2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Forradalom a növényvédelemben - Dinamikus Dózis Szabályozás

Agro Napló
Változó igények a növényvédelmi technológiában

A szántóföldi növénytermesztésben a növekvő művelési sebesség mellett a gyorsabb, pontosabb fokozatmentes váltórendszereknek köszönhetően nagyobb kigyorsítási sebesség jellemzi a munkavégzést. Így van ez a növényvédelemben is, ahol nem ritka, hogy a permetezési sebesség néhány másodperc alatt 7 km/h-ról 14 km/h-ra változik, vagyis a fúvókáknak 100% folyadékmennyiség-növekedéssel kell megbirkózniuk a megfelelő dózis megtartása érdekében. Az új GPS alapú automata szakaszelzáró rendszerek alkalmazásakor pedig a permetezőkeret szakaszai egymás után kapcsolódnak ki vagy be egy táblavégi forduló manőver vagy egy akadály megkerülése közben. A modern permetezőgépeken többnyire folyadékmennyiség alapú rendszert találunk, azaz egy átfolyásmérő és egy sebesség jeladó adatainak segítségével változtatja a szabályozó rendszer a folyadék mennyiségét, így állítva be a kívánt dózist. Ezek a rendszerek a táblavégi fordulót követő kigyorsító szakaszokban vannak legnagyobb kitettségben, ahol a sebesség folyamatos változása után próbálják korrigálni a kijuttatott mennyiséget.


Nagyításhoz katt a képre!

Nagyításhoz katt a képre!

.

A forradalmi 4 érzékelős megoldás

A HARDI DynamicFluid4 rendszere egy gyors azonnali beavatkozással dolgozó, nyomás alapú folyadékmennyiség szabályozó rendszer, amely alkalmazkodik a fokozatmentes sebességváltóval felszerelt traktorok sebességváltozásához, és egyidejűleg az aktív automata szakaszvezérlő rendszer változtatásait is képes kezelni.

A proaktív rendszer 4 érzékelő jele alapján dolgozik. A DynamicFluid4 az átfolyás és a sebesség jel mellett figyeli a kardán fordulatváltozást, valamint a fúvókáknál mért rendszer nyomásmértékét. Továbbá a szabályozószelep szögállás jelét is továbbítja a vezérlő felé, amely fejlett számítógépes algoritmus segítségével állítja be a szabályozószelep pillanatnyi pozícióját a tökéletes permetezési dózis megtartása érdekében.

A rendszer lényege, hogy a begyűjtött jelek alapján „előre gondolkodva” olyan folyadékmennyiséggel és nyomással aktiválja a permetezést, amely azonnal szinte teljes pontossággal megközelíti a kívánt kijuttatási mennyiséget, ez különösen a táblavégi fordulóknál jelent egyenletes és pontos azonnali kijuttatást, hiszen nem kell hosszú métereket megtenni mielőtt elérjük a kívánt permetezési dózist.

.

Hogyan működik a DynamicFluid4?

A Hardi új folyadékszabályozó szelepe két egymáson forduló, nagy kopásállóságú kerámiatárcsa segítségével szabályozza a folyadék mennyiséget. A vezérlőegység, az aktív keretszélesség és a szenzorok jelének feldolgozása után a megfelelő szögbe állítja a tárcsákat.
A sebesség, a nyomás, az áramlás, a fordulatszám és a szögállás impulzusa másodpercenként 20 alkalommal kerül a vezérlőegységben feldolgozásra, ami alapján a fokozatmentesen állítható kerámiatárcsák vezérelt szögállása biztosítja a precíz kijuttatási mennyiséget.
Ezáltal a DynamicFluid4 rendszer a fúvókák bekapcsolásának pillanatától a megfelelő dózist adja ki és folyamatosan szabályoz, akár 7-szer gyorsabban, mint az ISO/EN szabvány által megkövetelt szabályozási határérték. A táblaszéleken a rendszer kiszámolja, és előre megtervezi a következő fordulót követő szükséges kijuttatási mennyiséget és elinduláskor azonnal és késedelem nélkül, a kívánt mennyiséggel folytatja a permetezést.

Amíg egy hagyományos rendszerű gépnél minden szenzorra szükség volt a sebességarányos kijuttatáshoz, addig a DynamicFluid4 érzékelői saját funkcióik mellett a menet közben meghibásodó érzékelők szerepét is át tudják venni a folyamatos szabályozás érdekében. Abban az esetben, ha a nyomásmérő meghibásodik, a rendszer átfolyás alapú szabályozásra is képes. Amennyiben pedig mind a nyomás-, átfolyás- és kardánfordulat-érzékelő jel eltűnik, akkor a permetezést még mindig be lehet fejezni hagyományosan a manuálisan beállított szabályozószelep segítségével.

Ez az új, nyomás alapú szabályozó rendszer egy újabb mérföldkő a dán világvezető gyártótól, amely a HARDI vontatott NAVIGATOR és COMMANDER családjánál már alapfelszereltségként elérhető.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!