. A Kubota-tulajdonban lévő vállalat a fenntartható, illetve az erőtakarékos gazdálkodást támogató megoldásokra koncentrált. A németországi gépbemutatón több újdonságot is megnéztünk.

MAGÁGY-ELŐKÉSZÍTÉS

Új Kverneland ROTAGO F forgóborona

A növények egészséges fejlődéséhez hatékony magágy-előkészítés szükséges. Az új ROTAGO F forgóborona elektronikával felszerelt és ISOBUS változata egyaránt rendelkezik menet közbeni simító és munkamélység-állítással.

Munkamélység-beállítás menet közben

„A ROTAGO F forgóboronával végzett magágykészítés lehetővé teszi a kezelőnek, hogy a munkamélységet a traktor hidraulikáján keresztül állítsa be. Ugyanez az ISOBUS-kompatibilis változat esetén a traktor saját terminálján, vagy a Kverneland Tellus Pro/Tellus GO+ monitorjával végezhető el. Aszerint, hogy hol van igény több, vagy kevesebb intenzív talajelőkészítésre, egy gombnyomással elvégezhető a terminálon vagy a traktor hidraulikáján a beállítás. A munkamélységet mindig a lehetséges minimumértéken kell tartani, mivel egy centiméter “felesleges” munkamélységen történő munkavégzés hektáronként mintegy 140 tonna talaj mozgatását jelenti. Ezenfelül a munkamélység csökkentése a kibocsátott CO2 mennyiségét is csökkenti” – mondta Sebastian Koers termékmenedzser.

Rotago F koncepció: Tolt forgóborona egység

A Rotago szabadalmaztatott tolt koncepciójának mélységállítása lehetővé teszi a munkamélység beállítását a traktorfülkéből, a gép harmadik pontjának vagy a lezáró henger újbóli beállítása nélkül.

A paralelogramma karos függesztő szerkezet biztosítja, hogy a forgóborona mindig párhuzamos maradjon a talajjal. A forgóborona egység és a simító mélységállítása egymástól függetlenül szabályozható. Minden beállítást speciális szenzorok felügyelnek, a túlterhelés vagy a hibás használat elleni védelem érdekében. A tolt szerkezet koncepciója önhordó és könnyű, ez nagyobb rugalmasságot biztosít a beállításoknál.

Rotago F forgóborona az f-drill CB F csoroszlyasínnel

A Rotago F használható önálló munkagépként vagy f-drill CB F csoroszlyasínnel és f-drill fronttartállyal vetéskombinációban, egymenetes műveleti rendszerként. A csoroszlyasín gyorsan fel- és lekapcsolható, így a forgóborona önmagában is használható. A jobb súlyeloszlás, az extra stabilitás és a szabályos közúti szállítás érdekében egy támasztókerék is rendelkezésre áll, amely a forgóboronára vagy a csoroszlyasínre szerelhető. A traktor 3. pontját nem kell szétcsatlakoztatni szállításkor. A kerékre ható állandó támasztóerő biztosítja a sima futást, továbbá növeli a vezető biztonságát és kényelmét.

VETÉS

PUDAMA Kverneland Optima F szemenkénti vetőgéppel: negyedével kevesebb műtrágya

Kibővült a szemenkénti vetőgépek választéka a szakaszos műtrágya-kijuttatással: a PUDAMA rendszer mostantól a Paralel hidraulikus csukású Optima F modellnél is elérhető. Manapság egyre fontosabb a fenntartható mezőgazdaság, és az erőforrás-takarékos gazdálkodást támogató innováció. A PUDAMA-val a Kverneland új mércét állított fel a kukorica vetése terén; a szükséges starter műtrágya mennyisége legalább 25 százalékkal csökkenthető. Ez a kukorica vetőmagok alá történő pontos műtrágya-elhelyezésnek köszönhető.

A technológia a kukorica vetésekor történő szisztematikus, célzott, helyben történő műtrágya-kijuttatásra képes. A technológiával a TH Köln, a kölni Építő- és Mezőgazdasági Géptechnológiai Intézet tudósai bebizonyították, hogy a PUDAMA rendszerrel a hagyományos folyamatos sávos műtrágya-kijuttatáshoz képest a starter műtrágya legalább 25 százaléka megtakarítható a terméspotenciál megtartása mellett.

A PUDAMA technológiát először az Optima TF profi vontatott vetőgépen alkalmazták, most pedig az Optima F PH csukású vázon mutatták be az f-drill fronttartállyal együtt.

A parallel-hidraulikus csukható gerendely: Kverneland Optima F

Az Optima F egy nagy teljesítményű, erős, 6 méter munkaszélességű, hidraulikusan összecsukható vetőgép, akár 12 SX vetőkocsival. Gyorsan összecsukható és szállítási helyzetben tárolható. A Kverneland Optima F a műtrágya-kijuttatáshoz használt f-drill fronttartállyal kombinálva egy nagy teljesítményű és könnyen manőverezhető, optimális súlyeloszlású szemenkénti vetőgép-kombináció – hangzott el.

A PUDAMA rendszerrel felszerelt Optima F vetőgép a nyilvánosság előtt először a 2023-as Agritechnica kiállításon látható majd és a 2024-es szezontól korlátozott sorozatban lesz elérhető, míg az Optima TF Profi PUDAMA rendszerű változata már jelenleg is kapható.

Kverneland f-drill CB F csoroszlyasín

Bemutattak egy új, összecsukható csoroszlyasínt, az f-drill CB F-et, amely tökéletes vetéskombinációt alkot az új Rotago F forgóboronával és az f-drill fronttartály modellekkel együtt. A vetőmag és műtrágya precíz lehelyezése kulcsfontosságú a hatékony és fenntartható gazdálkodásban. Az f-drill CB F csoroszlyasín kifejlesztésének fő célkitűzései közé tartozott a talajra és a környezetre gyakorolt hatás csökkentése a kevesebb taposás és talajmozgatás révén, miközben a vetőmag és a műtrágya pontos lehelyezésével magas terméshozamot ér el. Az új Kverneland f-drill CB F tökéletesen illeszkedik az új Rotago F forgóboronához, 4 és 6 méter közötti munkaszélességben. A CX-II vagy CX-II kétkifolyós csoroszlyák a tartósínre vannak csavarozva, így különböző sortávolságokat tesznek lehetővé. A csoroszlyasín 12,5 és 25 centiméteres sortávolsággal rendelhető az egyedi gazdálkodási igények szerint.

A CX-II csoroszlyák rugalmas és egyedi mélységbeállítása lehetővé teszi a különböző vetési mélységeket, akár munkaszélességen belül is. Ez rendkívül fontos, ha egy menetben két különböző növényt vetnek, például repcét sekélyen, a kísérőnövényeket, például a babot pedig mélyebbre. Nedves és ragadós talajokhoz mostantól egy új alternatív CX-II csoroszlya is választható, amely tömörítőkerék nélküli változatban is elérhető. A tisztító tárcsa speciális, ívelt kialakítása elegendő felfekvő felületet biztosít könnyű körülmények között is – fogalmaztak.

A mélységállítás és a tárcsanyomás könnyen szabályozható hidraulikával vagy ISOBUS-os változat esetén a terminálon keresztül.
A CAT. II-s csatlakoztatás lehetővé teszi a ROTAGO F forgóboronával való gyors kombinációt. Az S-magtakaró borona biztosítja a megfelelő elmunkálást.

Az ISOBUS e-com szoftverrel az f-drill CB F, a Rotago F forgóborona és az f-drill fronttartály bármely ISOBUS-kompatibilis traktorhoz csatlakoztatható.

Kverneland f-drill maxi plus

Az f-drill maxi plus modell bármely gazdálkodási rendszerhez illeszthető, különböző munkagépekkel, szélességben és műveletekhez használható. A vetés és a műtrágyázás egy menetben végrehajtható vele, ahogy a vetőmagok és a köztesnövények kombinált kijuttatása is. Az osztott elrendezés a forgóboronával és a csoroszlyasínnel együtt optimális súlyelosztást biztosít, valamint egy menetben elvégezhető a magágy-előkészítés és a vetés.

„Az új fronttartály két független, elektromos meghajtású ELDOS adagolóegységből és egy 2200 literes “maxi” adagolótartályból áll” –magyarázta Sebastian Koers termékmenedzser.

„A maxi plus modell tartálya 60:40 arányban osztott, és lehetővé teszi két különböző anyag eltérő dózisban történő kijuttatását egy menetben. Szükség esetén a teljes tartálytérfogat rendelkezésre áll egy anyag kijuttatásához, az elválasztófal gyors eltávolításával, ami egyszerű csavarkötéssel van rögzítve” – mondta.

A venturi rendszerű adagolóegység nagyobb kijuttatási mennyiséget tesz lehetővé. Az f-drill maxi plus több kijuttatási lehetőséget kínál:

  • kétféle különböző vetőmag vagy
  • vetőmag és műtrágya egy menetben, eltérő dózisban.

A CX-II vagy CX-II kétkifolyós csoroszlyák rugalmas és egyedi mélységállítása a csoroszlyasínen lehetővé teszi a különböző mélységbeállítást. A kényelmes és biztonságos manőverezhetőség érdekében a fronttartály keréksorral, vagy egyedi igények szerint pótsúllyal szerelhető fel.

Az ISOBUS e-com szoftverrel az f-drill maxi plus-t és a teljes kombinációt bármely ISOBUS-kompatibilis traktorhoz csatlakoztatni lehet, és a traktor saját termináljáról, vagy alternatívaként a Kverneland IsoMatch Tellus Pro, illetve az IsoMatch Tellus GO+ termináljáról üzemeltethető.

GYOMIRTÁS

Megerősített Mechanikai Gyomirtás termékcsoport

A BC Technique S.A.S. 2023 januári felvásárlását követően a Kverneland Group teljesen integrálta az új termékcsoportot a szántóföldi gépek termékkínálatába. A küllős kapák, sorközművelő kultivátorok és aktív vázmozgató keretek lehetővé teszik a gazdálkodók számára a hatékony, pontos és következetes talajművelést és gyomszabályozást.

Onyx sorközművelő kultivátor, Lynx aktív vázmozgató keret, Helios küllős kapa

A mezőgazdasági termelők igényei sokfélék, nagymértékben függnek a termesztett növényféléktől, a talajviszonyoktól és a gazdálkodási rendszerektől. Az új termékekkel a Kverneland kibővítette a mechanikai gyomirtás alkalmazási körét.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az idei Agritechnica kiállításon bemutathatjuk a mechanikai gyomirtás első, kémiai növényvédelemmel és műtrágya-kijuttatással kiegészített gépkombinációját” – mondta Dirk-Jan Stapel, az „Arable Systems Division” marketing- és sales igazgatója. A Kverneland Onyx a Kverneland iXtra LiFe fronttartállyal együtt kombinálva használható sávos permetezéshez vagy folyékony műtrágya kijuttatásához.

A mechanikai gyomirtás újdonsága a Kverneland Onyx sorközművelő kultivátor és Lynx aktív vázmozgató keret. „A Kverneland Onyx sorközművelő kultivátor nagyon jól alkalmazható a rezisztens gyomokkal szemben a kapásnövényeknél és gabonafélékben is” – mondta Maxime Georges, junior termékmenedzser. „A soron belüli virtuális egyenes vonal használatával a kultivátor kapái a lehető legközelebb állíthatók a növényekhez anélkül, hogy károsítanák azokat. A különböző kultúrákhoz és sortávolságokhoz gyorsan beállítható” – fogalmazott.

Az Onyx sorközművelő kultivátor dupla H-alakú vázzal szerelt, nagy szilárdságú és kiválóan állítható, egészen a 12,5 centiméteres sorszélességig. A teljes munkaszélességben állandó mélységszabályozás biztosítja a legjobb eredményt a kapáskultúrákban és a gabonafélékben. A Hardox alapanyagú és a karbid felrakású kapák, valamint a tartozékok teljes választéka, mint például a töltögető tárcsák, oldalsó terelők és a csillagkerekes sorművelők minden gazda igényének megfelelnek – mondta.

A piacon kapható legnagyobb átmérőjű mélységhatároló kerekeknek köszönhetően elkerülhető a tömörítő hatás. Minden egység egymástól függetlenül működik, így, ha a kultivátor szakaszolással is felszerelt, akár 13 szakasz is automatikusan vezérelhető ISOBUS-on keresztül.

A Kverneland Onyx kapával végzett 2 centiméteres, sekély talajművelés segíti a levegőztetést, ami a humuszképződés és a szerves nitrogén mineralizáció előfeltétele. A növények tápanyagtöbblethez jutnak.

A Kverneland Onyx lapos kései a munkavégzés során szigetelő réteget hoznak létre, amely megakadályozza a nedvesség felszínre emelkedését kapillárisokon, megőrizve a talaj nedvességét a vetésmélységben.

Lynx aktív vázmozgató keret

Az Onyx sorközművelő kultivátor kombinálható a Lynx aktív vázmozgató kerettel, ha a gazdák nagyobb pontosságot szeretnének elérni a szélesebb gépekkel, vagy lejtőkön történik a munkavégzés. Az oldalanként 25 centiméteres mozgással nagyon pontosan végezhető a mechanikai gyomirtás. A Lynx HR kolorimetrikus Tillett & Hague kamera technológiával van felszerelve. Választhatóan egy 2. kamera is a gépre szerelhető, amellyel dombos körülmények között vagy szokatlan alakú táblákon is a soron lehet tartani a kultivátort. A fejlett állományban történő munkavégzéshez növény(sor)-érzékelő szenzor is rendelhető. A LED-világítás a sötétben történő munkavégzést segíti. A Lynx aktív vázmozgató keret könnyen alkalmazkodik a változatos kultúrákhoz, munkaszélességekhez és -teljesítményekhez. Az Onyx és Lynx 2023. szeptembertől elérhető.

KIBŐVÍTETT ALKALMAZÁSOK HASZNOS RENDSZEREKKEL

Az alkalmazási lehetőségek bővítése érdekében a Kverneland a mechanikai gyomirtás kombinált rendszereit kínálja majd kémiai növényvédelemmel és műtrágya-kijuttatással. A Kverneland Onyx a Kverneland iXtra LiFe fronttartállyal lesz kombinálva sávos permetezéshez vagy folyékony műtrágya kijuttatásához. A fejlesztések még zajlanak, a megoldás 2024-től korlátozott darabszámban lesz elérhető.

Helios küllős kapa

Hatékony mechanikai gyomszabályozás valósulhat meg az új Helios küllős kapákkal, melyek a 3 méteres merev változattól a 6,4 méteres összecsukható kivitelig lesznek elérhetőek.

„A Helios küllős kapával történő mechanikus gyomirtás kiemelten hatékony, jól alkalmazható gyomrezisztencia esetén is, illetve még akkor is, ha a körülmények korlátozzák a kémiai növényvédelem alkalmazását” – magyarázta Maxime Georges, junior termékmenedzser.
A Helios küllős kapa a felső talajréteg feltörésével, bizonyos talajokon eső után a cserepesedés megszüntetésével elősegíti a kelést, és helyreállítja a víz- és levegőáramlást, serkenti a fizikai-kémiai reakciókat és a talajéletet. A nitrogén feltáródásának támogatásával növeli a mineralizációt és a biomasszát.

A Helios öntöttvas, talajhajtású csillagkerekekkel van felszerelve. A kerekek a speciális fordított kanalas kialakítással dolgoznak. Nehéz körülmények között, alacsony munkasebesség mellett is eltömődés nélkül üzemeltethetők. Felfelé íveltek, így a gravitációnak köszönhetően ásás nélkül dolgoznak. A gyomokat kíméletesen, szétszórás és kidobás nélkül emelik ki a talajból, így csökkentve a kultúrnövényre gyakorolt hatást.

A szelektív mechanikai gyomirtás esetén össze kell hangolni a gépet a talajviszonyoknak és a gyomfertőzöttségnek megfelelően.
A Heliosnál a beállítások könnyen és gyorsan, szerszámok nélkül végezhetők. A rugós vagy hidraulikus „soft control” túlterhelés elleni védelemmel felszerelt Helios gépek a teljes munkaszélességben állandó munkamélységet biztosítanak, függetlenül a talajfelszín egyenetlenségeitől. A beállításokat a növény fejlettségi állapotához és a vetésmélységhez igazítva csökkenthetők a növényekre gyakorolt negatív hatások. A sebesség precíz megválasztásával változtatható a gép szükséges agresszivitása, amivel maximálható a gép teljesítménye.

A tökéletes egyengetés és az egyenletes, időjárásálló felület kialakítása érdekében a Kverneland egysoros pálcás boronát kínál a lezáráshoz. A hátsó borona a Helios teljes munkaszélességében működik.
A borona az utolsó művelettel lezárja a magágyat, megőrzi a nedvességet, mivel megakadályozza a víz kipárolgását. Levegőhöz juttatja a talajt, serkenti a fizikai-kémiai folyamatokat és a talajéletet.

A pálcás borona is segíti a gyomirtást, mivel feltárja és kihúzza a talajból a gyomokat, azok a napon kiszáradnak. Az újrahajtás gyakorlatilag lehetetlen, ami különösen fontos a rizómás és más gyomok esetében, amelyek újra növekedésnek indulhatnak. 

PERMETEZÉS

Kverneland TwinFill – Automatikus feltöltőprogram iXter B és iXtra

 Feltöltőprogram az iXter B hátsó függesztett permetezővel kombinált iXtra fronttartályokhoz. A kezelő általában kétféleképpen töltheti meg a mellső-hátsó permetező-kombinációt: vagy két alkalommal a két tartályt külön-külön, vagy egyszerre. A növényvédő szer egyszerre történő hozzáadásakor eddig csak olyan első-hátsó kombinált megoldások voltak, amelyek a keveréket a két permetezőtartály között keringtették, szivattyúval oda-vissza adagolva, hogy mindkét tartályban azonos koncentrációt érjenek el. A gond, hogy szinte lehetetlen megállapítani, hogy mikor érik el a keringtetéssel azt, hogy közel azonos koncentráció legyen a két tartályban.

 A rendszerrel előre kiszámítható, hogy mennyi vízre vagy permetlére van szükség. „A TwinFill automata feltöltőprogrammal a kezelő egyszerre töltheti fel a növényvédő szert a két tartályba, az ismeretlen keverési idő hátránya nélkül. A szoftver gondoskodik arról, hogy a permetlevet megossza és az a megfelelő mennyiségben, valamint azonos koncentrációban jusson a tartályokba” – mondta Dirk-Jan Stapel.

-an-

A cikk szerzője: -an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!