2024. május 7. kedd Gizella

BIOSILD EXTRA – új megoldás a kalászosok gombaölő szeres csávázására

Agro Napló
Nincs még egy olyan régi és közismert kalászos gombaölő csávázószer márkanév hazánkban, mint a BIOSILD, mely immár 32 éve meghatározó a magyarországi piacon. A BIOSILD név mindig is minőséget – hatékony talajból és a maggal fertőző kórokozók elleni védelmet, továbbá kiváló színező- és ragasztóképesség – jelentett.

A BIOSILD története 1990-ben a BIOSILD BD-vel kezdődött. A BD-ben a karbendazim hatóanyag mellett a dinikonazol biztosította a kalászos vetőmagvak védelmét. E hatóanyagok visszavonását követően a tiofanát-metil és tetrakonazol hatóanyagú TOP vette át a helyét. Miután a tiofanát-metil hatóanyag is betiltásra került, a prokloráz réz-klorid komplex és tritikonazol hatóanyagpárossal a DUO lépett a „porondra”. Sajnos a proklorázt is utolérte a vég, így jövőre eltűnik az európai hatóanyag palettáról. A DUO-val kezelt kalászos vetőmagokat a jövő év őszi vetési idényéig, azaz 2023. november 30-ig lehet elvetni.

Minden növényvédő szer váltásánál célszerű a rugalmas átmenet biztosítása, de a vetőmagpiac és -felhasználás sajátosságai miatt a csávázószerek terén extra megoldásra van szükség, azaz az új terméket a korábbi megszűnésével párhuzamosan érdemes/kell bevezetni. Ennek tudható be, hogy a DUO kereskedelmi kivezetési évében, azaz idén, 2022-ben már piacra lép a Sumi Agro új kalászos csávázószere, a BIOSILD EXTRA.  

A BIOSILD EXTRA, folytatva a hagyományokat, két hatóanyagra, a fludioxonilra és a difenokonazolra támaszkodik. Formulációja korszerű, könnyen kezelhető, csávázásra alkalmas szuszpenzió koncentrátum (FS).

HATÁSMÓD

A fludioxonil a glükózfoszforiláció során a jelátviteli folyamatokat gátolja, míg a difenokonazol a szterolok C14 demetilációjának blokkolása révén az ergoszterol bioszintézisét gátolja, ami a gomba kórokozók sejtmembránjainak morfológiai és funkcionális változásait eredményezi. Végső soron a kórokozók minden mitokondriumon kívüli energiafüggő anyagcsere-folyamata károsodik, melynek következtében a gomba micélium növekedése visszafordíthatatlanul gátolt lesz.

A BIOSILD EXTRA JELLEMZŐI

  • Széles spektrumú kalászos gombaölő csávázószer a maggal és a talajból fertőző kórokozók ellen.
  • Kiváló, egymást jól kiegészítő hatóanyagpáros.
  • A kontakt fludioxonil hatékonyan véd a vetőmaggal és a talajjal fertőző kórokozóktól.
  • A felszívódó hatású difenokonazol a csírázó magban fejti ki védő hatását.
  • Hatékony valamennyi jelentősebb csávázással leküzdhető kalászos kórokozó ellen: erőssége a hópenész és más fuzáriumos betegségek, a kőüszög és törpe kőüszög.
  • Tapadóképessége kiváló, nem porlik le.
  • Színezőképessége kimagasló.
  • Szelektivitása kitűnő.
1. és 2. kép: a BIOSILD EXTRA színezőképessége őszi búzán és őszi árpán

Az összesített fusariumos gyökér- és szártőrothadás elleni őszi búza és őszi árpa hatékonysági vizsgálatok alapján a BIOSILD EXTRA lényegesen jobb hatékonysági eredményeket mutatott, mint a csak difenokonazolt, illetve a csak fludioxonilt tartalmazó kezelések.

2. kép: őszi búza terméseredmény (kezeletlen = 100%)

A BIOSILD EXTRA őszi búza terméseredményére gyakorolt hatása is meghaladta a csak difenokonazolt, illetve a csak fludioxonilt tartalmazó csávázások terméseredményét. (E vizsgálatok fuzárium- és kőüszög fertőzés mellett történtek.)

Összetétel: 25 g/l fludioxonil + 25 g/l difenokonazol
Formuláció: FS – szuszpenzió koncentrátum csávázásra
Felhasználható: őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé-, rozs-, zabkultúrákban
Dózis: 2,0 l/t
Forgalmi kategória: I.
Kiszerelés: 1000 liter, 20 liter, 1 liter

Reméljük, hogy régi és új partnereink, felhasználóink megelégedésére fog szolgálni a BIOSILD termékcsalád legújabb készítménye, a BIOSILD EXTRA is.

Sikeres gazdálkodást, eredményes vetőmagtermelést kívánunk!

Jáger Ferenc
Engedélyezési- és Fejlesztési Igazgató
Sumi Agro Hungary Kft.

www.sumiagro.hu

A cikk szerzője: Jáger Ferenc

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek ger...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!