Csúcsforgalom az Agritechnica kiállításon Hannoverben (+VIDEÓKKAL)

Agro Napló
Méretét, a kiállítók és a látogatók számát tekintve is a világ legnagyobb nemzetközi mezőgépészeti seregszemléje, a kétévenként Hannoverben megrendezésre kerülő Agritechnica. Az idei kiállításra 2820 kiállító hozta el újdonságait, amelyeknek 62 %-a külföldi kiállító volt, akik 53 országból érkeztek Hannoverbe.

Az előző Agritechnica (2017) kiállításhoz képest a kiállítók száma minimális mértékben (+17 kiállítóval), a külföldi kiállítók aránya nagyobb mértékben +3%-kal (+77 kiállítóval) nőtt az idén. A kiállítók 26 pavilont töltöttek meg gépeikkel és szolgáltatásaikkal, amelyek 26 szakmai csoportba rendeződtek be. A legnagyobb területet a traktorok és a velük üzemeltetett munkagépek foglalták el.

A kiállításra valamivel (7600 fővel) kevesebb látogató volt kíváncsi, mint két évvel ezelőtt. A 450.000 idei összes látogatónak 29%-a (azaz 130.000 fő) volt külföldi, ez 5%-kal (jó 20.000 fővel) volt több, mint a 2017-es kiállításon. A külföldi látogatók az idén 152 országból érkeztek. A legtöbben Hollandiából, Dániából, Ausztriából, Svájcból és Nagy-Britanniából. Az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt a látogatók száma Oroszországból, Olaszországból, Lengyelországból, Ukrajnából és az USA-ból. A megkérdezett látogatók 83%-a nagyon elégedett volt a látottakkal, 14%-uk pedig elégedett, csupán 3%-uk nyilatkozott úgy, hogy kevésbé elégedett, vagy elégedetlen volt a kiállítással. Ugyanezek a számok a kiállítók részéről 65 és 23, ill. 12%. A látogatás után a látogató gazdák 68%-a nyilatkozott úgy, hogy biztosan fog vásárolni gépeket a következő két évben, további 22%-uk pedig tervez ebben az időszakban gépvásárlásokat. A megvalósuló, ill. tervezett gépberuházásoknak 49%-a bővítő jellegűnek, 55%-a pedig pótló jellegűnek minősíthető.

Az idén a kiállítók 291 újdonságot tartalmazó technikai és informatikai innovációt neveztek be a versenybe. Közülük a harminctagú nemzetközi zsűri egy műszaki alkotást arany­éremmel és 39-et pedig ezüstéremmel ismert el. A díjazottakról részletesebben írtunk korábbi lapszámunkban.

Munkatársaink személyesen voltak jelen a kiállításon, több magyarországi szakemberrel és forgalmazóval konzultáltak, jóvoltukból az alábbi újdonságokat közöljük.

Kiállítók és gépújdonságaik az Agritechnica-n

John Deere

Aranyérmet kapott a John Deere 8R traktor eAuto Power sebességváltója és intelligens e8WD elektromos hajtásrendszere. A hidraulikus és mechanikus ágakon működő fokozat nélküli sebességváltó helyébe a John Deere mechanikus és elektromos elágazású eAuto Power intelligens e8WD sebességváltót épít be, amely gyorsabb reagálású, jobb hatásfokú hajtásláncot eredményez. A sebességváltó működtetése és vezérlése elektronikusan történik. Ezen túl 100 kW kivezérelhető elektromos teljesítmény is rendelkezésre áll a traktoron. Ennek hasznosítására a Joskin egy tridem futóműves hígtrágya-injektáló tartálykocsijának két tengelyét kisegítő elektromos hajtással látta el. Ez a hajtáskombináció a legnehezebb terepviszonyok közepette is biztonságos haladást tesz lehetővé.

A világ vezető mezőgépgyártója az idei Agritechnica-n is kitett magáért, az aranyérmen kívül három ezüstérmet is bezsebelt. Egyet az új kétrotoros csúcskombájnjáért, egyet a traktor és a szögletes nagybálázók között a dugattyú mozgásából adódóan fellépő lengéseket kiküszöbölő lengéscsillapítóért és egyet pedig a gabonakombájnok biomasszatömeg alapján történő terhelés szabályozásáért. Ezeken kívül kiállításukon látható volt a nagy gumihevederes járószerkezettel felszerelt JD 8RX traktoruk, amely azt jelenti, hogy a JD 8000-es traktorcsalád kerekes 8R, két gumihevederes 8RT és négy gumihevederes 8RX változatokban is készül (mint ahogy a JD 9000-es széria is) egyedüliként a gyártók közül. Megújult az öttagú, 230 és 363 LE közötti motorteljesítményekkel készülő JD 7000R széria is. Új fedélzeti terminállal, az AutoSetup System rendszerrel szerelik jövőre a traktorokat. 2020-tól teljesen új, háromtagú (L624/L623 és L634 típusú) szögletes nagybálázó családdal rukkol majd ki a John Deere, amelyek 15–20%-kal nagyobb teljesítményre lesznek majd képesek.

 

Amazone

Az Amazone kiállítási újdonságai közül ki kell emelni az ezüst­éremmel elismert mechanikus sorközi gyomirtással kombinálható Ama Select Row sorpermetezőt, amely a sorkultúrák szelektív gyomirtásra alkalmas, valamint az ugyancsak ezüstérmes Easy Mix mobil applikációt, amely a műtrágyaszórókkal kiszórt keverékműtrágyák pontos kijuttatásához a munkaszélesség meghatározására alkalmas. Újdonságnak számít a 3/3,5 és 4 méteres munkaszélességben elérhető, 5 és 25 cm munkamélység között használható Cenio függesztett szántóföldi kultivátorcsalád is, amely a már ismert Cenius „kistestvérének” számít. A Cenio hidraulikus mélységszabályozással készül. Teljesen új konstrukció a Precea 4500-2CC (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA) kukoricaszemenként vető gép, amely nyomólevegővel dolgozik és 14–16 km/h közötti munkasebességgel képes vetni. Az elektromos magadagolás nagy vetési sebesség esetén is precizitást biztosít, a talajig kontroll alatt tartja a magok mozgását. A maglesodrók helyes beállításával tovább növelhetjük a precizitást, hiszen automatikusan korrigálja a rendszer a vetéskihagyást, vagy akár a duplánvetést. Függesztett kivitel, soronkénti mikrogranulátum-kijuttatás, nagy műtrágyatartály jellemzi a hazai piacon is nagy sikervárományos teleszkópos gerendelyes vetőgépet. Az Amazone standon Kovács Tamás, a magyarországi kizárólagos forgalmazó Amazonen Werke Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy mindkét újdonság a jövő évtől a magyarországi vásárlók számára is elérhető lesz.

 

Ezeken kívül az Amazone fejlesztéseket hajtott végre a Catros kompakt tárcsáinál is, amelyekkel kapcsolatban Kovács Tamás hangsúlyozta: az Amazone Catros rövidtárcsák régóta közkedveltek a hazai piacon. A nagy területteljesítményük, az alacsony üzemanyag-fogyasztás és a csekély kopás a Catros kompakt tárcsák erősségei. Ideálisak gyors, sekély és intenzív mély tarlóhántásra is, valamint nagy tömegű szalma esetén is eltömődésmentesen dolgoznak. Újdonság, hogy az eddigi 460 és 510 mm-es átmérőjű tárcsaleveleken kívül a 4–8 m-es vontatott és félig függesztett változatoknál a 610 mm-es tárcsalapok is rendelkezésre állnak majd – ezeket XL megkülönböztetéssel látták el –, ezáltal még nagyobb munkamélységben és hatékonyabb beforgatással képesek feltörni a tarlót.

Case IH

Bemutatták, és el is nyerte „Az év gépe 2020” díjat az extra tömör szögletes nagybálák készítésére alkalmas, nagy teljesítményű (40 t/h) LB 436 HD nagybálázó. A HD TwinPro kötözőrendszer a szabványos csomó mellett egy második csomót, úgynevezett hurokcsomót is köt; valamint a kompressziós hengerek akár 62 t nyomóerővel préselik a szalmát az egyenletes bálasűrűség érdekében, még változó körülmények között is.

A Case IH kiállítási standján újdonság volt a teljesen új, a 21. századi precíziós gazdálkodás követelményeket is maximálisan kielégítő, fedélzeti elektronikával készülő Magnum AFS Connect nagy teljesítményű traktorcsalád, amelynek csúcsmodellje
a 435 LE-s max. teljesítményű Magnum 400-as modell.

Ezen kívül új az Európában először bemutatkozó, háromtagú AF x150-es Axial Flow kombájncsalád, a 312 LE-s motorral készülő AF 5150, a 400 LE-s AF 6150 és a 460 LE-s AF 7150 már rendelhető, és a jövő évi aratási szezonban már megérkeznek az első példányok hazánkba.

CLAAS

A CLAAS traktorújdonságok között látható volt a négy gumihevederes járószerkezettel szerelt XERION TRAC TS rendszertraktor. Sokan voltak kíváncsiak az új, megnövelt motor- és cséplési teljesítményű APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezetű szalmarázós, és a APS SYNFLOW HYBRID cséplőszerkezetű hibrid LEXION kombájncsaládok kiállított tagjaira. A CLAAS a JAGUAR 900-as magajáró szecskázó családjának egy új csúcsteljesítményű modelljét, a 925 LE-s V12-es MAN motorral, 42 késes V-MAX szecskázódobbal és TERRA TRAC járószerkezettel szerelt JAGUAR 990-es modelljét is elhozta a kiállításra. A JAGUAR 900-as szecskázókhoz kifejlesztett CEMOS AUTO PERFORMANCE kezelőtámogató rendszer – amellyel a JAGUAR a beállított motorfordulatszámot állandó értéken tartja, és a terményáram mennyiségének megfelelően szabályozza a motor teljesítményét és a betakarítási sebességet – ezüstérmet kapott. Ugyancsak ezüstéremmel díjazta a szakmai zsűri a kombájnoknál alkalmazható CEMOS AUTO CHOPPING szalmaszecskázó vezérlést, amely a szalmaszecskázó teljesítményét, a szalmamennyiség és -nedvesség függvényében szabályozza. Ezüstérmet kapott a CLAAS LEXION szalmarázóládás kombájnok új, négydobos APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezete is (450 mm átmérőjű gyorsítódob; egy tíz verőléces, 755 mm átmérőjű cséplődob; 600 mm átmérőjű kiegészítő leválasztódob; utóverő dob), amelytől a gyártó szakemberei rekord cséplési teljesítményt várnak.

Deutz-Fahr

A Deutz-Fahr kiállításán a 75–102 LE közötti motorteljesítményű DF 5D Allround traktorcsalád számított újdonságnak. Négyhengeres Farmotion SDF gyártmányú motorral készül, 30/15 vagy 45/45 fokozatú szinkronizált sebességváltóval szerelik. A 45/45 fokozatú változat powershift (terhelés alatt kapcsolható) fokozatokat is tartalmaz. A maximális sebességük 40 km/h. Mezőgazdasági, kertészeti, kommunális és erdészeti felhasználásra tervezték.

Fendt

A Fendt a munkagépgyártó Braun GmbH-val egy ezüstérmes innovációt is kiállított Hannoverben. A Fendt 200V Vario traktor, Braun sorközmaróval és kitérő rendszerű soralja művelővel felszerelve, önállóan – vezető nélkül – képes a szőlősorok és a sorközök automatikus művelésére. A kezelőnek csak a forduláskor kell beavatkoznia. Giroszkópjával, 3D-s kameráival, lézerszemeivel pontosan követi a szőlősorokat. RTK GPS és ISOBUS segítségével, távfelügyelettel követhető a szőlőben végzett munkája. A fordulókat is automatikusan hajtja végre. A Fendt az új fejlesztésű MAN motoros 900-as Vario traktorcsalád képviselőit is kiállította, amelyek a régebbi Deutz-motoros változatokat váltják le. A 942 Vario csúcsmodelljének teljesítménye 415 LE, fokozat nélküli Vario sebességváltójának sebességtartománya 0,2–60 km/h. Ez az első traktor a piacon, amely 1000 üzemórás olajcsereciklussal rendelkezik. A traktor az „Év traktora 2020” címet is elnyerte. Ugyancsak újdonság volt a Fendt Standon, a farmmindenes kategóriában az „Év traktora 2020” cím nyertes, 152 LE maximális teljesítményű, 314 Vario Profi Plus traktor, amely a 300 Vario széria csúcsmodelljének számít és az új Fendt One operációs platformmal és telekommunikációs rendszerrel is felszerelhető.

Fliegl

A magyarországi gyárral is (Abda) rendelkező Fliegl Agrartechnik GmbH kiállítási újdonságai között látható volt a Twist Line hígtrágya-injektálásra alkalmas, elforgatható futóműtengellyel rendelkező tartálykocsi (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA), amelynek tengelye kb. 11 fokkal elforgatható, így a ,,kutyamenet” által csökkenthető a talajtömörítés kedvezőtlen hatása.

A kiállítási standon jelen lévő Ackermann Tamás, a Fliegl Abda Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a Fliegl kizárólag a gazdák igényei alapján fejleszt, ennek köszönheti piaci sikereit. Az előzőek mellett nagy érdeklődés kísérte az Agritechnica-n szériaérett Fliegl Büffel rendfelszedő átrakó kocsit is (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA), amely speciális módon, meg­gyorsítva végzi a műveletet. A gépen található, szecskázni is tudó rendfelszedő adapter saját, 4 m3-es tartályába továbbítja az anyagot, majd innen egy szalagon keresztül rakja át a szállító járműre, pótkocsira. A köztes tároló bunkerrel rendelkező eszköz előnye, hogy olyan szűk területeken is tud dolgozni, ahol a pótkocsi nem képes közlekedni, ill. a két szállító jármű váltásakor sem kell felfüggeszteni a munkát. A Büffel már hazánkban is debütált a lébényi bemutató keretében.

A hígtrágya-kijuttató egység fejlesztésére külön is felhívta a figyelmet Ackermann Tamás. A 12–15 m-es kijuttatási munkaszélességet biztosító csigás terítőegységen a csúszócsoroszlyákat duplázó TWIN rendszer által mindig ugyanaz a hígtrágyamennyiség kerül ki a talajra, jóval kíméletesebb kijuttatást lehetővé téve. A Fliegl csúcsminőségű ASW letolókocsiknál is találkoztunk termelői igények alapján megvalósított fejlesztéssel. A silózás műveletét könnyítették azáltal, hogy a homlokfal törhetetlen plexiből került kialakításra, így nagy felületen jobb beláthatóságot biztosít a kocsi rakterébe a műveletet végző számára.

Újdonság, hogy az ULW 40-es kiközelítő-átrakó pótkocsit hevederes futóművel látták el, amelynek előnye, hogy csökkenti a talajnyomást azáltal, hogy míg egy 40 köbméteres normál kocsi esetében 1,5 m2 az abroncsok felfekvése, addig a hevederes változatnál oldalanként 2,5 m2, összesen 5 m2. Ezáltal a talajnyomás lecsökkenthető 2–4 kg/m2-re, megkönnyítve a soron következő talajművelési munkákat.

Güttler

A hazánkban szintén gyártóbázissal rendelkező Güttler több újdonságot is kiállított Hannoverben. A Güttler standon a magyar gyártású Supermaxx kultivátor (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA) sokoldalúságára hívta fel a figyelmet Vörös Endre értékesítési vezető. Hangsúlyozta, az egész évben használható sokoldalú eszközre nagy területteljesítmény, kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás és alacsony fenntartási költségek jellemzőek. Sokoldalúsága abban rejlik, hogy a talajművelési célnak és időjárásnak megfelelően lehet összeállítani a gépet, amely alkalmas talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz és köztes növények vetéséhez, vagy akár fagyos talajok műveléséhez is. Újdonságként a munkagép elejére a kapák elé vágótárcsákat helyeztek el, amely nem a szármaradványok vágására hivatott, hanem a kapának a talajba hatolását segíti elő. Kialakításra került továbbá a RipperBoard simítórendszer, amelyet már kisebb erőgépekkel is használhatunk a FlatSpring-gel ellentétben.

A GreenMaster moduláris gyepápoló rendszer magágykészítésre, vetésre és növényápolásra is alkalmas. A Güttler a Krummenacher svájci céggel közösen kifejlesztette a precíziós gazdálkodásban használható GreenMasterre szerelt ellenőrző kamerarendszert, amely „real time” gyűjti az információkat a gyep fedettségére vonatkozóan, majd ezt követően a hibás és hiányos füves területekre koncentrálva kerül a fűmag kijuttatásra, jelentős input anyagot megtakarítva ezáltal.

Szintén a vetőmag-megtakarítás okán teljesen újratervezték a kiállításon prototípusként bemutatott GreenSeeder simítós rugós boronát, a korábbi V helyett U csukású elrendezésű gép került ezáltal kialakításra. A boronákat kicserélték, egy felfogatáson két rugós borona került elhelyezésre. Az eddigi ütközőlapos megoldás helyett a ZinnkenSaat szabadalmaztatott rendszer a talajszintig vezeti a magot, finom elszórási művelettel a végén, így biztosítva a vetőmag megfelelő helyre történő kijuttatását.

Hardi

Az Agritechnica kiállítás egyik legnagyobb újdonsága a Hardi International standján az új intelligens permetezőgép, a HARDI NAVIGATOR”i” megjelenése volt. A kijuttatási pontosság növelésével és a permetezőgép kezelhetőbbé és biztonságosabbá tételével az új HARDI NAVIGATOR „i” permetezőgépek kiemelkedő intelligens permetezési funkciókat kínálnak, felkészülve a jövő kihívásaira.

Az intelligens funkciók biztosításához az új HARDI SmartCom elektromos platform, azaz egy teljesen megújult elektromos rendszer szolgál alapul az intelligens fejlesztésekhez. A HARDI SmartCom teljes ISOBUS-funkcionalitást biztosít a használójának, tehát egyszerűen csatlakoztatható traktorokhoz és vezérlőegységekhez. A gyakorlatban a gépek vezérlése ún. SmartCom ECU panelek segítségével történik, melyek növényvédő szer-, ütés- és porálló borítással rendelkeznek.

A HARDI ServiceTool, az új szerviz/diagnosztikai rendszer az elektromos platformmal együtt került kifejlesztésre, amellyel frissíthetik a permetezőgép szoftverét, diagnosztizálhatják a hibákat és új funkciókkal bővíthetik a rendszert. Minden SmartCom permetezőgép elő van készítve egy felhőalapú szerveren történő automatikus adattárolásra. A diagnosztika működési területenként a hibákat funkcionális szinten térképezheti fel azáltal, hogy gyorsan megtalálhatja a hibás vezetékeket vagy érzékelőket.

A jelenleg elérhető legnagyobb permetezési pontosság valósul meg a HARDI AutoNozzleControl automatikus fúvókánkénti szakaszoló funkciójával, amelyben a precízebb és nagyobb munkasebességű kijuttatás érdekében minden egyes fúvóka egyedileg kapcsolható. Auto módban a permetezőgép 50 cm-es szakaszokkal dolgozik, ezáltal elkerülhető az átfedéses permetezés növénykárosítása. A permetezési átfedések minimálisak, ebből adódóan akár 10%-os vegyszer-megtakarítás érhető el.

A növényvédelemben elengedhetetlen megbízhatóság és precízitás mellett a Hardi egyedi kezelőbarát megoldásai és precíziós fejlesztései teszik a NAVIGATOR “i” permetezőgépeket egy modern, intelligens társsá a növényvédelemben.

A Hannoverben bemutatott intelligens NAVIGATOR ”i” januárban már hazánkban is megtekinthető lesz az AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2020 kiállításon.

Horsch

A Magyarországon termékeivel szintén népszerű Horsch az egyik leginnovatívabb cégek közé tartozik, most is sok újdonsággal vonult fel Hannoverben is. Ezek között volt látható a Transformer VF automatikus kormányzású, kameravezérelt sorközművelő kultivátor, amely 6 és 12 méteres kivitelben készül, 25 és 90 cm sorközállítási lehetőséggel. Különlegessége, hogy szakaszolásra is képes, a művelő elemeket hidraulikus munkahenger emeli ki szakaszosan. A Cura ST rugósfogú gyomfésűt jelenleg 12 m munkaszélességben gyártják. A hat sorban elhelyezett rugós boronafogak, mechanikusan irtják a kelő félben lévő gyomokat a szántóföldön. Az új magajáró permetezőt, a Leeb 6300 PT 6000 literes tartállyal és 18–42 m közötti szórókerettel szerelt, összkerékhajtású és összkerék-kormányzású permetezőt 300 LE motor működteti. A szórókeret pneumatikus csillapítással és aktív keretvezérléssel rendelkezik. Új vezetőfülke, új kezelőpult és vezérlő joystick található a gépen. Nagyobbik testvére a Leeb 8300, 8000 literes rozsdamentes tartállyal készül.

Átdolgozott kiadásban állította ki a Horsch a jelentős piaci sikerekkel rendelkező Joker RT kompakt tárcsás boronáját, amelynek az elejére száraprító henger is került és a felépítéséből adódóan sokkal nagyobb a variálhatósága. Új termékük a Finer SL magágykészítő, amelyet hibrid és az organikus termelést folytató gazdaságoknak ajánlanak. Ugyancsak új fejlesztésű gépük a Cutro TC 3 és 12 m közötti munkaszélességben gyártott száraprító henger, amelyek ívelt késes, zárt hengerkialakítású, himbás működésű duó száraprító hengertagokból épül fel. A száraprító hengerek mögött talajlezáró RingFlex henger dolgozik.

A Horsch bemutatta a Maestro elektromos hajtású egyedi és központi magtartályos szemenként vető gépének új furatos, tárcsás vetőelemekkel dolgozó, szívólevegős magadagolású és nyomólevegővel dolgozó változatát is. Ugyancsak egy továbbfejlesztést lehetett felfedezni a Pronto DC gabonavetőgépen, amelyre az új RowControl magelosztó torony került, amellyel a soronkénti elzárás kompromisszumok nélkül megvalósítható. Az újdonságokról a Horsch standon Barabás Zsolt kelet-magyarországi értékesítési vezető tájékoztatott bennünket.

Köckerling

A Köckerling újdonságai között az Allrounder flatline hatkapasoros, sekély (13 cm-ig) művelésre alkalmas szántóföldi kultivátort, a Rebell classic és a Rebell classic T kompakt tárcsás boronát fedeztük fel. Az Allrounder flatline 6 és 7,5 m-es munkaszélességben készül 47, ill. 59 kapás kivitelben. A 20 cm fogásszélességű lúdtalpkapák hat sorban helyezkednek el. Elejére késes henger, simítólapok szerelhetők, hátul dupla STS mélytömörítő henger található. Opcióként pálcás borona is kapcsolható. A Rebell classic két soros, kompakt tárcsás borona 3,0/4,1 és 5,2 m munkaszélességgel,
510 mm-es tárcsalapokból épül fel, amelyek vágásszöge és dőlésszöge is 16 fokos. A Rebell classic T 5, 6, és 8 m munkaszélességgel kapható. Az újdonságokat Jens Michels, a Köckerling magyarországi képviselője mutatta be számunkra.

Krone

A Krone standon új fűkaszákkal, új rendkezelő gépekkel és vadonatúj bálázóval is lehetett találkozni. A kaszákat az új fejlesztésű Easy Cut F/M (frontfüggesztésű) és Easy Cut TC/TS vontatott rotációs kasza család egyes tagjai képviselték. A kaszák új függesztő szerkezettel, ill. tehermentesítő hidromechanikával rendelkeznek. Az új „F” frontfüggesztésű kaszák 3,2 és
3,6 m munkaszélességgel készülnek, az új, M-profilú acélhengeres szársértővel (M-Rolls) is lehet rendelni őket. Két, nagy rendterelő dobbal rendelkeznek, így magasabb hozamú terményben, a dobok közötti 145 cm-es távolság elegendő ahhoz, hogy le nem taposott, kompakt rendet képezzenek. Az Easy Cut TC és TS vontatott kaszák munkaszélessége is 3,2 és 3,6 m és acél verőujjas, vagy gumihengeres szársértővel szerelhetők fel. Szállítószalagos kivitelben is rendelhetők. Az új fejlesztésű Krone rendkezelőket a Swadro TC 1370 négyrotoros, 13 karos, vezérelt villás, 10,8–13,7 m közötti munkaszélességre állítható rendképző képviselte, amelyek hidromotorral hajtott rotorral kerülnek meghajtásra. Bemutatásra került a Krone teljesen új konstrukciójú, szalagos (hevederes) bálaképző rendszerrel dolgozó, VariPack változókamrás bálázó családja is. Közülük a V 165 XC Plus 1,2 m széles és 0,8–1,65 m átmérőjű, a V 190 XC Plus 1,2 m széles 0,8–1,9 m átmérőjű bálák készítésére alkalmas. Szeletelőkéses csillagrotorjának átmérője 530 mm.

Kubota

A Kubota a megújult M 7003-as traktorszériájának képviselőit állította ki. A megújult M7133/M7153 és M7173 traktorok új, 130/150 és 170 LE névleges teljesítményű EU Stage V környezeti normás motorokkal és Boost teljesítménynövelővel kerülnek a piacra. Ez utóbbi +20 LE teljesítménytöbbletet tesz lehetővé a traktoroknak. Új a füstgázkezelő rendszerük is. Az újonnan beépített DPF (szilárd dízel részecskeszűrő) révén a részecskeszűrő csereciklusát 3000 üzemóráról 6000 üzemórára növelték. A sebességváltójuk Xpress indítókapcsolási lehetőséget kapott. Újdonságként mutatkozott be az M 5001 Narrow Power Crawler félgumihevederes járószerkezetű ültetvénytraktor-családjuk is. Négyhengeres, 3,8 literes, 93 LE-s a motorja és 36/36 fokozatú Dual Speed elektrohidraulikus irányváltóval szerelt sebességváltóval készül.

Kverneland

Norvégia köves talajai által ekeszakértővé vált Kverneland a Nr 28-as kormánylemezre alapozva kifejlesztette a Nr 38-as kormánylemezt, ami jobb szántásteljesítményt tesz lehetővé a szélesebb kerekű traktorok számára. A 38-as ekefejjel hatékony mélyszántást végezhetnek az akár 710 milliméter széles kerekű erőgépek is – hangsúlyozta Nagy-György János, a Kverneland Hungária Kft. ügyvezetője.

A standon továbbhaladva a nagy szerves maradvány kezelésére kifejlesztett Enduro Pro 3000 kultivátorra hívta fel a figyelmet, amelynek használatával kevesebb menetszámmal teljesíthetőek a szántás nélküli talajművelés feladatai. Ez csökkenti a költségeket és az elvesztett talajnedvesség kockázatát, valamint a kigyomosodás esélyét. Az Enduro Pro modellek függesztett, 3 kapasoros konfigurációja 3 és 5 méter munkaszélesség között, 270/285 mm-es kapatávolsággal és 5–35 centiméteres művelési mélységgel tudnak dolgozni, ami professzionális talajkeverést és -elmunkálást eredményez. Az Enduro Pro felszerelhető egyengető-szintező kapákkal vagy gumibakos biztosítású egyengető tárcsákkal, a munkamélység és a -szög pedig állítható. Az állítható szélső elemekkel tökéletes kiegyenlítést érnek el. Az Enduro Pro változatnál a szintező berendezés második paralelogrammája akkor is biztosítja a konzisztens működési szöget, amikor a szintezési mélység megváltozik. Ez a beállítás a fülkéből menet közben is nagyon könnyen módosítható.

 

Az új Kverneland iXtrack T6 függesztett permetező az 5200–7600 liter közötti kapacitással a gyártó legnagyobb modellje lett. A hatékonyság és kapacitás növelése nemcsak a tartályt, hanem a szórókeretet is érintette. A Boom Guide technológia segítséget nyújt a keret magasságának optimális magasságon tartásában, így a gépkezelő a permetezési munkára tud koncentrálni. A Boom Guide ProActive rendszer reagál a permetezőgép és a szórókeret mozgására, és a speciális hibrid üzemmódban a permetezőkeretet az adott növénytől, a talaj felszínétől vagy mindkét felülettől méri. Az iXtrack T6 permetező paralelogramma felfüggesztés csillapítása munkavégzés közben és vonuláskor is aktív, így minden helyzetben csillapítja a keretet érő káros hatásokat. A permetezés közben kifinomult szórásképet hoz, a keret irányú elmozdulása pedig a lehető legkisebb lesz, így biztosítható a növények megfelelő lefedettsége.

Az új fixkamrás FixBale 500-as hengeres nagybálázó 2,3 m munkaszélességű XL rendfelszedővel 520 mm átmérőjű 15 késsel felszerelhető rotorral készül és 1,23 m széles, ill. 1,25 m átmérőjű tömör hengeres nagybálák készítésére alkalmas. A bálák tömörítését a kamrát körbevevő 18 db megerősített hengerdob végzi. Új Power Bind hálós kötözéssel készül. A bálázó kenéséről központi automata kenőrendszer gondoskodik.

A standon a Kverneland munkagépeket forgalmazó hazai cég, a sárosdi székhelyű Agrospic Kft. munkatársait is üdvözölhettük.

További újdonságok ide kattinva!

Lemken

A profi talajművelő gépgyártó Lemken GmbH is több újdonsággal rukkolt ki Hannoverben. Ezek között szerepelt az új Juwel 10 barázdában és tarlónjáró, változtatható fogásszélességű váltvaforgató ekecsalád, a Rubin 10 kompakttárcsa opciós SeedHub köztes növényvető szerkezettel, a vadonatúj Koralin szántóföldi kultivátorcsalád, a Sulky-Lemken kooperációban gyártott Spice, Tauri és Polaris függesztett műtrágyaszórók, valamint az új Orion vontatott és a Nova magajáró permetezőcsaládok.

Az új ekecsalád robusztus felépítésben már a 450 LE-s traktorokhoz is rendelkezésre áll. Hidraulikus dőlésszögállítású fordító munkahengerekkel készül, 160x160 mm keresztmetszetű gerendelyekkel, tarlón és barázdában járó traktorokkal is üzemeltethetők. Az új Rubin 10 kompakt tárcsacsalád nagy átmérőjű, 645 mm-es csipkés tárcsáival nagy tömegű szármaradványok talajbedolgozása is kiválóan alkalmas. Újdonság, hogy kétféle SeedHub pneumatikus szórvavető egységgel is felszerelhető, amely a zöldítésre alkalmas köztes növények szórva vetésére használható. A SeedHub 200, 200 literes magtartállyal és elektromos hajtással, a SeedHub 500, 500 literes magtartállyal és hidraulikus hajtással rendelkezik.
Az új Lemken Orion vontatott permetezőcsalád 4000 és 6000 liter közötti térfogatú permetezőtartályokkal és 24–39 m közötti munkaszélességű permetezőkerettel készül, ABC (Adaptive Balansing Control) szórókeret-vezérlés és teljes ISOBUS-kapcsolat teszi még pontosabbá a munkavégzésüket. A Nova magajáró permetezők 4.800 és 7.200 liter tartálytérfogattal és 24–39 m közötti munkaszélességű szórókerettel rendelkeznek, 4-es kategóriájú (fokozatú) levegőtisztaságot garantáló a vezetőfülkéjük. A nyomtávolságuk 1,8 és 2,3 m között, a has alatti magasságuk pedig 1,2 vagy 1,6 m lehet. CTS zárt vegyszerbekeverést lehetővé tevő vegyszerbemosóval, ABC szórókeret-vezérlés, MegaSpray+CCI 800 vagy 1200 vezérlőterminál növeli a permetezés munkaminőségét. A Lemken-újdonságokat Szrnka Péter értékesítési vezető segítette számunkra megismerni.

New Holland

A CNHi Group legnagyobb traktor- és mezőgépgyártó konszern­je Hannoverben, az „Év traktora 2020” díjazott traktorai mellett, az új cséplőszerkezettel szerelt CX 7 és CX 8 kombájncsalád egyes tagjaival debütált. Ezen kívül egy vadonatúj BB (Big Baler) 1290 HD (High Density) szögletes nagybálázót mutatott be. A kombájnok új kialakítású Ø750 mm-es, 32 db eltolt szegmenses verőléccel szerelt cséplődobja és a nagybálázó powershift terhelés alatt fordulatszámváltós hajtóműve is ezüstérmet kapott a kiállításon. Az új négydobos cséplőszerkezet az új cséplődobbal nagyobb áteresztőképességű és hozzájárul a járvacséplés üzemanyag-felhasználásának csökkentéséhez. Az új BB 1290 HD szögletes nagybálázó, 30%-kal nagyobb áteresztőképességű és 25%-kal tömörebb bálákat készít, mint a korábbiak. Dugattyúja 62 tonnával préseli össze a szalmát bálává és akár 40 t/h teljesítményre is képes. Új, kihúzható szeletelő berendezés, új rotor és előtömörítő szerkezet, ill. az elterjedt Cormick típusú kötözőszerkezetek helyett Deering típusú, kevesebb kötözőanyag felhasználásával dolgozó TwinePro kötözőszerkezet található rajta.

Quivogne

Gazsi Zsolt magyarországi képviselő a Quivogne standján a Diskator SL (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA) nagyméretű kompakt tárcsára hívta fel a figyelmet, amely gyors megtérülést ígér a gazdák számára a nagy területteljesítmény és az alacsony karbantartási költségek okán. Az univerzális munkagép 3–15 cm mélységű talajmunkákhoz, 6–12 m-es munkaszélességben, 560 mm-es agresszív csipkézettségű tárcsalapokkal szerelve kitűnően alkalmazható tarlóhántásra, tarlóápolásra, vagy akár magágykészítésre is. A rendkívül robusztus, egyszerű felépítésű rövidtárcsa az előre helyezett kerék által rendkívül jó súlyeloszlással bír. A kifejezetten nagygazdaságok részére tervezett munkagép különlegessége, hogy a szárnyrészek középen, a lengőkapcsoláson keresztül vannak felfüggesztve a vázhoz, ami tovább javítja a jó talajkövetést 15–18 km/h munkasebesség mellett.

Pöttinger

Az osztrák profi munkagépgyártó is nagy területen állított ki Hannoverben. Újdonságai között látható volt, hogy már a Lion és FOX magágykészítőkre is rendelhető Tegosem pneumatikus szórva vető szerkezet, amellyel kalászos gabonák, repce, mustár, pillangósok és fűmagkeverékek vethetők ki, a magágykészítéssel egy menetben.

Ezen kívül új kaszákkal, a Novacat 352 hátul függesztett, 3,5 m munkaszélességű rotációs kaszával, valamint a Novacat 302 Cross Flow rendrakós keresztcsigával felszerelt, szintén hátsó függesztésű, jobbra vágó kaszával mutatkozott be. A két kasza kettős kaszakombinációban is használható, míg a keresztszalagos Collektor kaszák hármas kombinációban is rendelhetők 10 m munkaszélességig.

Új rendrakót is bemutattak. A Top 842 8 m munkaszélességű, kétrotoros, 13 villakaros rendrakójukat műanyag felső terelő gyűrűvel is felszerelték. Újdonság volt az Impress 185 VC Pro csomagoló berendezéssel kombinált változókamrás hengeres nagybálázójuknak az átdolgozott kiadása is. A bálázó 2,3 m munkaszélességű rendfelszedővel, 32 késes FlexCut szeletelős csillag rotoros adagolóval, 0,9–1,85 m közötti átmérőjű bálákat készítő hevederes bálaképzővel készül. A bálacsomagolója két fóliahengerrel és forgóasztallal csomagolja be a bálát. A kirakáskor a bálafordító a bálákat, lapjára fordítva egyenként vagy kettesével helyezi le a tarlóra. A csomagolós bálázók 125 FC fixkamrás valamint 155 VC Pro és 185 VC Pro variókamrás változatban is rendelhetők. Az Impress bálázó 155 V és 185 V típusjellel szeletelő berendezés nélkül is hozzáférhető.

Precision Planting LLC

Világújdonságnak számít a cég által kifejlesztett vetőelemenként, egyedileg állítható munkamélység-szabályzó, amelyet kis villanymotorok működtetnek egy fogasléces állító mechanikán keresztül. A szabályozás automatizálható. Az amerikai cég a talaj nedvességállapotához igazodó automatikus vetésmélység-szabályozó szerkezetével, a Smart Depth-el érdemelte ki az Agrotechnica ezüstérmét.

Sebestyén Gergely, a cég regionális menedzsere mutatta be az innovációt: A monitor által vezérelt rendszer, a Smart Firmer talajszenzor adatai alapján valós időben képes talajnedvesség-meghatározásra. Ezen adathoz rendelhetünk egy tól-ig értéket, hogy milyen talajnedvesség esetén milyen mélyen vessünk, természetesen ezek a paraméterek táblára szabhatóak. A Smart Depth által ezért minden mag megfelelően nedves magágyba kerül, ami elengedhetetlen az egységes csírázáshoz.

Väderstad

A tartós és újszerű gépi megoldásairól híres svéd gépgyártó, amelynek a termékei Magyarországon is keresettek, minden kiállításra hoz újdonságot. Az idei Agrotechnica-n ezüstérmet kapott a változó sortávra és művelőútra beállítható Tempo V vetőgépük WideLining modellváltozata, amely nem sorelzárással, hanem a vetőkocsik eltolásával alakítja ki az 1050 mm-es művelőnyomokat. Ezen kívül újdonság volt NZ Extreme 1250-1425 magágykészítő, amelynek méterenkénti súlya kétszer olyan nehéz, mint az ismert NZ Aggressive kombinátoroké. A Tempo L világrekorder vetőgép központi magfeltöltésű (CF) változata 12/16/18/24 soros kivitelben készül, és először volt látható a szakmai közönség számára.

Weidemann

Az udvari kompakt rakodók nagy gyártója, a Weidemann kibővítette a legnagyobb 90-es rakodógép-sorozatát. A piacon már elérhető 9080 törzscsuklós rakodót a hosszabb rakodókarral felszerelt 9580 modell egészíti ki, továbbá az Agritechnicán bemutatott 9580T teleszkópos törzscsuklós rakodó a Weidemann új zászlóshajójaként bővíti a termékpalettát. A 136 ill. 156 lóerős motorok megfelelnek a legújabb „Stage V” károsanyag-kibocsátási szabványnak, a hidraulika rendszer kapacitása 150 vagy 180 l/perc, a gép billenési terhelése 6,32 tonna. A 9580T törzscsuklós rakodó (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA) teleszkópos emelőkarral rendelkezik, emelési magassága 5,48 méter, szemben a 4,26 m-es homlokrakodóval.  A 90-es sorozat opcionálisan felszereltő az újonnan kifejlesztett Power Drive 370 hajtási rendszerrel, amely egy fokozatmentes hidrosztatikus hajtás. Fokozott tolóerőt igénylő alkalmazásokhoz az új modellek opcionálisan mintegy 25% tolóerő-növekedést kínálnak ezzel a hajtási rendszerrel, 0–30 km/h sebességtartományban.

 

 

Magyar kereskedőket is megkérdeztünk

SZEGÁNA Kft.

Az Agritechnicát követően a hazai nagyközönség számára a budapesti Agrárgépshow-n a SZEGÁNA Kft. standján is megtekinthető lesz néhány újdonság, Nagy Márk kísért bennünket a gyártói standokon:

Az M sorozatot követően, idén mutatta be a Bogballe a frissített L sorozatot (L15 és L20 néven), mely szórók 700–2.050 literes tartállyal és max. 24 m munkaszélességgel rendelkeznek. A vázon mosási pontok lettek kialakítva, így a váz rejtettebb részei is alaposan kitakaríthatók. Új LED-es közúti világítást, erősített rácsot, és új kialakítású vedőrudat kaptak a szórók. A nagyobb L20 szórók védőrúdja kifordítható a könnyebb tisztítás érdekében, ráadásul már ehhez is rendelhető sorszóró adapter, mely 2–10 m munkaszélességgel az ültetvényekben hasznos. Az L20 szóró ráadásul már alapfelszereltségként rendelkezik 3 +1 féle kieresztő nyílással: STD (max. 350 kg/perc), MIN (max. 75 kg/perc), MIC (0,5–15 kg/perc – pl.: aprómagvetéshez, zöldítéshez), OFF (táblaszélszórásnál, mezsgyén való haladáskor).

Az Everun ER16 rakodókat az ER416T derékcsuklós rakodók (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA) váltják le, melyek nyugati mintát követve, az új trendeknek megfelelő derékcsuklóval rendelkeznek, ami a talajfelszín egyenetlensége miatti billenést is leköveti, ráadásul fordulékonyabb is. A gém is új ezeknél a gépeknél, keskenyebb, amely jobb rálátást engedélyez a munkaterületre. Ennyi újdonság után már a fülkét sem hagyhatták érintetlenül, 10 cm-rel szélesebb, 7 cm-rel hosszabb tágas fülkét kapott a gép, amelyből felfelé még jobb a kilátás.

Korábbi nemzetközi kiállításokon is bemutatkozott már a Basak 5120 traktor (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA), sőt a szép külső miatt díjat is nyert, viszont most már a sorozatgyártásra érett,  végleges belső kialakítással lehetett megtekinteni a Basak gyár új zászlóshajóját. A 116 LE-s Deutz motorral és német ZF váltóval szerelt traktor igen könnyen kezelhető, hiszen elektromos irányváltó és 4 PowerShift fokozatos váltó segíti a kezelőt. A függesztőkarok elektronikus vezérlésűek, Bosch csoporttól származnak, és 5.500 kg emelési képességgel rendelkeznek. A TLT elektrohidraulikus kapcsolású, 4 sebességes, tehát ECO fokozattal rendelkezik. A fülke tágas, digitális klímával rendelkezik, kedvező áron, várhatóan 50.000 euró alatt elérhető lesz a gép.

Agro-Tipp Kft.

A MAZZOTTI önjáró permetezőgépek alapvető tulajdonsága ezidáig a fix (nem állítható) hasmagasság volt, azonban Hannoverben bemutatásra került a MAZZOTTI MAF C4 széria (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA), amely már állítható hasmagassággal rendelkezik. Ez a megoldás két éves tervezői, gyártási és tesztelési folyamatok eredménye. Miben más, mint a többi állítható hasmagasságú permetezőgép? – kérdeztük Rikkert Zsoltot, a hazai forgalmazó cég ügyvezetőjét:

– Egy olyan szabadalmaztatott rendszerről van szó, amely a hasmagasság-állítást, illetve a kerekek független rugózását elkülönítette egymástól. Ez azt jelenti, hogy külön munkahenger végzi a hasmagasság állítását egy mechanizmuson keresztül, egy másik munkahenger pedig a kerekek rugózását biztosítja. Ezáltal a permetezőgép 140 és 185 cm között tudja változtatni az állomány feletti magasságát. A rendszer különlegessége a nagyon keskeny kialakítás, hiszen a kerékközéptől számítva a hajtómű legszélső pontja 340 mm-re helyezkedik el, ami lehetővé teszi a lehető legkisebb növénykárosítást munka közben. Az első tengely alapkivitelben integrált fékekkel rendelkezik, amely lehetővé teszi a 47 km/h-s vonulási sebességet. A hátsó tengelyen levő kiegészítő fékekkel felszerelt MAZZOTTI 60 km/h-s sebességgel képes haladni. Ezeket a sebességi adatokat a gép teli tartállyal is képes teljesíteni. A MAZZOTTI MAF 6240 típusú permetezőgép a 185 cm-es szabad hasmagasságával, valamint a 6600 literes tartálykapacitásával egyedülálló a piacon.

Deraland Kft.

Az Alö Quicke svéd gépgyártó az Agritechnica kiállításon debütált az új rakodókanál családjaival. A Quicke a rakodókanalak széles választékát gyártja az egészen kisméretű udvari homlokrakodók, Hofladerek által használható 0,6 m3-es kanalaktól, a traktoros homlokrakodókhoz illeszkedő széles választékú, ill. a közepes és nagy teljesítményű magajáró homlokrakodók óriási méretű 4–5 m3-es kanalakig. Az új rakodókanalakat Dér Attila, a kanalak hazai forgalmazója, a Deraland Kft. tulajdonosa mutatta be a kiállításon. A rakodókanalakat a legkorszerűbb CAD-CAM tervezési módszerek felhasználásával tervezték. Minőségi anyagokat használnak fel a gyártás során, korszerű technológiával állítják azokat elő. Szimulációs és terhelési teszteknek vetik alá. Megfelelő gondot fordítanak a formatervezésre is. A kopásnak különösen kitett kanálrészeket 500 Brinell keménységű lemezekből készítik. A vágóéleket és fogakat keményfém-felrakással látják el és cserélhető, csavarozható kivitelben alakítják ki.

A Quicke rakodókanalak három – „S”, nehézfajsúlyú anyagokhoz, „G”, univerzális alkalmazásokhoz és „V”, nagy térfogatú anyagokhoz – típuscsaládba és 14 típusvariációba sorolhatók be. A konstrukciós variációk száma pedig megközelíti a 600-at.
Az „S” jelű kanalak három (SM+/SL+ és SXL+) típusvariációkban 0,6 és 2,1 m3 közötti térfogattal, ill. 158 és 294 cm-es kanálszélességgel készülnek. A legszélesebb típusválasztékot a „G” jelű kanalak képviselik, amelyek négy (GS+/GM+/GL+ és GXL+) típusvariációban, 0,35 és 1,85 m3 közötti raktérfogattal, valamint 88 és 258 m3-es kanálszélességgel készülnek. A „V” jelű kanalak egyelőre két (VL+ és VXL+) típusváltozatban, 1,07 és 4,0 m3 közötti kanáltérfogattal, ill. 175 és 305 cm kanálszélességgel készülnek. A kanalak egyaránt elérhetők „Z” ill „P”(Paralell) kinematikájú és kanálműködtetésű rakodók gépeihez, szinte valamennyi rakodógéphez megfelelnek. EURO-s szabványos gyorskapcsolókkal is szállítják azokat.

Multiva Magyarország Kft.

A finn Multiva gépeket Magyarországon forgalmazó Multiva Magyarország Kft. Közép- és Kelet-Magyarország értékesítési vezetője, Mező Sándor, a Topline Super XL, nagy teljesítményű, kilenc kapasoros magágykészítőt emelte ki a Multiva standon látottak közül. Többféle (6–15 m) munkaszélességgel készül, 0–12 cm között szabályozható munkamélysége többféle (lándzsahegyű, lúdtalphegyű) kapával szerelhető fel. Nagyméretű táblák megművelésére készült, sokoldalúan használható,  mostoha körülmények között is kiváló munkát végez. Az „S” rugós szárú Terra Super kapái eltömődésmentesen dolgoznak, és nagy sebességű művelésre is alkalmasak (akár 15 km/h).  Az utolsó kapasor mögött hidraulikusan állítható simító, pálcás henger és kétsoros rugósfogú egyengető borona dolgozhat, amelyek terhelése a gépen található egyszerű mechanikával könnyen beállíthatók. Szállításhoz, ill. munkahelyzetben a munkamélység szabályozására robusztus, masszív tandem kerékpár szolgál. Ezeken kívül a gép elején két támogató kerék is található, a pluszstabilitás érdekében.

A másik, sokak által látogatott gépük a Cerex 300 gabonavetőgép volt, amely elsősorban előkészített magágyba képes vetni, de mulcsba vetésre is alkalmassá tehető. Különlegessége, hogy a vetéssel egy időben a starter műtrágyát is kihelyezi, de nem a vetett sor közzé (mint a legtöbb vetőgép), hanem a vetési sorba, a vetőmag alá, így a növény gyökerei hamarabb elérik, könnyebben tudják hasznosítani a műtrágyát. Robusztus a gép alváza, nagyméretű az osztható magtartálya (3500 l). A 80 kg-mal terhelhető vetőcsoroszlyái minimális karbantartást igényelnek. A vetést gumiabroncs-tömörítő hengerek zárják le és rugósfogú borona egyengeti el a talajfelszínt.

Magyar kiállítók az Agritechnica-n

Az AgroVir Kft. a Global vezetői információs rendszere mellett a Visible Farm API felhő alapú adatintegrátorával és fejlesztő könyvtárával volt jelen, amely támogatja a szoftverfejlesztőket olyan alkalmazások létrehozásában, amely összekapcsolja és összevonja az adatokat bármely platformon.

 

A Busa Bt. mezőgépgyártó új fejlesztésű 12 soros sorközművelő kultivátorát, forgókapás magágykészítőket és forgókapás magágykészítővel kombinált aprómag szórva vető gépet állított ki az Agritechnica-n. 

Természetesen a törökszentmiklósi CLAAS Hungária Kft. termékei is szerepeltek az anyacég standján. Bemutatták legújabb CONVIO és CONVIO FLEX hazai fejlesztésű szalagos vágóasztalaikat, amely az AUTOMATIC BELT SPEED vezérléssel a behordószalag sebességét automatikusan a kombájn sebességéhez igazítja. Ezen felül kiállították a Magyarországon is jól bevált CORIO CONSPEED kukoricacső-törő adaptert is.

A Digitroll Kft. az elmúlt évek nemzetközileg a szakmában a legelismertebb hazai vetésellenőrző és magszámláló berendezéseket fejlesztő és gyártó vállalkozása, amelynek termékei neves vetőgépgyártók gépein üzemelnek már, a Xeed System magszámlálóval és vetésellenőrzővel, ill. a hozzá kapcsolódó Flowsense szenzoraival volt jelen a kiállításon. Ezekkel új, minőségi dimenziókban valósítható meg a vetés.

A BPW-Hungária Kft., anyacégének, a BPW Bergische Achsen standján szerepelt új fejlesztésű agrár futóműveivel, köztük a hidraulikus hajtású AGRO Drive futómű változattal, valamint az AGRO Hub futóműre szerelt mérőrendszerrel, amely 2%-os pontossággal dolgozik, gyűjti és tárolja az adatokat.

A Fliegl cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Fliegl Abda Kft. szintén az anyavállalat kiállítási területén mutatta be hazai fejlesztésű és gyártású termékeit. Köztük a gumihevederes járószerkezettel készülő nagy kapacitású ULW 40 átrakó kocsit, a DPW 120 és a ZPW 120 bálaszállító pótkocsikat, a TMK 273 billenő teknős pótkocsit, a SKTE 15/12 hígtrágya 12 m széles terítő adaptert. Ezeken kívül szerepel a kiállításon a FA 600 betonkeverőjük, a KEH 2300 seprő adapterük, valamint a TMK Stone Master 252 nehézanyag-szállító tandem billenő teknős kocsijuk is.

A német Güttler cég magyar leányvállalata a hódmezővásárhelyi Güttler Kft. az általuk gyártott egyik piacos csúcstermékükkel, a SuperMaxx szántóföldi kultivátorral volt jelen Hannoverben.

A szolnoki székhelyű, ír tulajdonú McHale Hungária Kft. az F5 sorozatú fixkamrás és a V6 sorozatú változókamrás, hengeres nagybálázóival vonult fel az Agritechnica-n. Ezek közül a V6 bálázók új szériájának ez lesz a nemzetközi bemutatkozása.

A ROSYS Kft. a LogBox készülékét mutatta be az Agritechnica-n, amely a gépek, gépcsoportok CANBUS és ISOBUS hálózatai által összegyűjtött adatokat képes telemetrikus úton, on-line továbbítani az adatfeldolgozó (üzemeltetői) szoftverek felé. Beépítése után automatikusan felismeri a csatlakozó hálózatokat.

Nemzetközi kapcsolatainak bővítése céljából és az exportpiacait növelő szándékkal az OPTIGÉP Kft. hatodik alkalommal vett részt az Agritechnica kiállításon – számolt be lapunknak Patkás János ügyvezető.

A magyar gyártó ég a napraforgó- és kukoricaadaptereik széles választékát mutatta be a hannoveri nagyközönségnek. A NAS napraforgóadapterek fix, szárzúzós és csukható változatban készülnek, általuk a dőlt napraforgó is nagyon kis veszteséggel takarítható be. A PSM és PSM CS típusú szárzúzóval szerelt napraforgó-betakarító adapterek (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA) hatékony szárzúzást végeznek alacsony, dőlt állományban is. Használatukkal a talajtaposási kár csökken, az erő- és munkagépigény, valamint a külön menetben történő szárzúzás munkaideje és -költsége megtakarítható. Nagy érdeklődés kísérte az OptiCorn CS Prémium típusú kukoricabetakarító adaptert (>>VIDEÓ IDE KATTINTVA), amelynek részegységei rozsdamentes acélból és alumíniumból készülnek. A teljes hajtásrendszert a jónevű német Walterscheid céggel közösen fejlesztették ki. A hajtásba épített nagy üzembiztonságú hajtóművek csak szezononként igényelnek karbantartást. A speciális, késes törőhengerek biztosítják a hatékony szárlehúzást, nagyobb haladási sebesség mellett is. A törőhengerek a speciális csapágyazás által szintén nem igényelnek napi karbantartást. Kiváló munkaminőségének és a hajtóművek megbízhatóságának köszönheti az adapter a népszerűségét – tette hozzá Sági Gábor műszaki igazgató.

A másik ismert hazai kombájnadapter-gyártó, a Linamar Hungary Zrt. OROS Divíziója az OROS kukorica- és napraforgó-betakarító adaptercsaládjaiból 1-1 adaptert állított ki. A kukoricabetakarító adaptereikből egy 60 cm sortávú, 9 soros, csukható adaptert, amely igazi kuriózumnak számít, melyet főleg a nyugat-európai piacon értékesítenek; napraforgó-adaptereik családjából egy 6 soros szárzúzós OROS SUN+CHOP adaptert mutattak be.

A prémium kategóriás CORNADO adapterüket impozáns környezetben az adaptert teljesen átölelő LED-fal kíséretében mutatták be, amely az adapter betakarító munkáját teljes valójában az érdeklődő látogatók szeme elé tárta. Mezőgazdasági gépgyártásuk 50 éves jubileuma alkalmából 50 hónap garanciával kínálták a CORNADO kukoricacső-törőiket.

Termelők Magyarországról a Linamar standon

A kecskeméti Odisys Bt. ügyvezető tulajdonosa, Hernek Zoltán az indiai ITL traktorgyár standjánál az új Solis C35 és a Solis C48 traktortípusokra hívta fel a figyelmet. Az új Solis C széria kistestű, 26 lóerős Solis 26 és a szántóföldi méretekkel rendelkező 50 lóerős Solis 50 közötti „űrt” kívánja betölteni. A traktorok a gyártó saját 35 és 48 LE-s motorjával, valamint 12/12 vagy 24/24 fokozatú szinkronizált sebességváltókkal szereli. Hidraulikaszivattyújuknak a szállítási teljesítménye 35 illetve 48 liter/perc. Másfél tonna körüli össztömegük mellé 1450 kg-os emelési kapacitás párosul. A traktorok az ergonómia terén is újat mutatnak, a könnyen és kényelmesen elérhető, burkolatba integrált vezérlőkarok, a légrugós, több szögben is állítható ülések mind a vezető kényelmét szolgálják.

  Agro Napló összeállítás
közreműködött Dr. Hajdú József

Az Agritechnica 2019-es kiállítás magyar vonatkozásai közé tartozott, hogy azon hivatalos látogatást tett Juhász Anikó, az  Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára is, aki a kiállítás megtekintése mellett tárgyalásokat folytatott az Alsó-szászországi Élelmezésügyi, Mezőgazdasági- és Fogyasztóvédelmi Minisztérium igazgatóhelyettesével az EU közös  agrárpolitikájának várható alakulásáról, a környezeti és éghajlati változásokról, valamint az agrárdigitalizáción belüli együttműködési lehetőségekről és a generációváltás tapasztalatairól az agrárágazatban. A Szász Szabadállam Környezetügyi és Mezőgazdasági Minisztériumának közösségi standján az 5G mobilhálózat németországi tapasztalatairól váltott szót. Az oldenburgi Münsterland Agrár- és Élelmezési Fórum elnökével az állattartással kapcsolatos kihívásokról és a két ország kutatási együttműködési lehetőségeiről tárgyalt.

Balra Juhász Anikó, fotó: DLG. Hubert Jelinek
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!