A bolognai EIMA International 2020-2021 díjazott innovációi

Agro Napló
A kétévenként Bolognában megrendezett EIMA International mezőgazdasági gépkiállításon 1986 óta díjazzák a kiemelkedő innovációkat. A soron következő EIMA-t 2020 novemberében kellett volna megtartani, amelyet a Covid–19 hiúsított meg.

A kiállítást rendező FEDER UNACOMA által kiválasztott zsűri a benevezett több száz innováció közül 54-et  díjazott és hirdetett ki ez év februárjában. A díjazott innovációk közül 13 db eredeti újdonsággal felérő piros kokárdás „Technical Innovation 20-21” díjat érdemelt, 6 termék környezeti szempontból kiemelkedő kékkokárdás „Blue Award” díjban részesült és 35 terméket sárgakokárdás „Mention” kiemelésre érdemes innovációként ismert el. Ez utóbbiak a már ismert fejlesztésekhez képest jelentenek újdonságot.

A „Technical Innovation” díjjal elismert termékek:

Alpego SpA: Önbeálló elosztókúp sűrűsoros pneumatikus vetőgépekhez

Az elektromechanikusan működő eszköz az elosztó kúpot mindig vízszintbe állítja és ezáltal biztosítható, hogy a kúphoz tartozó vetőcsoroszlyákba mindig ugyanannyi vetőmag kerüljön. Vetőmagnál és műtrágyánál is alkalmazható. A vetőgépekre utólag is felszerelhető.

Antonio Carraro SpA: Tora 5800/6800 SRX ültetvénytraktor

A szuperkompakt, mindössze 99 cm széles mellsőkerék- és törzscsuklós kormányzással is készülő traktor 52 és 66 LE-s EU Stage V normás Yanmar motorokkal készül. Gear Ratios szinkronizált sebességváltója 16/16 fokozatú. A vezetőülés és a kezelőszervek a vezetőfülkében 180 fokban (előre/hátra menethez) átfordítható RGS rendszer. Az ACTIO oszcilláló alváza lehetővé teszi a tengelyek keresztirányú elbillenését. Red Cab Protect vezetőfülkéje a legszigorúbb Cat 4 vezetővédelemmel rendelkezik.

Argo Tractors: Landini Rex 4 Electra hibrid ültetvénytraktor

A négyhengeres 95 LE-s dízelmotorral és 16/16 fokozatú automata kapcsolású szinkronizált sebességváltóval szerelt traktor különlegessége, hogy a mellső kerekeit villanymotorok hajtják meg. Az ehhez szükséges villanyáramot dízelmotorral összeépített generátor szolgáltatja. Az elektromos mellsőkerék- és a mechanikus hátsókerék hajtást elektronika hangolja össze. Fékezéskor a mellső kerekeket hajtó villanymotorok áramot termelnek, amelyet az akkumulátorba táplálnak. Elektronikus vezérlésű, szemiaktív rugózású a vezetőfülkéje.

BCS SpA: DualSteer kettős kormányzási rendszer

Az ültetvénytraktorokat gyártó vállalkozás új, kombinált – mellsőkerék és törzscsuklós – kormányzási rendszert fejlesztett, amellyel jelentősen lecsökkenthető az ültetvénytraktorok fordulási sugara, illetve helyszükséglete.

COBO SpA: KIT Agri 4.0 és KIT Easy Fit elektronikus traktor fedélzeti modulok

Az új modulok a „Mezőgazdaság 4.0” digitalizáció keretében kerültek kifejlesztésre. Az Agri 4.0 lehetővé teszi a traktor és a munkagép azonosítását és a paraméterek optimális illesztését. A KIT Easy Fit modul ISOBUS-kapcsolat létesítésére alkalmas a traktor és munkagép között ISOBUS-sal nem rendelkező traktorok esetén.

EARTH Automations Srl: DooD vezető nélküli autonóm üzemre képes gumihevederes járószerkezetű traktor

A dízelmotorral meghajtott, RTK GPS automata kormányzással, 360 fokban működő kamerával, lézerszkennerekkel és ultrahanggal felszerelt traktor az előre programozott útvonalakon önálló munkavégzésre képes. Megfelel a „Mezőgazdaság 4.0” program fejlesztési céljainak.

HORTECH Srl: Slide Ventum Trax baby - levélzöldség betakarítógép

Az önjáró gép egy menetben vágja le, majd dobozokba tölti a fiatal (baby) levélzöldségeket. A dobozokat súly szerint is egalizálja. A lekaszált levélzöldséget légárammal tisztítja és lazítja. A gép a kézi betakarításhoz képest 66%-os élőmunka-megtakarítást tesz lehetővé.

MARSCHIO GASPARDO SpA: Toro Isotronic nagy teljesítményű ISOBUS-kompatibilis forgóborona

A forgóborona hosszú élettartamú forgórészekből, csapágyakból és hajtásláncból épül fel. ISOBUS-protokollon keresztül folyamatosan ellenőrzi a beállított munkaparamétereket (munkasebesség, munkamélység stb.), a rotorok és a kardántengely fordulatszámát és a borona teljesítményfelvételét, a hajtóművek melegedését. Nagyobb teljesítményre, biztonságos üzemre képes.

OLIMAC Srl: Drago Gold szárzúzós napraforgó-betakarító adapter gabonakombájnokhoz

Különlegessége a napraforgó szárhosszúságához állítható magasságú, hidrosztatikus meghajtású szárzúzó berendezés, amellyel mindig optimálisan aprítható össze a napraforgószár.

RINIERI Srl: Automata kétoldali soralja művelő kultivátor ültetvényekbe

A traktorra függeszthető soralja művelő kultivátor egyszerre két ültetvénysor alatti földsávot képes megművelni. Külön-külön automatikusan követi a jobb- és baloldali növényi sorokat és tartja a sávszélességet. Nagyobb területteljesítményre képes.

RIVULIS: Rivulis X-Pell inszekticid hatású csepegtető öntöző csővezeték

A szalagos kialakítású, műanyag csepegtető vízvezeték anyagába rovarirtó szert kevernek, ezzel megakadályozzák annak a bogarak okozta kártételét.

SELVATICI Srl/BERTONI Srl: Forgókéses talajlazító

A talajlazító késeit hajtókaros forgattyús mechanizmusok mozgatják, miáltal azok elliptikus pályán le-fel mozognak. Ezzel 15–40 cm-es mélységben alaposan átdolgozzák a talajt. A lazítókések mozgatásával 30%-os energiamegtakarítás érhető el.

SPEZIA Srl/TECHNOVICT: ALS 2020 vörös szőlőlevélgyűjtő gép

A vörös színű szőlőlevelek antocianinokat tartalmaznak, amelyeket a gyógyszeripar használ fel. Eddig a szőlőültetvényekben kézzel gyűjtötték be a vörös színű leveleket. A traktorra függeszthető új fejlesztésű gép képes gépesíteni a betakarítást és többszörösére növelni a betakarítási teljesítményt. Szín szerint válogatja és gyűjti be a szőlőleveleket.

EIMA Blue Award: a környezeti szempontból kiemelkedő díjazott termékek:

ARAG Srl: Orion WR permetlé áramlásmérő permetezőgépekhez

Az áramlásmérőhöz kapcsolódó áramkörök lehetővé teszik a pontosabb és gyorsabb szórófej-szabályozást, a helyspecifikus és mennyiségi permetezési szabályozást. Vegyszer-megtakarítást tesz lehetővé és kíméli a környezetet.

AUGMENTA AGRICULTURE: Augmenta Field Analyzer multispektrális színképelemző berendezés

A traktorra telepíthető széles sávban dolgozó berendezés színképelemzéssel képes meghatározni a növények fejlettségét és tápanyag-ellátottsági szintjét. Műtrágyaszórókkal kombinált üzemi kapcsolatban ISOBUS segítségével helyspecifikus tápanyagpótlás valósítható meg vele.

CAFFINI SpA: Smart Synthesis intelligens ültetvénypermetező

A vontatott permetező szabályozható légszállítású elektromotorral működtetett axiálventilátorral és elektromos vezérlésű moduláris permetezőfúvókákkal rendelkezik. A kétféle szabályozható rendszerrel jól szabályozható permetfedettség érhető el az ültetvényekben, a környezet károsítása nélkül.

DCM Spreaders: SW5-E precíziós műtrágyaszóró

A két röpítőtárcsás centrifugális szórószerkezettel, két kúpos fenékrésszel, ill. szabályozható műtrágyaadagolóval felszerelt tartállyal készülő gépnél, a jobb- és baloldali adagoló szerkezetnél és a röpítőtárcsánál külön-külön szabályozható a kijuttatott műtrágya mennyisége és szórás szélessége. A vezérlés ISOBUS-on keresztül valósítható meg. Ültetvényekben soronkénti differenciált kijuttatás, szántóföldön helyspecifikus kijuttatás-szabályozás valósítható meg.

NOBiLi SpA/CNH Industrial Italia: Full elektromos meghajtású permetező és mulcsozó New Holland T4.110V traktorral

A traktor elejére függesztett nagy teljesítményű generátor szolgáltatja a vontatott elektromos hajtású ültetvénypermetező és a függesztett, ugyancsak elektromos meghajtású ültetvény sorköz mulcsozó hajtásához szükséges villamos energiát. A traktorral üzemeltetett mindkét ISOBUS-kompatibilis gépnél finomabb szabályozás és jobb hatásfokú teljesítményátvitel valósítható meg.

WALVOIL SpA/DIECI S.r.l.: ALS-Adaptive Load Sensing terhelésérzékelés a Dieci Agriplus GD 42.7 teleszkópos rakodón

A terhelésérzékelő a teleszkópos rakodó gémemelő hidraulikus köréhez illeszthető eszköz, amely az emelőerőt a hidraulika nyomásán keresztül érzékeli és kijelzi a kezelőnek. Az érzékelő túlterhelés, ill. stabilitás védelmére is felhasználható. Utólag is beépíthető.

EIMA Mention, avagy a kiemelésre érdemes innovációk:

AMA SpA/CARDAN DIVISIONE: Nagy elhajlási szögű biztonsági kardántengely.

AMA SpA/CARDAN DIVISIONE: Rockmill elektromos asztali labolatóriumi őrlő berendezés.

AMA SpA/IMEL DIVISIONE: S.M.L. multifunkciós ergonomikus erőgép vezérlő kartámasz.

AGRICOLMECCANICA S.r.l.: VVER 600 ISOBUS kompatibilis permetlé visszanyeréses alagútpermetező.

AGROTOP GmbH: RowFan 40-02E kis sugárszögű permetezéshez használható, Ventúri elven dolgozó permetező fúvóka, sáv- és sorpermetezéshez.

ALPEGO SpA: AGiLE automatikus vezérlésű soralja művelő ültetvénykultivátor.

ANNOVI REVERBERi SpA: DHS - Dual Hyg System kétszivattyús magasnyomású mosóberendezés, többcélú felhasználásra.

BCS SpA: Stargate (Csillagkapu) gyalogkísérésű egytengelyes traktor és kaszálógép hidromechanikus sebességváltóval.

BENZI & Di TERLiZZi S.r.l.: Nagy hajlásszögű CVH kardántengely, Velocity lemezes és gömbcsapágyas csuklóval.

BRUMAR S.r.l.: EGO CS 1800E-45 akkumulátoros láncfűrész, új rendszerű láncfeszítővel és fényvetítővel.

CAPRARI S.p.A.: Speciális búvárszivattyúk. Magasabb homokszennyezésű vizek kiemeléséhez, kis- és közepes mélységű sivatagi kutakhoz.

CIMA S.p.A.: ROB 3 EVO légporlasztásos, speciális elektronikusan vezérelt áthidaló, magas szóró kerettel készült ISOBUS kompatibilis ültetvénypermetező, intenzív magas gyümölcsültetvényekhez.

CLIMAIR S.r.l.: Climair 50 faapríték tüzelésű szénabála szárító berendezés.

ELLE Srl: Elle 4 Giretta elektromos meghajtású szedőállványról vezérelhető sorközjáró, emelőkosaras gyümölcsszüretelő.

FERRI Srl: Gémes árokparti és rézsűmulcsozók, biztonsági védelmét biztosító hidraulikus rendszer.

FERRI Srl: Távirányítású önjáró mulcsozóra felszerelhető kezelőplatform kézi vezérléshez és irányításhoz.

GB SERVICELAB Srl: Speciális mérő- és ellenőrző berendezés, hidraulikaszivattyúk kiszerelés nélküli diagnosztizálásához.

GRAZIOLI REMAC Srl: Burier IE4 Genius szervestrágyaszóró pótkocsikhoz kapcsolható, szilárd- és almos trágya talajba dolgozó szagemissziót csökkentő berendezés.

GUARESI SpA: Sniper EVO automata vezérlő és szabályzó rendszer, a paradicsomkombájnok betakarító és válogatóegységének vezérléséhez.

ID-DAVID: Duster új típusú elektrosztatikus porozó berendezés növényvédelemhez.

IRRIWORKS Srl: Tervező- és szimulációs szoftver öntözőrendszerek kialakításához és telepítéséhez.

ITALMANOMETRI Srl: ISOMAX II. nagypontosságú, hosszú élettartamú két Burdon- csöves manometer.

LECHLER GmbH: Új 5S és 5SL belógó-csöves állománypermetező, új speciális fúvókákkal.

MARTIGNANI Srl: SMS-Smart Maintenance System, intelligens diagnosztikai rendszer, a légporlasztásos rendszerű elektrosztatikus permetezőgépek ellenőrzéséhez.

MERLO SpA/INDUSTRIAL METAL MECCANICA: Új eWorker hajtás és vezérlő rendszer, Merló gyártmányú elektromos tereptargoncához.

M.O.M MORETTO/OFFICINE MECCANICHE SAS: Roto Strip Hawk rotációs művelő elemek sorközkultivátorokhoz.

NETAFIM ITALIA Srl: Net Bow öntözőgyűrű konténerben nevelt növények csepegtető öntözéséhez.

OILSAFE Srl: Cleanliness Cabinet kenő- és hidraulika olaj ellenőrző és tisztító berendezés.

PESSL INSTRUMENTS GmbH: Digitális időjárás regisztráló és növényvédelmi előrejelző állomás, a növények védelmében.

RAIN BIRD EUROPE: ESP – LxiVM intelligens két utas öntözés vezérlő rendszer.

REAM AGRI: Traktorbázisú sárgadinnye betakarító kombájn.

SEPPI M. SpA: Supersoil kétsebességes powershift terhelés alatt kapcsolható sebességváltóval felszerelt, robusztus kivitelű erdészeti bokorzúzó és tuskómaró.

SERRAT Trituradoras: Három gépből álló gépsor a szanálásra ítélt gyümölcsfasorok kivágására, a tuskók kiszedésére és a kitermelt fák, gallyak, tuskók felaprítására tüzelési célra történő előkészítésére.

SICMA SpA: Szőlő- és intenzív gyümölcsültetvények automatikus soralja művelésére alkalmas, többféle művelő eszközzel (gyomirtó kapák, boronatagok, tárcsatagok, mulcsozó stb.) felszerelhető, különböző sortávolsággal üzemeltethető művelő eszköz.

TRITECHNICA SpA: Természetes alapanyagok felhasználásával készült újra hasznosítható biopolimer bázisú 225 MA Elobau típusú ergonomikus kialakítású, multifunkciós, joystickos kartámasz, erőgépek vezérléséhez.

A kiállítás 2021. október 19. és 23. között kerül várhatóan megrendezésre.

Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?