A Bayer kalászos technológia 2014-ben is bizonyított

Agro Napló
„Minden nap, minden perc különleges” – mondták a régi bölcsek. „Minden év, minden szezon különleges” – mondtuk mi mezőgazdászok. De akkor jött a 2014-es esztendő, a legkülönlegesebb szezon! A hosszú enyhe ősz 2013-ban, a kórokozók áttelelése a tél szinte teljes hiánya miatt, a betegségek erőteljes korai fellépése, minden idők legerősebb hazai sárgarozsda-járványa, a rengeteg csapadék csupán a lényegesebb elemei e különlegességnek.

Nehéz szezonja volt 2014-ben a gabonavédelemnek: a gombaölő szerekkel kezelt terület és az átlagos kezelésszám ugrásszerűen megnőtt az előző időszak átlagához képest, de a levélbetegségek – kiemelten a sárgarozsda – így is sokfelé pusztítottak. Az alföldi pocokinvázió már csak tetézte a bajt.

A Bayer CropScience kalászos védelmi készítményei összességében 2014-ben is megőrizték magyarországi vezető pozíciójukat, szakmailag pedig jól megállták a helyüket. Fiatal és „ütős” kalászos termékpalettánk teljes, azaz bármely helyzetben jó megoldást nyújt.

Januárban – látva a kórtani szituációt – „kiadtuk a jelszót”: 2014-ben a siker alapja a korai védelem lesz! A gyakorlat igazolta ezt, hiszen a legtöbb helyen három gombaölő szeres kezelésre volt szükség a járvány megelőzéséhez. A korai kezeléshez mi a Jubileum Pro csomag mielőbbi kijuttatását javasoltuk. Kedvelt kalászos technológia csomagunk felhasználói 2014-től a Sekator OD gyomirtó és a Falcon Pro gombaölő biztonságos hatása mellett a terület harmadára kapott ajándék Decis Mega rovarölő szer előnyeit is élvezhették.

A korai, alapozó fungicid kezelés elmulasztása nagyon sok táblán súlyos sárgarozsda-fertőzöttséget eredményezett, melyet később már nehéz volt megállítani. Ellene áprilistól a Falcon Pro és Zantara készítményeket javasoltuk, hangsúlyozva, hogy „a sárgarozsda nem játék”, a biztos hatáshoz a maximális dózisokat érdemes kijuttatni. A sok-sok pozitív visszajelzés és kísérleti eredmény alapján megállapíthatjuk, hogy gombaölő szereink ebben az extrém szezonban is jól megállták a helyüket, és jól döntött, aki a Bayer technológiáját alkalmazta.


Egészséges, hosszan zöld, nagy termést adó állomány Csanádpalotán

Példaként bemutatunk (lásd a képet) egy csanádpalotai búzatáblát, ahol az ajánlatunk szerinti „klasszikus” intenzív védelmi technológiát használták: bokrosodáskor Jubileum Pro csomag (0,75 l/ha Falcon Pro), zászlóslevél kiterüléskor Zantara 1,25 l/ha és virágzás elején Prosaro 1 l/ha.

Azt, hogy hatékony védelem híján a sárgarozsda mekkora kárt okozott 2014-ben, jól mutatják a Debreceni Egyetem kísérleti erdményei is. A kiragadott példa (lásd az ábrát) szerint az érzékeny fajtában alkalmazott háromkezeléses Bayer technológia nem csupán tökéletesen megvédte az állományt, de még fokozta is a termést más technológiához képest. A teljesen kezeletlen parcellákban a termés átlagosan nem érte el a Bayer parcella termésének harmadát sem.


Gyomirtó szer palettánk 2014-ben megújult: bevezettük a Huszár aktívot, a Huszár OD utódját. Egyszikűirtó spektrumát (nagy széltippan, fiatal vadzab, perjefélék) megőrizve az új készítmény gyorsabb és erőteljesebb hatású a kétszikűek ellen, beleértve a szulfonil-karbamidokra toleránsabb fajokat is. A Huszár aktívot sokan használták már az első évben, a gyakorlati visszajelzések pozitívak voltak.

A Bayer CropScience gabonavédelmi palettáján 2015-ben is megjelenik egy újdonság: Proteus néven egy kiváló (isteni) két hatóanyagú rovarölő szert vezetünk be, mely a kalászosok mellett már kezdettől repcében, burgonyában és borsóban is felhasználható lesz.

A 2014. novemberi kórtani felvételezések szerint sokfelé ismét megjelentek a különböző levélbetegségek (főként vörösrozsda és sárgarozsda) tünetei a fiatal állományokban. Ha ismét enyhe tél lesz, újabb járványos év elé nézünk. Kérem a Kedves Olvasót, hogy ne kockáztasson! Használja 2015-ben is a Jubileum Pro csomagot, illetve a Bayer többi kiváló kalászos növényvédő szerét, és élvezze a kedvező költségszinten nyújtott magas szintű hatékonyságot!

Farády László

Bayer CropScience

A cikk szerzője: Farády László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?